Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Съвети за домашен грууминг на кучето

Сподели:

  Редовното ресане и почистване козината на домашното куче е от голямо значение за неговото здраве. За някои стопани тази процедура е трудоемка, понеже кучето има дълга и гъста козина и избират, вместо да се мъчат у дома, да го заведат на професионален фризьор на животни, който да му направи специализиран грууминг. Воденето на кучето на такива процедури донякъде наподобява ходенето на козметик. Разкрасителните процедури са полезни за здравето, имат чудесен ефект и правят кучето да изглежда много красиво.

  Ако бюджетът ви този месец, а и занапред не позволява да се изразходват средства за водене на кучето при професионален фризьор, може да му направите нужния  грууминг и в домашни условия. Достатъчно е само да се следват няколко лесни стъпки:

 

Стъпка 1: Ресане

  Започнете грууминг сесията с ресане. Отстранете всякакви остатъци от боклуци, кожа и сплъстени участъци козина. Преценете сами кои образували се възли и заплитания козина могат директно да се отрежат с ножица. Ресането помага да се установи кои участъци от козината на кучето имат нужда от повече внимание. Дългокосместите породи кучета са по-пухкави в областта около коремчето и опашката, отколкото по главата и краката, докато късокосместите имат еднаква козина по цялото си тяло и съвсем малко повече по корема. Много кучета имат повече козина около очите. От голямо значение е да се решат с подходяща четка. Ако кучето има прекалено гъста козина, купете му специална голяма четка, която да поема по-голямо количество излишни косми. Много внимателно разресвайте козината на кучето  като се стараете да не натискате много и да не го наранявате. Ако кучето има мека и склонна към омазнявате козина изберете по-голяма четка с по-нагъсто разположени по нея зъбци, които да премахват кожните остатъци и мазен слой.

 

Стъпка 2: Говорете нежно с благ тон на кучето

  След като приключите с ресането, идва време за баня. Кучетата никога не са във възторг когато трябва да ги къпят, затова трябва да се опитате сами да предразположите пухкавия си приятел за онова, което му предстои. Говорете му нежно и го галете, това е много важно. Много кучета тръгват да бягат и да се крият щом усетят, че ще ги къпят. Говорете на животното нежни думи, покажете, че не му се сърдите, че не е направило нищо лошо.

 

Стъпка3: Баня

  След като кучето е сресано, премахнати са всички сплъстявания и космени топки е време за баня. По възможност е по-добре да разполагате с по-широка мивка, снабдена с подвижен душ, от който протича водата. За кучето е много по-удобно когато бъде положена в такава мивка и го къпят с помощта на подвижен душ, а не под течаща вода от кран. Водата, с която се къпе животното трябва да бъде хладка, в никакъв случай гореща, защото така може да се изгори кожата или след банята то ще започне да зъзне от студ. Купете шампоан за кучета, а ако нямате такъв под ръка може да използвате бебешки шампоан или такъв, базиран на формула, която не дразни кожата. Когато кучето има бълхи , задължително трябва да го къпете с шампоан против бълхи. Следвайте точно инструкциите на опаковката или тези, които е дал ветеринарят. По време на къпане, когато сапунисвате кучето, спрете водата, защото тя може да го изнерви. Пуснете я отново за да отмиете шампоана от козината. Много трябва да се внимава да не попада мръсна вода или шампоан в очите, устата, ушите, краката и възглавничките на лапите. След като измиете тялото,  почистете очите на кучето по краищата с влажна кърпа. Ако видите бълхи, оберете и тях с кърпата. Измийте шампоана от тялото с хладка вода и подсушете кучето в голяма дебела хавлия, която да попие колкото може повече вода. Ако и след банята има топчета козина и сплъстявания, погрижете са да бъдат отстранени.

 

Стъпка 4: Изполвайте специални ножици за подстригване и подрязване на козина

  Не е препоръчително с такива ножици да си служат хора без опит, защото има опасност да наранят животното. С ножици за подстригване на козина може да се сдобиете от най-близкия зоо магазин или като поръчате онлайн. Повечето са изработени от  висококачествена стомана, имат ергономични дръжки и са много удобни за хващане. Те са идеални за подстригване и филиране на козина. Остриетата им са със заоблен връх, който намалява вероятността от убождане и порязване на животното. Трябва все пак много да се внимава с тях в областите по лицето, очите, коремчето, пръстите и останалите деликатни места от тялото на кучето.

 

Стъпка 5: Изсушаване козината на кучето

  Кучетата и котките ненавиждат сешоари и това всъщност е най-неприятната част от грууминга. Но все пак сешоарът най-ефективно успява да изсуши напълно козината на домашното животно. Освен това той помага да се отървете от неприятната миризма и пухът, който се отделя след подстригване. Решете козината на кучето с четка докато я сушите. Това я прави по-бухнала, добре разресана и безупречно красива.

 

Стъпка 6: Награда

  Няма как накрая след като всички процедури по грууминг са изпълнени да не дадете на кучето заслужена награда. Когато получава награда след подобно "изтезание" кучето полека-лека започва да възприема къпането, ресането и подстригването като нещо не е чак толкова страшно и травмиращо. Дарете кучето с прегръдка и целувка и му дайте от любимото лакомство.

 

Практикуването на грууминг в домашни условия отнема много време и изисква опит, но несъмнено спестява немалко разходи, а и винаги е по-добре когато тези процедури ги прави стопанинът на кучето, а не някой чужд човек.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook