Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

За тревожността, която обзема кучетата в навечерието на първия учебен ден

Сподели:

  Идването на есента е време, което носи със себе си известна тъга и носталгия по отминаващите летни дни, прекарани в отдих и безгрижие. Есента също така е време на промени. През летния сезон кучетата свикват да играят по цял ден с децата от семейството. А когато лятото отива към края си започва подготовката за първия учебен ден, което води след себе си важна промяна. Няма как това да не рефлектира върху емоционалното състояние на домашното куче.

  Домашните животни обикновено първи усещат постепенно настъпващия период на промяна, който по-късно ще премине в една училищна рутина. Някои кучета трудно приемат промените, породени от връщането на работа на стопаните и тръгване на децата на училище. По-голям стрес носи липсата на децата, които до преди това са били по цял ден у дома и са го прекарвали заедно с кучето. Налице е раздяла, която макар и временна нарушава емоционалния баланс на кучето. Стресът засилва тревожността при кучетата и става предпоставка за деструктивното им поведение.

 

  Наблюдавайте дали кучето ви има вид на стресирано, тъжно или разтревожено. Ако проявява такива признаци, има начини да се противодейства навреме и да се избегнат негативни последици.

 

  Какви методи може да приложи добрия стопанин, за да потуши нарастващата тревожност в домашния си приятел:

 

Стратегически модел на хранене

  Преди да стане време кучето да остане само в къщата, дайте му от любимата храна и го разходете. Това ще потуши временно тъгата от самотата. Обикновено след като се нахранят кучетата прекарват известно време в дрямка. Друг интересен трик е да се разпръсне храната или да се подреди като пъзел. Това би отвлякло вниманието на кучето и то няма да усети кога са заминали стопаните му и колко време е минало.

 

 

Осигурете на кучето специална играчка за дъвчене

  Тревожността, породена от раздялата, е вид разстройство, което кара кучетата да изпитват  голяма мъка щом бъдат оставени сами. Естествената последица от това разстройство е развиване на разрушителни навици и поведение. Кучетата, които изпитват такава тревожност се опитват да преборят стреса като дъвчат разни неща, копаят дупки или лаят непрекъснато. Най-трудната част за кучето е мигът, в който всички напуснат жилището и тръгнат по задачите си. Когато има насреща си играчка, тя ще занимава ума на кучето във времето когато то е само у дома и първите часове на самота няма да бъдат толкова травмиращи.

 

Научете кучето на самостоятелност

  Както при малките деца е полезно да свикнат да се оправят без мама да е наоколо, така и за кучетата е важно да се научат да стоят сами и да намират как да прекарват времето си без това да вреди на тях самите или да разваля добрата атмосфера в дома. Изграждането на такъв навик у кучето може да започне с ежедневна 30-минутна тренировка, при която стопанинът прави нещо сам (например гледа телевизия или играе видео игра), а кучето стои настрана и също се занимава с нещо. По този начин то  свиква да се забавлява само и лека-полека приема идеята да седи само у дома когато стопаните отсъстват. Не забравяйте винаги да давате като награда лакомство на кучето за това, че става все по-самостоятелно и то не с цената на поредица от бели.

 

Отделяйте повече време на кучето

  След като кучето ще прекарва повече време само у дома, то нека поне стопаните да компенсират липсата си като го извеждат навън при всяка удобна минута. По-честите разходки, игри навън и вниманието на стопаните помагат на кучето по-лесно да се преборва със скуката и тревожността, а освен това изразходва енергия. Това помага за предотвратяване развиването на разрушителни навици.

 

Десензибилизиране на кучето

  Преди да излезе навън всеки човек изпълнява някакъв ритуал по оправяне на външния вид - обличане, миене на зъби, сресване, гримиране, бръснене, обличане на яке, вземане на ключове. Кучето възприема тези действия като сигнали, че стопаните скоро ще излязат и ще го оставят само. Опитвайте да прикриете тези издайнически моменти. Излизайте през друга врата (ако има тази възможност), не оставяйте кучето да ви вижда докато се приготвяте за навън. Правете се, че излизате, но не го правете. Проявете неутрално поведение и за около 15 до 30 минути не правете нищо свързано с издайническите ритуали на излизане. А когато настъпи часът за напускане на жилището заведете кучето в съседна стая, дайте му играчки и храна и го оставете така, след което тихо излезте.

 

Създайте приятна атмосефра за кучето

  Проучванията показват, че класическата музика действа много успокояващо на разтревожени кучета. Затова поне половин час преди да излезете пуснете лампите, радиото или телевизора. Оставете храна и играчки за дъвчене. Особено атрактивни за кучетата са играчки покрити с храна. Те са вкусни и могат да се дъвчат, като същевременно занимават съзнанието на кучето. Добра идея е кучето да има на разположение неща, които може да унищожава без това да предизвика яда на стопанина като например стари книги, кутии, списание, вестници и други непотребни вещи.

 

  Преди всичко стопаните не бива да забравят, че кучето развива поведенчески проблеми, не защото е ядосано на тях и иска да им върне за нещо, а защото страда от липсата им. В такива случаи наказанието е изключено като вариант. С него може дори да се влоши положението. Ако проблемите с тревожността на кучето се задълбочат, се препоръчва консултация с ветеринар, който може да приложи специално лечение. Тревожността при кучетата, породена от раздяла, може да добие по-тежки измерения, които в еднаква степен да вредят на животното и стопаните. Ключът към решаване на този проблем се крие в търпението и подходящи методи за лечение.

Харесайте страницата ни във Facebook