Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Женски октопод постави нов научен рекорд

Сподели:

  Ако 9-месечната бременност ви се вижда много дълга, как бихте реагирали ако сте на мястото на някои животински видове, които мътят яйцата си в продължение на години и накрая умират.

  Октопод, обитаващ дълбоките океански води, който получи научното название Graneledone boreopacifica, постави нов рекорд по мътене - 53 месеца. Това е най-дълго продължилият период, в който даден организъм успява да даде потомство. Октоподите обикновено обитават плитките води на водните басейни, което дава възможност на учените да  наблюдават по-отблизо начина им на живот, мътене  и грижи за малките. Последният поставен рекорд по възпроизвеждане отново бе

виж в пълен размер

поставен от октопод и бе с продължителност 14 месеца. Октоподите не се славят като дълголетници. Причината за краткия им живот е именно възпроизвеждането. Мъжките октоподи успяват да доживеят няколко месеца след като са се чифтосали. Женските снасят яйцата си и ги мътят докато се излюпят. През това време те ги пазят от хищници и ги снабдяват с кислород. Не се отделят от малките си, дори не се хранят. Когато яйцата се излюпят майката е вече твърде слаба и не след дълго умира.

  Октоподът Graneledone boreopacifica може да се нарече нов научен феномен, защото освен че процесът на възпроизвеждане при нея е рекордно продължителен, тя живее и дълго след като яйцата се излюпват. Откритието за този необикновен обитател прави морският биолог Брус Робинсън през 2007 г. С помощта на роботоподобен апарат той успява да достигне до 1400 метра дълбочина в океана в Централна Калифорния и да заснеме видео, на което лилав октопод пълзи по подводна скала, на която се намира неговото потомство.

Само месец по-късно екипът от изследователи заедно с Робинсън от Морския изследователски институт Монтерей Бей разпознават същият женски октопод да плува около скалата, бдейки над крехките си прозрачни яйца.

След това откритие екипът от учени посещава същото място поне 18 пъти за 53 месеца за да наблюдава и следи бавния растеж на малките октоподчета.

Женската буквално изумява учените, които не очакват тя да живее малко след като малките ѝ са се появили, но тя го прави. Умира чак през октомври 2011 г. оставяйки над 150 излюпени яйца.

 

Науката знае твърде малко за процесите на възпроизводство сред морските обитателите на дълбоките води. Учените обясняват дълголетието на въпросния октопод с бавния метаболизъм, предизвикан от ниската температура на водата (около 3 градуса по Целзий). 

 

Източник: National Geographic 

Харесайте страницата ни във Facebook