Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Растения и цветя, които са опасни за кучета и котки

Сподели:

  Собствениците на кучета и котки знаят, че тези животни имат навик да хапват различни неща, които им попаднат. Котките имат склонност да дъвчат пластмасови или дървени изделия, докато кучетата дъвчат каквото намерят и им се стори интересно. Растенията имат почти еднаква притегателна сила за кучетата и котките. Домашните питомци реагират с голям интерес към градински, стайни, диви растения и цветя, особено тези от тях, които привличат с вкуса и аромата си. За съжаление много от тези растения могат сериозно да навредят на домашния любимец. Някои съдържат токсини, които не са опасни за хората, но действат като отрова за животните.

 

  Предлагаме ви да проучите един списък с растения, които могат да навредят на вашия пухкав приятел. Този списък е изготвен от учените на Университета в Корнуел и е одобрен от Американската асоциация за защита на животните (ASPCA). 

 

Алое вера

Растението, което гори мазнини и е особено полезно при отслабване и засилване на имунитета на хората, съдържа токсини, които са вредни за котки и кучета. Вредата от него над животните се изразява в: повръщане, депресия, диария, анорексия, треперене, промяна в цвета на урината.

 

Хипеаструм /Amaryllis/

Често срещано градинско цвете, което е много красиво и лесно за отглеждане. Цъфти от юли до декември и по Коледа е чудесна украса, допълваща празничния дух в дома. За съжаление то е силно токсично за кучета и котки. Вредните токсини, причиняват повръщане, депресия, диария, анорексия, коремни болки, прекомерно отделяне на слюнка и треперене.

 

Азалия

Азалиите са много токсични не само за домашните кучета и котки, но и за коне, кози и овце. Малко от растението да попадне в организма на тези животни и би причинило сериозни проблеми. Симптомите се изразяват в разстройване на храносмилането, прекомерно слюнкоотделяне, загуба на апетит, раздразнени черва, което от своя страна води до диария, колики, депресия, загуба на координация, апатия, парализа на краката, отслабена сърдечна дейност.

 

Бегония

В грудката на това растение има опасни токсини. Ако кучето или котката приеме части от тях, това ще доведе до възпаление на устата, защото тези токсини действат изгарящо и дразнят устната лигавица и езика. Неразположението е придружено с отделяне на много слюнка, повръщане и трудно преглъщане.

 

Карамфил

Това цвете също трябва да се седи далеч от кучето и котката. То няма толкова жесток или смъртоносен ефект за тях, но може да им причини лек дерматит или леко стомашно-чревно разстройство.

 

Рицин (Ricinus communis, Castor Bean)

Рицинът не е типичното стайно или градинско растение, но е широко разпространено по паркове, поляни, градини и други обществени места. Затова бъдете нащрек, когато разхождате кучето. Какво може да му причини рицинът - стомашни болки, слюнкоотделяне, повръщане, диария, прекомерна жажда, загуба на апетит, липса на настроение. В по-тежките случаи на отравяне кучетата получават дехидратиране, треперене на мускулите и на цялото тяло, схващане. Някои кучета изпадат в кома и по-късно умират.

 

Хризантема

Тези цветя издават неприятен аромат, който отблъсква хората, но не и кучетата и котките. Това често срещано стайно растение няма да причини смърт, но все пак води до известен дискомфорт при животните като депресия, загуба на координация, повръщане, диария, дерматит, засилено слюнкоотделяне.

 

Циклама

Цикламата е красиво цвете, което се гледа в саксии и градини. Но въпреки красотата си то също е опасно за котки и кучета, защото в него се намира висока концентрация на токсични съставки, които могат да причинят стомашно-чревна инфекция, придружена с повръщане, която. ако не се овладее навреме, може да има фатални последици. 

 

 

Жълт нарцис

Тези така красиви предвестници на пролетта са много токсични за котки и кучета. Луковицата се определя като най-токсичната им част. Ако тези токсини попаднат в организма на домашното животно могат да причинят повръщане и диария, а при по-голям прием се стига до конвулсии, понижено кръвно налягане, треперене и сърдечна аритмия.

 

Гладиола

Гладиолите са чудесни градински цветя и от тях се получават невероятни букети и украси, но не бива да се дават на кучета и котки. Няма да доведат до фатални последици, но биха причинили диария, летаргия, повръщане и засилено слюнкоотделяне.

 

Бръшлян

Кучето и котката няма да се втурнат да се катерят по стена, покрита с бръшлян, но той расте и по равни повърхности, което го прави лесно достъпен. Листата на бръшляна са по-отровни от плодовете. Отровата му причинява повръщане, стомашни болки, диария и много слюнкоотделяне.

 

Лилия

Красивата и благоуханна лилия е много опасна за котенцата. Счита се, че всички растения, които принадлежат към семейството на лилиите, са високо токсични и изключително вредни за котки. Дори много малко количества от тях да попадне в котешкия организъм отровата бързо ще засегне бъбреците им. Интересно е, че лилиите не се водят опасни за кучетата, само за котките.

 

Млечка

Това растение е много отровно за кучета и котки, затова трябва да ги пазите от него. Най-често срещаните вреди от него са: повръщане, дълбока депресия, анорексия, диария. Освен изброените могат да настъпят усложнения като затруднено дишане, ускорен или твърде слаб пулс, разширени зеници, проблеми с бъбреците и черния дроб, кома, парализа на дихателните органи и смърт.

 

 

Олеандър

Колкото е красив оленадърът, толкова и коварен. Той се води опасен за хората, но отровата му има много по-жесток ефект над животните, особено на кучета, котки и дори коне. Всички части на олеандъра съдържат сърдечен гликозин, който е високо токсичен и води до редица проблеми: колики, диария (в някои случаи придружени с кръв), потене, дезориентация, затруднено дишане, треперене на мускулите. По-тежките случаи на отравяне на животно с олеандър завършват със смърт, причинена от сърдечен срив.

 

Сагова палма

Това интересно растение се среща в районите с умерен климат. Саговата палма е чудесна украса, което я прави много търсена. Оказва се, че животните я намират за вкусна, откъдето тръгва и проблемът. Всичко по нея е отровно, особено семената. Какво може да причини тя на вашето куче или коте - повръщане, жълтеница, повишена жажда, хеморагичен (с кръвоизливи) гастроентерит, натъртвания, съсирвания, увреждане на черния дроб, дори смърт.

 

Домат

Доматът е много вкусен плод, който всички хора обичат. Оказва се, че той не е така полезен за кучета и котки. Доматът като растение не е отровен, но може да причинява известен дискомфорт на домашните животни. Ако живеете в къща с двор и градина и имате куче, което обича да рови дупки, бъдете внимателни и следете да не реши да опитва листата на доматите. Вредата им се свежда до причиняване на липса на апетит, остро стомашно-чревно разстройство, диария, сънливост, засягане на централната нервна система, промени в поведението, разширени зеници, слаб пулс, прекалено отделяне на слюнка.

 

Лалета и нарициси

 

В луковиците на лалето и нарциса има висока концентрация на токсини, които са отровни за кучета и котки. Симптоми на нарушено здраве, в следствие прием на тези токсини: стомашно-чревна инфекция, загуба на апетит, засилено слюнкоотделяне, засягане на централната нервна система, конвулсии, сърдечни аномалии.

 

 

Пазете домашния си любимец. Ако в дома ви има някои от изброените растения, непременно ограничете максимално достъпа на кучето и котката до тях. Не е нужно да ги махате, просто ги сложете на място, където животното няма да ги стигне. Когато разхождате навън кучето не го изпускайте от поглед. Веднага се намесете ако забележите, че души някое от тези растения с особен интерес. 

Обяви за Кучета
4ay 4ay
4ay 4ay
Цена: 100 лв.
обл.Враца
Кученца лабрадор ретривър
Кученца лабрадор ретривър
Цена: 500 лв.
гр.Оряхово

Харесайте страницата ни във Facebook