Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ши Тцу - Характер, поведение, отглеждане

Сподели:

  Въпреки че си придава горделиво и арогантно излъчване, Ши Тцу притежава щастлив и жизнерадостен темперамент и е доста по-малко взискателно куче в сравнение с останалите мини породи.

 

  Ши Тцу е енергично и игриво куче и обича да тича из двора, като тази разходка и упражнения обикновено са му достатъчни и не са необходими допълнителни усилия, за да го изморите пълноценно. Тъй като е любител на комфорта и вниманието, Ши Тцу обича да седи в скута на стопанина си и да се заравя в меките възглавници, което го прави отличен домашен любимец за по-възрастните хора.

 

  Повечето кучета от породата са дружелюбни (или поне учтиви) с непознати, въпреки че все пак трябва да се работи за социализирането на животното и изграждането на доверие към хората и другите животни, които може да срещне. Ши Тцу са също така миролюбиво настроени към другите домашни любимци в семейството.

 

  Въпреки че са с аристократично поведение, упорита жилка и са категорични, когато харесват или нехаресват някого, Ши Тцу не са склонни да създават проблемни ситуации и, дори когато не се подчиняват много бързо, е лесно да им се прости.

Резултатите от обучението им ще са прекрасни, ако се осланяте на последователност, похвали и хранителни награди. Най-трудното нещо, на което се обучава породата, е ходенето до тоалетна на правилното място.


Ако искате куче, което е:

  - малко, но жизнено и силно

  - не се нуждае от много упражнения навън

  - джавка по-малко от останалите дребни породи

  - дружелюбно към непознати

  -  миролюбиво настроено към останалите домашни любимци

 

то Ши Тцу е най-вероятно правилната порода за вас.

 

Ако не искате да се сблъскате с:

  - леко инатливо поведение

  - прословутите трудности с обучението за ходене до тоалетна

  - често изресване или редовно подстригване на козината

  - здравни проблеми причинени от неестествено късата муцуна

 

то Ши Тцу може би не е точното куче за вас.


Ако обмисляте да вземете Ши Тцу, това са най-големите трудности, с които може да се сблъскате:

 

1. Грууминг. Без редовно изресване Ши Тцу се превръщат в сплъстена бъркотия от козина. Ако не можете да отделите достатъчно време на изресването, ще се наложи да го подстригвате късо - което е и по-популярният вариант за поддържане на кучето, защото му придава вид на неостаряващо пале.

 

2. Минимализиране на проблемите, произтичащи от скъсената им муцунка. Дихателната им система е нарушена, така че не пушете край тях, не използвайте химически продукти за почистване и ги дръжте далеч от алергенни полени и прясно окосена трева. При горещо или влажно време сведете до минимум излизанията навън. Кучетата с къса муцуна са застрашени от топлинен удар, заради затрудненото им топлоотделяне. Разхождайте ги с нагръдник, а не с нашийник, защото каишката утежнява допълнително проблемите им с дишането. Измивайте и подсушавайте гънките на кожата на муцуните им след всяко хранене.

 

3. Ходене до тоалетна. Както повечето дребни породи, Ши Тцу имат малък пикочен мехур и отнема много време, докато се развие до момента, в който могат да задържат урината си за по-дълго време. Подходете с повече търпение в обучението им за изграждане на тоалетни навици.

 

4.Твърдоглавост. Повечето Ши Тцу са добронамерени, но в същото време и умерено упорити и манипулативни. Трябва да им покажете с голямо постоянство, че наистина имате предвид това, което искате от тях. Храната е много голям мотиватор, но не трябва да им давате твърде голямо количество, защото накрая ще имате едно дебело Ши Тцу, което ви слуша, само ако имате награда в ръката. Трябва да ги научите да ви уважават. Куче, което ви уважава, ще изпълнява командите ви и ще спре да прави каквото си е наумило, когато му кажете "Не".

 

5. Скубането. Ши Тцу имат двойна космена покривка (външен слой и вълниста изолираща подкозина). И двата слоя козина се скубят, защото всеки косъм на кучето има жизнен цикъл (живее, умира и пада), за да бъде заместен от нов, подрастващ отдолу (също, както и при хората). Когато козината на Ши Тцу е оставена дълга, повечето от отскубналите се косми се улавят от нея, и, вместо да паднат на пода, се изтеглят, когато ги изресвате. Ако подстрижете вашето Ши Тцу, вече няма да има дълга козина, която да улавя скубещите се косми, така че те ще падат безпрепятствено по пода, мебелите и дрехите. Така че предимството на дългата козина е, че кучетата ще се скубят по-малко, докато късата козина е по-лесна за изресване и почистване. Въпрос на личен избор.

 

6. Намиране на здраво куче и запазване на доброто му състояние. Много Ши Тцу имат дълъг и добър живот, но за нещастие породата страда от предразположеност към заболявания на бъбреците и черния дроб, проблеми на коленните връзки, очни проблеми, кожни алергии и други. Закупуването на Ши Тцу от легален развъдчик е гаранция, че вашият нов приятел ще дойде от поколение, в което тези предразположености са избягвани.

 

 

Харесайте страницата ни във Facebook