Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Съвети при отглеждане на хамстер

Сподели:

 Хамстерите са миниатюрни чаровни животинки, които се оказват страхотни домашни любимци. Те са забавни, игриви, красиви, чистоплътни и не толкова трудни за гледане. Основното, което правят, е да играят, да хапват, да събират храна и да спят.

  Въпреки че не се изискват специални умения и опит, има няколко важни момента в отглеждането на хамстери, които техните собственици трябва имат предвид.

 

1/Осигурете малка къщичка за спане

 Хамстерите имат нужда да разполагат с място, което не е изложено на показ, където да се усамотяват и да спят. В зоомагазините се продават специални къщички наподобяващи ексимоско иглу, които са подходящи за малки домашни гризачи, защото те могат да се скрият в тях винаги когато поискат.

2/Редовно хранене

  Важно е да се спазва определен хранителен режим на хамстера, в който животното да не пропуска хранене. Ежедневно хамстерът трябва да получава зърнен микс (просо, овес, пшеница) както и малки количества пресни плодове и зеленчуци, но не от всички видове, защото някои биха му навредили. Храни като ябълки (без семената), моркови, краставици, цвекло и зеле може да се дават, те са полезни за гризачи. Не бива обаче хамстерът да се храни с грозде, стафиди, авокадо, лук, чесън, цитрусови плодове, шоколад и други храни, съдържащи кофеин. Т.нар. „junk foods” като чипс и солена храна също трябва да се изключват от менюто, ако досега са били част от него. Морковите и зелето трябва задължително да присъстват в диетата, защото са източник на вода, а освен това с морковите хамстерите могат да си пилят зъбите.

3/ Вода

  Хамстерите не пият често вода, но това не означава, че трябва да бъдат лишавани от нея. Тъкмо напротив, за тях е много важно да имат достъп до прясна вода по всяко време. Не би било практично да се остави купичка с вода в клетката/кафеза на хамстера, тъй като тя може много бързо да се замърси и напълни с талашит, зърна и други хранително остатъци. Препоръчва се стопаните да осигурят специална бутилка с вода, която е оборудвана със закрепващи механизми и така водата в нея остава защитена и чиста. Водата в бутилката трябва да се сменя всеки ден.

4/ Играчки

  Много е важно хамстерът да има на свое разположение достатъчно играчки. Идеята на тези играчки е да има на какво малкия гризач да си пили зъбите, защото те растат през целия му живот и ако не ги пили редовно могат да пораснат дотолкова, че да му причиняват силна болка. Освен това играчките са много ефективно средство за забавление.

5/ Не къпете хамстера

  Хамстерите не обичат водата и не бива да бъдат къпани. Те следват вродените си инстинкти за чистоплътност и сами се мият. Ако смятате, че хамстерът издава неприятна миризма, това по-скоро не е от него, а от клетката, която му служи за жилище и най-вероятно тя има нужда от почистване.

6/Активност

  Хамстерите са бързи, пъргави и като цяло много активни животинки, затова те имат нужда от движение, което означава че трябва да им се осигурява достатъчно голямо пространство където да тичат на воля. Стопаните им трябва веднъж на ден за известно време да ги пускат извън клетката да се ширят в цяло помещение, което обаче трябва предварително да е обезопасено, т.е. да са прибрани всякакви предмети, които по някакъв начин биха навредили на хамстера.

7/Местоположение на клетката

  От особено значение е къде точно ще бъде поставена клетката, в която ще живее хамстерът. Тя трябва да се постави на място, където не прониква пряка слънчева светлина. Също така мястото трябва да е тихо, уединено и спокойно. Хамстерът не бива да се гледат в хладно, неотоплявано помещение, където става течение или прониква студен въздух.

Харесайте страницата ни във Facebook