Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Опасни ли са котките за бременните жени

Сподели:

  Лекарите от едно време не спираха да дават съвети на жените, на които им предстои да бъдат майки, да избягват всякакъв контакт с котки и ако имат такава, то незабавно да се отърват от нея.

  Опасна ли е действително котката и може ли тя да стане причина за спонтанен аборт?

  Котките могат да бъдат приносители на опасен микроорганизъм от групата на паразитите, който носи наименованието Toxoplasma gondii и е основен причинител на заболяването токсоплазмоза.

  Токсоплазмозата е една от няколко опасни болести, които наистина могат да причинят прекъсване на бременността. Това, разбира се, не означава, че отглеждането на домашна котка автоматично поставя всички бъдещи майки пред риска от спонтанен аборт. Твърдението, че съществува опасност за бременната жена заради котката, е силно преувеличено. Съгласно научни изследвания, базирани на синтезирана информация от 2000 експеримента, проведени в Европа, се стига до заключението, че не котките са най-големият риск за бременните. Човекът може да се разболее от токсоплазмоза когато се храни с необработено сурово месо. 

 

Кои са причините, поради които котките заразяват бременните с токсоплазмоза?

  Преди всичко е важно да се подчертае, че не всички котки са носители на паразита, който причинява опасното заболяване. Когато паразитът Toxoplasma gondii попадне в организма на котките, за да се предпази от вътрешна инфекция, той произвежда антитела, при което котките повече не могат да пренасят заразата. За да бъде способна една домашна котка да зарази стопанина си с токсоплазмоза, тя трябва преди това да е била изложена по някакъв начин на въпросния паразит, т.е. да е била пускана във външна заразена среда. Ако организмът не успее да произведе антитела, тогава котката става приносител на болестта и може да я предаде на човека.

  При уличните котки има много голяма вероятност да са били изложени на опасното действие на паразита Toxoplasma gondii, което ги прави потенциално опасни. Домашните котки, които не напускат дома обикновено са напълно здрави и недокоснати от паразити, бактерии и други вредни влияния.

  Паразитът Toxoplasma gondii е често срещан при гризачи и животни, които се хранят със сурово месо, най-вече мишки и плъхове. Котките, които живеят у дома и са хранени с полезна храна, не представляват опасност за бременна жена, освен в случаите когато стопаните дават на котката да яде сурово необработено месо.

  Ако приемем хипотетично, че домашната котка е приносител на токсоплазмоза, единственият начин тя да зарази стопаните си е чрез изпражненията. Когато стопанката сменя и почиства тоалетната на котката има най-висок риск да бъде изложена на вредното действие на паразитите. Докато чисти и без да иска се потърка или докосне по лицето, което е повече от достатъчно за паразита да проникне в организма през устата. Затова по време на смяна на котешката тоалетна стопаните трябва да бъдат внимателни и да държат на високата хигиена. Ръцете трябва да се мият старателно със сапун и едва тогава могат да докосват лицето си.

 

Предпазни мерки за собственици на котки и бременни

  Рискът от зараза с токсоплазмоза от домашна котка е минимален. Въпреки това за да бъдат по-спокойни собствениците и най-вече бъдещата майка, и да не се стига до крайни решения като изгонване на животното, може да се предприемат някои практики за превенция.

o       По възможност задължението за смяна на тоалетната на котката да бъде поето от друг член на семейството, за да не се налага бременната жена да го прави.

o       Задължително да се носят ръкавици докато се почиства тоалетната на котката. Когато тази дейност приключи ръцете трябва да се измиват много старателно с подходящи антибактериални средства.

o       Тоалетната на котката да се почиства всеки ден. Паразитът Toxoplasma gondii е много заразен между 1-ви и 5-ти ден след като котката се е изходила.

o       Котката да се държи само у дома и при никакви обстоятелства да не се пусна навън.

o       Никога да не се дава на домашната котка сурово необработено месо (свинско, агнешко, дивеч), защото то може да съдържа цисти на токсоплазмата.

o       Ако котката обича да лови мишки, трябва да се наблюдава внимателно, защото  би могла да се зарази и като изяде болен гризач.

o       Бременните да избягват контакт с улични котки и новородени котенца и да не си вземат нова котка докато трае бременността.

o       Бъдещите майки, които поддържат външна градина да бъдат внимателни. Винаги да носят ръкавици докато работят в градината, защото не се знае дали някоя заразена котка не е изходила преди това там.

 

Токсоплазмозата представлява остро инфекциозно заболяване, причинено от едноклетъчния паразит Toxoplasma gondii. Междинни гостоприемници на този паразит се явяват диви животни, гризачи, представители на семейство котки, някои домашни животни и човекът. Заразяването може стане с консумация на сурово месо, почистване на тоалетната на котка приносител, работа в градина или пясъчна площадка и други места, където е възможен контакт с фекалии. Заразяване от галене или игра с домашната котката не е възможно.

 

Източници:

Centers for Disease Control and Prevention, "Toxoplasmosis - Pregnant Women.", 2008

Humane Society of the US, "Pregnancy and Toxoplasmosis." Pet Care, 2008.

 

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook