Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Правилното хранене при дребните породи кучета

Сподели:

Макар миниатюрните кучета като чухуахуа и други малки породи като йоркширски териер да са по-икономични откъм храна от големите кучета, които ядат доста, храненето на малко куче не е по-лесна задача. По-дребните породи често са по-чувствителни и претенциозни към диетата си и универсалната храна обикновено е твърде едра за малките им гърла.

Ежедневната рутина по хранене на кучето става по-лесна, когато установите правилните навици, но също така е важно да се уверите, че храните малкото си куче по най-подходящия начин.

Хранете кучето си като куче

Разбира се, основното е да храните домашния си любимец с подходяща храна за кучета, а не да го гледате като бебе и да го храните с остатъци от вашата храна. Да храните кучете си изцяло с храна за хора е крайно неприемливо, освен ако не сте готови да приготвяте храната си по специален начин.

Давайте храна, предназначена за дребни породи

Кучешката храна се предлага в много различни видове, включително такава за специални хранителни режими и предназначена за специфичните нужди на породата. Храната за дребни породи притежава правилния баланс от хранителни вещества и е на достатъчно дребни хапки.

Дажби

Важно е да следите колко храна получава кучето ви в съотношение с теглото и активността му. Определените дажби върху опаковката на храната обикновено са добро начало. Не забравяйте обаче, че това е само за упътване и може да има нужда да направите корекции. Различните кучета имат различен апетит, дори да са от една и съща порода. Едно куче може да се развива чудесно с определено количество храна на ден, но за друго куче със същия размер тази храна може да е прекалено много или прекалено малко. Претегляйте кучето си редовно и променяйте дажбите му в съответствие с промените в теглото му.

По малко и често

Не се препоръчва да храните кучето си само веднъж на ден, без значение от размера му. Това обаче важи с пълна сила за дребните породи, които имат много малки стомахчета. Дажбата на вашето куче трябва да е разделена на поне две хранения в деня, а най-добре на три или четири, особено когато то е още младо или е много дребно.

Дребните кучета са изложени на по-резки пикове и спадове в кръвната захар от големите породи, затова е важно да ги храните по малко, но често.

Подходящия размер

Купили сте от най-хубавата и скъпа храна за вашето дребно куче? Това е супер, само че сте си хвърлили парите на вятъра, ако хапките са твърде големи. Крокетите или месните хапки трябва да са значително по-малки от тези при универсалната храна за кучета, която е най-подходяща за породи със стандартен размер.

Фиксирано време за храна

Кучето ви трябва да знае кога да очаква храната си, затова спазването на точен час е важно за него. Когато храненията са разпределени през деня, метаболизмът на кучето ще се синхронизира и ще свикне с това. Избягвайте да нарушавате програмата. Ако се налага да направите някаква промяна, направете я постепенно, за да позволите на кучето да свикне. Същото се отнася и когато искате да смените храната му с друга.

Хранете според годините

В различни периоди от живот си, кучето ви ще има различни хранителни нужди и е важно да ги спазвате, за да е здраво то. Кученцата под една година трябва да се хранят с храна за подрастващи кучета, а на онези до седем или осем години трябва да се дава храна за възрастни кучета. Щом кучето ви достигне зряла възраст, то трябва постепенно да премине от единия вид храна на другия.

Харесайте страницата ни във Facebook