Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Списък с опасни храни за хамстери

Сподели:

  Хамстерите обожават да опитват различни храни. Ако пуснете малкия гризач да снове из къщата нищо чудно по-късно да го намерите да рови в боклука хрупайки нещо, което надали е добро за неговото здраве. Голяма част от хамстерите се разболяват точно заради вредна храна, която са яли. Затова трябва да внимавате какво давате на малкия си приятел. Има много известни храни, за които не подозирате, че биха му навредили. Не е грешно от време на време да му се дават лакомства, които не са част от стандартното меню, но трябва да внимавате особено много със следните храни:

 

Шоколад

 

 Шоколадовите изделия както и всичко, което съдържа кофеин трябва да стои далеч от хамстера. Шоколадът съдържа кофеин и теобромин и тези две съставки могат да причинят припадъци, стомашни и сърдечни проблеми на вашия домашен гризач.

 

Чипс

  По начало картофите не са полезни за хамстери, а когато те са в пържен вид стават вредни за тях. Причината за вредата, която носят е високото съдържание на мазнини, които могат да доведат до храносмилателни проблеми. Така наречените „джънк храни” са още по-вредни за миниатюрните животинки. В чипса има много калории, от които ще се стигне до аномалии в теглото му, той ще стане дебел и оттам биха тръгнали други здравни проблеми.

 

Зелен боб/ фасул

  Бобът е богат на фибри и поради това може да причини на хамстера диария и да  доведе до дехидратация. Малките животни лесно се дехидратират и това води до по-сериозни проблеми, застрашаващи живота им. Не е грешно той да се храни с фасул, но само ако се случва по-рядко във времето и предварително е сготвен.

 

Лук

 

  Лукът може да е много вкусен и полезен за човека, но това не се отнася за хамстерите. В лука се съдържат много химични съставки, които са токсични за техния организъм и това ги прави вредни. Съставките на лука могат да увредят червените кръвни телца и да причинят анемия и гастроентерит. Лошото е, че ефектът от вредата на лука си проличава чак няколко дни след като хамстерът е опитал от зеленчука. Запомнете да не давате никога храни като зрял лук, червен лук, зелен лук, праз лук и чесън на вашия хамстер. 

 

Цитрусови плодове

 

  Всички цитрусови плодове са с високо съдържание на киселини, които приети в голямо количество увреждат стените на стомаха и причиняват дискомфорт. Цитрусите не са смъртоносни за хамстерите, но могат да им раздразнят стомахчетата, затова е най-разумно да се изключват от менюто им.

 

Ябълкови семки

 

  Ябълката е един от най-полезните за здравето плодове както за хората, така и за животните, включително и хамстерите. Препоръчително е тя да присъства в дневното им меню. Ябълковите семена обаче  се определят като сериозни вредители. Те съдържат цианид, който е отровен. Съдържанието на опасната съставка, която се намира в едно семе не е смъртоносна за човека, но за малките животинки като хамстерите е, и то много. Затова внимателно изчиствайте ябълките от семките им преди да ги дадете на хамстера.

 

Целина

 

  Целината е приятен свеж зеленчук, който придава много ароматен вкус на ястията, но не я давайте на хамстери. Тя може да им навреди по два начина: веднъж заради съдържанието на натрий и втори път заради дългите си стъбла. Натрият ще разбута организма на хамстера, ще го накара да задържа вода, вследствие на което  той ще се подуе. Дългите стръкове  на целината пък могат да задавят малкия гризач. Не е забранено да му се дава целина, стига това да се случва в много редки случаи и тя да е накъсана на малки парченца.

 

Грозде

 

  Малките животни обичат да похапват грозде, но трябва да знаете, че и то може да бъде опасно за тях. Сладкото лакомство е известно с това, че вреди на бъбреците. Не се заблуждавайте по начина, по който хамстерът се нахвърля на гроздето. Симптомите за влошено здраве вследствие на приема на грозде може да си проличат след като мине известно време. Избягвайте гроздето, не си струва да се поема такъв риск. Има други храни, които домашния гризач обича и не биха му навредили.

 

Авокадо

  Всяка частица от авокадото съдържа токсин наречен персин, който е особено вреден за всички гризачи. Листата на авокадото са още по-токсични, затова е препоръчително този плод да се изключи от менюто на хамстера.

 

Винаги подхождайте с внимание когато храните хамстера си. Той е крехко животинче и при неправилни грижи може бързо да се отиде. Не му давайте храна, която не сте проучили предварително дали е полезна за него. Не му давайте да яде от готварска лъжица, защото по нея може да има подправка като пипер или чесън на прах, които веднага ще му подразнят стомахчето. 

 

 

Харесайте страницата ни във Facebook