Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Топ 10 на най-умните животни в света

Сподели:

 

10/ ПЛЪХ

плъх
виж в пълен размер

   

   Макар доста вреден и злонамерен, плъхът е изключително умно животно. Неслучайно учените използват именно плъхове за различни експерименти. Лабораторните плъхове макар да са затваряни в клетки, почти винаги намират начини, пролуки, преки пътища и вратички, през които да избягат. В китайската култура плъхът е считан за свято животно заради своите лукави, хитроумни, сръчни и ловки способности. Освен това той е досетлив, и изобретателен. За добро или лошо, плъховете са много адаптивни и населяват всеки континент с изключение на Антарктида.

 

 

 

9/ОКТОПОД

октопод
виж в пълен размер

  Октоподът също се нарежда сред най-умните морски обитатели. Поведението му е трудно предвидимо и все още представлява загадка за науката. Морските биолози непрекъснато откриват нови факти, разкриващи невероятните възможности на октопода и в разработките и научните им есета няма как да не се долови тяхното удивление пред чудатата същност на това морско същество. Октоподите могат да играят, да разрешават проблеми, да се ориентират в хаоса, и освен всичко това, те имат много добра краткосрочна памет. Несъмнено комбинацията от сила, ловкост, бързина, любознателност и умствени способности поставят октопода на много високо ниво в йерархията на морските обитатели.

 

8/ ГЪЛЪБ

гълъб
виж в пълен размер

  Гълъбите са често срещани птици в големия град и, може би, затова повечето хора ги възприемат като вид домашни животни, свикнали с градския начин на живот. Мнозина обаче допускат, че тези обикновени птици всъщност са доста умни. Гълъбите са обект на дългогодишни научни изследвания. Редица експерименти правени с тях доказват, че те притежават голямо богатство от знания и умствените им възможности са на особено добро ниво. Един гълъб е в състояние да разпознава стотици образи дори да са минали няколко години, откакто ги е видял за последно. Гълъбът може да се познае ако се погледне в огледалото - нещо, което много животни не умеят. Освен това един гълъб  може да се научи да прави поредица от движения и забавни номера; може да различи два отделни обекта.

 

7/ КАТЕРИЦА

 

катеричка
виж в пълен размер

  Добрата памет, упоритостта и постоянството, които проявява този гризач са впечатляващи. По-голямата част от катериците демонстрират владеене на богат набор от трикове и стратегии, благодарение на които успяват да оцеляват. Катериците по природа са горски обитатели и сами са се адаптирали да живеят съвместно с хората, като се хранят с малки птички, градински цветя и всякаква  друга храна, която могат да намерят по земята. Имат вроден инстинкт да съхраняват хранителни запаси за тежки времена. Интересна характерна черта е, че те складират храна на толкова много и различни места, че не успяват да запомнят всички, но това не им пречи след време сами да намират някои от въпросните си скривалища. Понякога катериците се преструват, че крият храна на дадено място, само и само да заблудят потенциални крадци. Наистина забележително умение за такива малки животни!

 

6/ ПРАСЕНЦЕ

 

прасенце
виж в пълен размер

  Прасетата имат репутация на лакоми животни с много ниска хигиена. Затова за някои може да прозвучи учудващо, че те са много интелигенти животни. Без значение дали са диви, или домашни, прасетата са способни да се адаптират към най-различни екологични условия на живот. Могат да бъдат тренирани също като котките и кучетата. В САЩ става все по-нарастваща тенденцията хора да си отглеждат декоративно прасенце у дома. Те са много игриви и не се гледат трудно. Всеядни са, като в менюто им е препоръчително да присъстват червейчета и малки безгръбначни животни.

 

 

 

5/ ГАРВАН

гарван
виж в пълен размер

  Подобно на гълъбите гарваните и враните също са птици, които успешно са се приспособили към живота в градска среда. Според научни наблюдения гарваните са се доказали като изключително умни птици. Някои от тях проявяват много интересен навик: след като намерят орех или ядка в черупка, умишлено го оставят на шосе с идеята някой автомобил да мине през него и да счупи обвивката, за да могат после да изядат ядката. Това е блестящ пример за интересен иновационен подход в изхранването. Гарваните общуват помежду си на език, в който се различават отделни диалекти. Освен това играят игри и си правят номера един на друг. 

 

 

4/ СЛОН

слон
виж в пълен размер

  Най-общата представа за слоновете се изразява в това, че те са тромави гиганти с големи уши и много добра памет (мозъкът на слона тежи 5 килограма). Всъщност слоновете са много величествени, изтънчени и любознателни. Известни са с това, че изчистват храната си по различни начини. Тези, които се намират в плен на хората, могат да се научат да изпълняват поредица от команди. Слоновете са безкрайно грижовни и всеотдайни към семейството и стадото си. Когато в стадото има ранен слон другите се събират и му оказват помощ. Ако бебето слонче е неспокойно, цялото семейство се събира около него, докосва го и го обгрижва. Слоновете могат да се привързват и към други животни, както и към хора. Могат да страдат и да изпитват тъга, ако загубят някой близък. Подобно на някои други животни слоновете могат да създават абстрактно изкуство с помощта на четка за рисуване, която придържат с хобота си. Винаги помнят онези, които са се отнасяли добре с тях.

 

3/ ОРАНГУТАН

 

 

орангутан
виж в пълен размер

  Човекоподобната маймуна се счита за едно от най-умните същества след човека. Интелектуалният капацитет на тези животни е безспорен. Орангутаните изпъкват като най-надарени интелектуално и най-добре развита мозъчна дейност. Имат много силна система за комуникация. Живеят на широко разпръснати общности, в които изграждат силни социални връзки. Именно в тях се крие ключът към разгадаване на техните развити когнитивни способности. Женските отглеждат децата много години, през което време ги учат на всичко, което им трябва да знаят, за да могат да оцеляват. Шимпанзетата също демонстрират впечатляващи интелектуални умения, най-ярко от които изпъква способността им да решават сложни проблеми. Орангутаните и шимпанзетата са способни да общуват с хората, могат и да се научат на отделни думи от човешката реч; могат да запаметят специфична черта на даден индивид и да го познаят по нея дори да не са го виждали с години. Филмът "Възходът на планетата на маймуните" нагледно пресъздава идеята за високите умствени способности на тези необикновени животни.

 

2/ ДЕЛФИН

делфин
виж в пълен размер

  Някога задавали ли сте си въпроса защо делфините се превръщат в такива големи любители на публиката в делфинариумите и аква центровете? Отговорът се крие в техния висок интелект. Делфините са едни от най-умните животни в цялото земно кълбо. Освен това са много общителни. В различните страни има специализирани морски градини, аквариуми и аква центрове, където хората могат да наблюдават делфините как плуват, преобръщат се, минават през обръчи и демонстрират нестихваща енергия и позитивизъм. Делфините си имат свой език, на който общуват. Освен това се поддават на обучение и могат да се научат да изпълняват богат набор от команди. Подобно на маймуните и други умни животни, делфините майки отглеждат малките си години наред и ги учат да се пазят от опасности и да оцеляват.

 

1/ КУЧЕ

 

 

бордър коли
виж в пълен размер

 Неслучайно от всички животни именно кучето се възприема като най-добрия приятел на човека. За разлика от своите предци вълците кучетата демонстрират подчертано различно поведение и развит ум. Чрез поведението си с годините кучетата са се доказали като най-умните животни в света. Кучетата могат да бъдат обучени на най-различни трикове. Те могат да спасяват хора, да помагат на хора с влошено здраве. Военните и полицейски кучета служат на държавните институции наред с хората, което е висока чест. Кучетата са много общителни животни, могат да разбират човешки команди и да ги изпълняват. Могат да идентифицират лица на хора и животни, които са срещали преди, в т.ч и образи по телевизията и гласове по радиото. Кучетата изпитват чувства, могат да тъгуват, да ревнуват. Ако някой ги нарани, ще го помнят цял живот. Кучетата могат да мислят, да се учат, да решават проблеми. Поддават се на тренировки много лесно. Могат да общуват помежду си както и с други животни. Могат да разбират над 150 думи. Способни са да подлъгват и манипулират хора и животни с цел да получат лакомство. Научно изследване е доказало, че кучетата могат да броят до 4 или 5. Могат да забелязват грешки в по-прости сметки като 1+1=3 или 1+1=1. Счита се, че най-умните кучета произлизат от породите: немска овчарка, коли, лабрадор, голдън ретривър, пудел, доберман, доберман пинчер, ротвайлер, папийон, йоркширски териер, мопс,  и др.

 

 

 

 

 

Харесайте страницата ни във Facebook