Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Любопитни и полезни факти за немските овчарки

Сподели:

  Немските овчарки са една от най-знатните кучешки породи. Има нещо много специално и съкровено в тях. Всеки знае, че те са чудесни семейни кучета, но освен това са известни с необикновените си качества да спасяват хора, да бъдат добри ловци, да помагат в борбата в престъпността и да бъдат смели войници.

Немските овчарки са грижовни и имат инстинкти да защитават близките си с цената на живота. Те са мили и всеотдайни към тези, които обичат, но могат да бъдат жестоки и страховити към онези, които заплашват живота на близките им. Не си падат по мързелуването, винаги са нащрек и не обичат непознати и хора със съмнително поведение.

 

Но освен общоприетото има още много любопитни факти, свързани с тези кучета. Ето някои от тях:

 • Немските овчарки не биха се поколебали нито за миг да защитят хората, които обичат, особено ако са деца. Повечето такива кучета се държат студено с всеки непознат, който прекрачи прага на дома.

 

 • Овчарките са животни изпълнение с много енергия, която трябва да има къде да изразходват. Стопаните им трябва ежедневно да ги разхождат и да играят с тях. Ако не се движат достатъчно, за да изразходят енергията от тялото си, могат да проявяват деструктивно поведение, да лаят без да спират, да бягат като луди из къщата и да рушат каквото им се изпречи на пътя.

 

 • Комисия от 200 американски съдии специалисти по кучешки породи класира немските овчарки на трето място в конкурс по интелигентност. Благодарения на вродения си интелект тези кучета са лесни за възпитаване и бързо усвояват команди.

 

 • Овчарките се славят освен като изключително умни, но и като много любопитни кучета. Не е присъщо за тях да пренебрегват нещо, което не им е ясно какво е, тъкмо обратното. Обожават да изследват заобикалящата ги среда, трябва да познават всяка една подробност на двора и всеки ъгъл на къщата. Любопитството им е най-силно изявено когато са още малки. Мигновено налитат на всичко, което могат да подушат или докоснат с лапа.

 

 • В САЩ немските овчарки са втората най-търсена порода кучета за домашни любимци. След тях са лабрадорите и голдън ретривърите.

 

 •  
 • Овчарките умеят да развиват много висока скорост при бягане. Могат също да завият край остър ъгъл без да се препънат или ударят. Именно заради тази им способност те са много полезни като полицейски или военни кучета, защото с бързия си бяг помагат за залавяне на врагове и престъпници.

 

 • Носовете на немските овчарки са чисто черни. Ако са друг цвят, се счита, че не са чиста порода или страдат от някакво заболяване.

 • Немските овчарки боготворят стопаните си, но не обичат непознати. Добре възпитаните представители на породата не проявяват агресия към всеки непознат, но дават ясно да се разбере, че не им харесва когато някой, когото не познават, прекрачва тяхната територия.

 

 • Първатат амерканска немска овчарка е представена на изложба през 1907 г. Тя е представлявала кръстоска между немски пастирски кучета и селски фермерски кучета.

 

 • Като много други породи и овчарките са застрашени от развиване на различни коварни болести. Най-често срещаното заболяване при тях е дисплазия на тазобедрената става и дисплазия на лакътната става. Кучета, при които налице са симптоми за тези заболявания, трябва да бъдат изключени от разплод, тъй като тези заболявания са генетични.

 

 • Овчарките са силни и енергични животни. В детска възраст може да изглеждат малки, но в хода на растежа им  това бързо се променя. Достигат до големина между 55 и 66 см и тежат около 23 и 40 кг. Ако са превъзбудени могат лесно да съборят голям човек на земята.

 • Немските овчарки спадат към категорията кучета, които отделят изобилие от козина. Колкото и дълго да ги решете със специална четка 15-20 минути по-късно ще видите носещи се косми във въздуха, които току-що са отлетели от кучето.

 

 • Заслугата за съществуването на немските овчарки е на капитан Макс Емил Фридрих фон Щефаниц и Артур Майер, родом от Германия. Те развъждат първите немски овчарки през далечната 1899 г. Идеята им е била да създадат вярно и работливо куче, което да помага на овчарите. За целта капитан Макс фон Щефаниц купува земеделски имот, където слага начало на опити за разплод на кучета.

 

 • Филмите които са излъчени на малкия екрана като "К-9" и "Комисар Рекс" силно допринасят за популяризирането на породата.

 

 • През 1925 г немската овчарка е считана за най-популярното куче в САЩ и остава първенец до края на 20-те години преди да се изгуби до след края на Втората световна война.

 

 • Качествата на немските овчарки се разкриват по време на Първата световна война и оттогава стават високо ценени животни. Именно тогава те са се доказали като изключително надеждни в спасителни акции, пазене, защита, доставяне на съобщения.

 

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook