Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Мопс

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Произходът на тази древна порода кучета не е напълно изяснен. Един сигурен факт за представителите на тази порода е, че са били охранители на тибетските храмове. Мопсовете са много интелигентни кучета, които в наши дни се използват предимно като чаровни модни аксесоари и циркови кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 30 до 36 см., женски - от 25 до 30 см.
Тегло: мъжки - от 6 до 9 кг., женски - от 6 до 8 кг.
Тяло: малко, компактно, набито
Глава: обла, покрита с много бръчки и с много къса муцуна
Очи: големи и в тъмен цвят
Уши: клепнали
Опашка: носи се завита над гърба
Крайници: прави
Козина: къса и мека на допир
Окраска: черна, бежова, сребриста, априкот; като има характерна черна маска на муцуната

Характер и поведение

Представителите на тази порода са изключително социални, винаги дружелюбни и любопитни кучета, прекрасни компаньони. Отнасят се отлично с децата и другите домашни животни в домакинството. Не са подходящ избор за кучета пазачи, защото са прекалено приятелски настроени към непознати хора.

Отглеждане

Мопсът е с компактни размери и не се нуждае от много движение и разходки, което го прави много подходящ за отглеждане в малки жилища или апартаменти. Лесно се поддава на обучение, но само ако то се провежда с позитивни методи, похвали, търпение и любов, тъй като представителите на тази порода са много чувствителни и лесно раними. Козината на мопсовете се поддържа лесно и не изисква специфични грижи, но много важно за тях е да бъдат предпазвани от прегряване. При повечето женски представители на породата се налага раждане чрез цезарово сечение. Специално внимание трябва да се обръща на бръчките по лицето на кучето - те трябва да се почистват редовно с влажна кърпа. Ноктите на мопса се нуждаят от често подрязване.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Мопсовете са предразположени към кожни алергии, затлъстяване, очни проблеми, настинки и дихателни проблеми, а средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook