Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Защо котките „предат”

Сподели:

 Всички котки когато са в добро разположение на духа „предат” - действие, придружено със силно мъркане, което се изразява в редуващо се движение напред-назад на предните лапички, в което ги разтварят и затварят. Обикновено го правят застанали върху меки повърхности, завивки, възглавници, одеяла други животни или хора.

  Няма точно научно обяснение защо котките правят това с лапите си. До момента има общоприети няколко теории, които обясняват по прост начин кои биха могли да са причините за този странен навик.

 

  Най-разпространеното обяснение за преденето при котките е, че това им е стар навик от бебешкия период. Малките котенца правят същите движения с лапички докато сучат от майка си. По този начин стимулират майчината кърма и така млечния поток тръгва по-лесно.

 

  Общоприето схващане е, че порасналите котки „предат” с лапи в моментите, когато  се чувстват щастливи и доволни (от храна и внимание). Ако котката ви се умилква и бута с лапички, това е израз на привързаност, с който казва, че ви обича. За съжаление тази любов понякога може да бъде малко болезнена, защото колкото по-щастливо е котето, толкова по-силно започва да забива ноктите си. Затова е желателно да поставите възглавничка между себе си и котето. Така то ще дърпа с нокти по нея, а не по вас.

 

  Според друга хипотеза навикът датира още от времената преди котките да бъдат отглеждани в домашни условия. В древните времена дивите котки - предците на сегашните домашни котки - са лягали на меки повърхности като преди това са ги обработвали докато станат по-удобни. Котките си създават комфорт мачкайки трева или листа, след което се настаняват и заспиват. Предейки с лапите си по меки повърхности, дивите котки са нагласяли местата, върху които са избрали да раждат. Запазването на този обичай и до днес се свързва с вродените инстинкти за трайно установяване и принадлежност към дадено място.

 

  Котките са животни, които държат на територията си. Един от начините, по които я маркират, е чрез миризмата си. На лапичките си котките имат жлези, които отделят специфична котешка миризма. Тези жлези се намират вътре в меките възглавнички на лапите им и се активират в моментите когато котката "преде", защото тогава лапите се разтварят и затварят и оставят следи.

 

  При женските котки има още една причина, която ги подтиква да предат - наближаващия цикъл на разгонване. По този начин те изпращат сигнали към мъжките, че скоро ще са готови за размножителния ритуал.

 

  Котешкото поведение изобилства от интересни навици. "Преденето" е едно от тях. Науката все още не може да намери ясен отговор за причините, довели до него. Някои го наричат "котето прави бисквитки”, тъй като движенията наподобяват мачкане на тесто.

Харесайте страницата ни във Facebook