Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Полезни храни за джербили

Сподели:

  Симпатичните малки гризачи джербилите лесно се адаптират към живот в домашна среда. Отглеждането им не е толкова сложно и това ги прави все по-желани домашни любимци.

  Един от най-важните моменти в отглеждането на тези миниатюрни гризачи е храненето. Джербилите могат да приемат разнообразие от храни, но това не означава че трябва да им е дава всичко, което искат. За да растат здрави в менюто им трябва да влизат добре подбрани храни. Водата е също необходима за тях. Те не пият често, но въпреки това тя трябва да бъде на разположение. Джербилите най-много след като са хапвали суха храна.

Открийте какви други храни е полезно да се дават на малките гризачи.

Пелети

Пелетите и специално създадените блокчета за гризачи са възможно най-добрата храна, която може да давате на малките си домашни любимци. Те са богати на протеини, от които имат нужда. Около 80-90% от цялостната диета на гризачите трябва да се състои от такива пелети. Може да се разнообразява с микс от семена и суха храна, но те не бива да формират повече т 15% от диетата.

Семена

Гризачите обожават да хапват микс от семена. В това отношение е добре да се внимава какво точно се дава, защото някои ядки и семена съдържат твърде много мазнини, което би довело до затлъстяване на джербилите и съответно е вредно за здравето им. Може да разпръсвате микс от семена из цялата клетка за да може джербилите сами да си ги намират. Това спомага за поддържане на тяхната активност и запазва някои от природните им инстинкти. Избягвайте да им давате много и на често слънчогледови семки и други подобни ядки, в които има много мазнини. Тиквените семки са с приятен вкус, засищащи и не съдържат толкова мазнини.

Брашнени червеи

Брашнените червеи се причисляват към морската храна, но въпреки това гризачите си умират за тях. Търсете в зоо магазините замразени изсушени червеи. Не им давайте живи, защото са приносители на бактерията Ешерихия коли. Брашнените червеи не съдържат много протеини, но от тях гризачите могат да си набавят нужните мазнини. Давайте ги в малки количества. В случай че забелязвате, че джербилите започват да наддават на тегло, намалете дажбите.

Моркови

Зъбите на гризачите растат през целия им живот. Поради тази причина те трябва постоянно да ги пилят, за да не стават прекалено големи и да ги болят. В това отношение морковите се явяват чудесно средство за утоляване на глада и справяне с проблема с растящите зъби. Оставяйте парчета моркови в клетката и ги дръжте докато станат негодни за употреба, след което ги изхвърлете.

Овесени ядки

Те са много полезни за домашните джербили, защото не съдържат никакви мазнини и захар. Овесените ядки са чудесно допълнение към ежедневния прием на пелети. Само избягвайте да ги давате на животинките в подсладен вариант. От време на време може да се дава и корн флейкс, стига да се харесва на гризачите.

Сушени плодове

По правило прясното грозде не е полезно да се дава на малки гризачи, но за сметка на това е доказано, че изсушеният му вариант не е вреден за тях. Освен стафиди, може да се дават сухи парченца папая или банани. Имайки предвид, че сушените плодове са сладки лакомства, не се препоръчва да се дават много на често на любимците.

Сирене

Малки парченца сирене е полезно да се дава на джербилите, стига сиренето да е нискомаслено, но не прекалявайте с него. Ако се дава в големи количества, има риск да раздразни стомасите на гризачите.

Яйца

Яйчният белтък съдържа много протеини, които са полезна храна за малки гризачи, а в жълтъка има много ценни хранителни вещества. Яйцата могат да се дават в твърдо сварен вариант на малки парченца, без да им се добавя сол и други подправки.

Не забравяйте, че пелетите трябва да заемат най-голям дял от диетата на джербилите. Те са най-важният източник на хранителни вещества, които са полезни за здравето им. Всички други храни може да се дават като разнообразие към основното, но не в големи дози и в по-разредени интервали от време.

 

Харесайте страницата ни във Facebook