Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Защо не е желателно домашната котка да излиза навън

Сподели:

  Твърдението, че котките трябва да се гледат само навън и да не се пускат в жилището, е отживелица. Домашната котка не трябва да има пряк контакт с външна среда, ако стопаните ѝ искат да я запазят здрава. Аргументите в полза на това становище са много. Ще ви изложим по-важните от тях в настоящата публикация.

  Съществуват няколко причини от медицинско естество, съгласно които котката не бива да напуска територията на жилището. Средностатистическата домашна котка живее около 15-18 години, ако е гледана в добри условия, докато средностатистическата уличната котка живее много по-малко. Уличните котки всеки ден се изправят пред нова битка за оцеляване. Техният живот е изпълнен с травми, от които дълго се възстановяват. Някои биват нападани от кучета, други блъскани от коли и всички са жертва на някакви заболявания и съответно влизат в ролята на приносители на зарази.

 

Кои са най-големите рискове, пред които се изправя домашната котка, когато бъде пусната във външната среда:

 

1)      Повишен риск да се зарази със смъртоносни вируси като котешка левкемия или синдром на котешката имунна недостатъчност (котешки СПИН);

2)      Повишен риск от излагане на опасностите на заразена среда - може бързо да прихване бълхи, тения и други опасни паразити. Може да бъде ухапана от кърлежи и други страховити насекоми.

3)      За домашните котки, които не са кастрирани, е още по-опасно да се пускат навън

4)      Повишен риск от заразяване с токсоплазмоза и пренасяне на заразата в семейството. Заболяването е особено опасно за бременни жени.

5)      Котката може да убие и изяде болни улични птици, мишки и плъхове, които са приносители на различни болести и вследствие и тя да се разболее сериозно.

6)      Котката може да вкуси от растения и цветя, които са токсични, което веднага би ѝ причинило стомашно-чревно неразположение, а в най-лошия случай натравяне с фатални последици.

7)      Породистите котки са изправени пред опасността някой да ги хареса и открадне.

 

  Уличните котки не водят толкова шеметен и прекрасен живот навън, нищо че са свободни и неограничавани, докато домашните котки имат късмета да живеят в една защитена от вируси и зарази среда, в която са хранени с добра храна и гледани с обич. Тези, които са решили да пускат котката си навън от време на време, трябва да имат предвид, че когато тя веднъж усети какво е да се разхожда свободна навън на широко пространство, където има стотици места за изучаване, след това ще бъде много трудно да се възпира желанието ѝ да избяга отново навън. За нейна безопасност е по-добре никога не се разрешава домашната котка да има достъп до външна среда.

  Тъй като домашните котки живеят на място, където не разполагат с неограничено свободно пространство, техните стопани трябва да се грижат за ежедневната им активност. Участието на човека в интерактивни игри с котката е чудесен начин да разнообразява нейното ежедневие. Желателно е, ако не всеки ден, то поне през ден или два пъти в седмицата стопаните да отделят по 10-15 минути, които да са само на котката. Игрите спомагат за засилване на духовната връзка между котката и стопанина. Освен това  те са много ефективен метод за поддържане на доброто ѝ здраве. Колкото по-активна е тя, толкова по-малък е рискът започне да трупа излишно тегло. Голяма част от домашните котки водят твърде заседнал начин на живот и имат тегло над нормата, което никак не е полезно и в даден момент би довело до поява на здравословни проблеми. Игрите са полезни за домашната котка и поради още една причина: те са начин за физическо и умствено стимулиране. Осигурете на котката си достатъчен брой безопасни играчки,  котешка трева, катерушки, стълб за острене на нокти. Правете ѝ слънчеви зайчета  с помощта на огледалце или светвайте с лазерни фенерчета. Котките много обичат да гонят светлинни отблясъци по стени.

  Ако въпреки всичко решението котката да излиза навън е окончателно, желателно е преди това да се направи консултация с лекар. Той ще препоръча подходящи ваксини, които обхващат по-широк спектър от заболявания, които котката би могла да прихване при досега си с външна среда.

  За котки, на които са им били наскоро изрязвани ноктите, е още по-опасно да бъдат пускани навън. Нотките им са средство за защита от нападатели. С тях те могат да отвърнат на заплаха или просто да избягат покатервайки се на дърво. Ноктите са тяхно оръжие когато са тръгнали на лов за храна и когато са лишени от този важен актив, те са напълно беззащитни и осакатени.

  Повечето домашни котки, свикнали да живеят в спокойна среда, могат много да се травмират ако бъдат пуснати навън. Едни биха изпаднали в първоначален шок, а други, ако бъдат нападнати от куче или улична котка, няма да знаят как да реагират, най-малкото как да се защитят. Затова не се препоръчва, особено за породистите котки с кротък и добродушен нрав, да излизат навън сами без стопанина им да е наблизо.

Харесайте страницата ни във Facebook