Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Лаймска болест (Борелиоза) при кучетата

Сподели:

  Лаймската болест, наричана още Борелиоза, е едно от най-опасните и разпространени бактериално инфекциозни болести в света. Причинява се от бактерия, която принадлежи към

виж в пълен размер

групата на Borrelia burgdorferi. Лаймската болест спада към групата на трансмитивните заболявания, които се предават на хора и животни. Кърлежите и кръвосмучещите насекоми са основните приносители на болестта и я предават на хора и животни, в т.ч. кучета чрез ухапване. Лаймската болест при кучета протича тежко и води до усложнения. Може да причини възпаление на ставите, придружено с апатия и липса на апетит. Има и по-сериозни случаи на усложнения (които се срещат рядко), включващи увреждане на бъбреците, проблеми със сърцето и нервната система. Може да се стигне и до смущения в сърдечния ритъм.  Лятото и есента се определят като периодите с най-висок риск от предаване на заразата, тъй като тогава кърлежите и вредните насекоми са най-активни. Именно по това време вниманието трябва да бъде повишено и мерките за предпазване да бъдат налице.

  Възпаление на бъбреците вследствие на Лаймска болест се наблюдава най-вече при породите Лабрадор ретривър, Голдън ретривър и Бернски зененхунд. Според проучвания младите кучета се оказват повече предразположени към Лаймска болест отколкото по-възрастните. Най-много са регистрираните случаи на боледуващи кучета в САЩ и Европа. 

 

Симптоми

  При повечето кучета, болни от Лаймска болест, се наблюдава апатия, летаргия, ниска активност, накуцване, което може да прерасне във възпаление на ставите. При някои породи се наблюдава временна куцота на един или два крака, която може да продължи 3-4 дни или седмици.

  Други кучета развиват бъбречни проблеми. Ако не се започне навременно лечение има риск да развият гломерулонефрит (възпалително заболяване на бъбреците, засягащо гломерулите в организма), който води до инфекция и нарушаване функциите на бъбреците (най-вече тази, която се явява естествен кръвен филтър на тялото). Когато заболяването прерасне в остро възпаление на бъбреците, външните симптоми, които болното куче проявява, са повръщане, диария, загуба на апетит, загуба на тегло, прекомерно уриниране и жажда.

 

Други симптоми, сигнализиращи за Лаймска болест:

  •  Скована походка с извит гръб
  •  Свръхчувствителност при допир
  • Затруднено дишане, задъхване
  • Треска, липса на апетит, апатия и унилост съпътстват възпаление на ставите 
  •  Около мястото на възпалението се появяват подути повърхностни лимфни точки и линии
  •  В много редки случаи се наблюдават сърдечни аномалии (прескачане на сърцето)
  •  Усложнения на нервната система (среща се рядко)
  •  Поява на зачервен обрив по кожата на тялото, наподобяващ „мишена”

 

Причини

  Лаймската болест се причинява от бактерия спирохета от групата на Borelia burgdorferi. Тази бактерия живее в храносмилателната система на някои насекоми (предимно кърлежи) и бозайници (елени, мишки). Кърлежите и комарите се заразяват със спирохема когато смучат кръв от заразени животни и я пренасят сред други животни и човека чрез ухапване. Инкубационният период е между 3 и 30 дни.

Диагноза

  Преди да се даде окончателна диагноза "Лаймска болест”, трябва да се направи пълна картина на здравето на кучето, включваща всички предишни оплаквания, които е имало то, както и стари инциденти, които по един или друг начин може да се окаже, че са допринесли за новото болестно състояние. Колкото по-пълна информация бъде дадена на ветеринарния лекар, толкова по-лесно той може да прецени опасността и предвиди кои вторични органи биха могли да бъдат засегнати под действието на болестта. Следващият етап е маркиран от поредица от изследвания, които включват пълна кръвна картина и проби от урината на кучето.  Анализът от изследванията има за цел да установи има ли наличие на бактерии, паразити и гъбички в кръвта. Рентгеновият тест, направен на местата, където кучето изпитва болка, дава възможност на лекаря да установи кои кости за увредени. Състоянието на кожата, особено местата където тя е най-силно засегната от обрив и подувания, е явен индикатор. че здравето  на кучето не е наред.

 

  В някои случаи причина за симптомите, пораждащи съмнения за Лаймска болест, е когато животното страда от артрит. Тогава ветеринарният специалист трябва да установи дали става дума за артрит, предизвикан от Лаймска болест, или от друго заболяване, като например стара травма, която не е отшумяла напълно, или Остеохонд­ро­за­*. Заболяванията, водещи до отслабване на имунната система, също иха могли да отключват симптомите, характерни за Лаймска болест.

 

Лечение

  Когато кучето получи диагноза "Лаймска болест" веднага се назначава амбулаторно  лечение. Има няколко вида антибиотици, които се прилагат по преценка на лекаря. Това, което стопанинът може да направи, за да помогне на домашния любимец, е да го държи на топло и сухо място и да контролира физическата му активност докато клиничното състояние се подобри. Обикновено периодът, през който кучето трябва да бъде подложено на активно лечение, трае четири седмици. Ветеринарят назначава специална диета за кучето, която стопаните трябва да спазват. Не се препоръчва даването на болкоуспокоителни на животното освен ако ветеринарят не е уведомен и дал своето съгласие.

  За съжаление симптомите невинаги отшумяват напълно. В някои случаи болката в ставите се задържа за доста дълъг период от време, дори и след като организмът на кучето напълно се е изчистил от бактерията.

  Обикновено инфекцията, която причинява болка на ставите, би следвало да започне да отшумява след третия ден от лечението.

  Състоянието на кучето, засегнато от бактерията Borrelia би трябвало видимо да покаже признаци на оздравяване от три до пет дни след началния прием на антибиотика. Ако за това време не се наблюдава никакво подобрение, ветеринарят трябва да помисли за поставяне на друга диагноза.

 

Предпазни мерки

  За да се предпази кучето си от Лаймска болест е най-добре да бъдат ограничени посещенията му в гористи местности през лятно-есенния сезон, защото там има най-много кърлежи. Разхождайте кучето в паркове и градинки, където има табели, че е пръскано срещу комари, кърлежи и други вредни насекоми. Периодично оглеждайте кожата на кучето за наличие на подутини, оттоци или обриви. Следете за промени в поведението на кучето.

* Остеохонд­ро­за­ - дегенеративно заболяване, което уврежда ставния хрущял и пречи на костите да растат нормално. Среща се при големите и бързорастящи породи кучета.

Харесайте страницата ни във Facebook