Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Няколко известни мита за поведението на кучетата

Сподели:

  Митовете, полуистините и погрешните схващания са навсякъде около нас. Понякога обаче заблудата може да има неприятни последици, затова трябва да се стремим да не попадаме в нейния плен. От различни страни ни дебнат заблуждения за какво ли не - начина на живот, спазване на диети за отслабване, за вредата от телефоните, ефекта на кафето. Понякога информацията, която се поднася може да бъде много объркваща  и да постига обратния ефект, а именно да дезинформира. Следвайки тази логика не бива да ни учудва, че що се отнася до поведението на кучетата и тяхното отглеждаne  също не липсват масово разпространени заблуди. Запознайте се най-често срещаните.

 

Кучетата трябва да се къпят често

 

  Ако кучето ви издава неприятна миризма, има замърсявания по козината, лапите му са зацапани, тогава да, има нужда да бъде изкъпано, но не се заблуждавайте, че този процес трябва често да се извършва. За да изглежда животното добре и чисто е достатъчно да се спазва стандартна рутина. Тя включва периодично къпане и разресване на козината, за да не се сплъстява. Прекалено честото къпане на кучето може да причини поява на петна по кожата, защото при често миене с шампоан се нарушава баланса ѝ и отделянето на естествен себум, което от своя страна, би довело до поява на кучешки пърхут. Затова помнете - ако кучето ви не изглежда мръсно, не го къпете. Регулярното разресване с четка е достатъчно за да го поддържа чисто и с красива козина. Освен това ресането спомага за подобряване на циркулацията на кожата.

 

Лошият дъх е нещо нормално за кучетата

 

Не е! Ако кучето ви има лош дъх и пожълтели зъби, това е симптом за здравословен проблем. Опитайте да научите кучето си от малко да свикне да му се мият зъбите, Давайте му храна, която не вреди на тях - повече лакомства за дъвчене. Ако зъбите на кучето не са в добро състояние, дъхът му е отблъскващ, това може да е знак за наличие на зъбна плака или зъбен камък изисква посещение при ветеринар, който следва да назначи лечение.

Мятането с опашка означава, че на кучето му се играе и е дружелюбно

 

Кучетата действително махат с опашка когато са в игриво настроение, но невинаги това е показателно, че кучето е приятелски настроено и ще ви позволи да го погалите. Мяткащата се опашка може да означава, че кучето се намира в състояние на превъзбуда, подчинение, безпокойство, нервност или помирение. Затова преди да подходите към него разчетете и останалите сигнали, които тялото му изпраща - преведете си значението на погледа. В противен случай рискувате да стресирате изнервено куче, което няма да се поколебае да ви ухапе.

 

Чесън срещу глисти

 

  Широко разпространено е схващането, че чесънът лекува всичко и засилва имунната система. Това е вярно, но не се отнася за всичко. Ако кучето ви има глисти, слагането на чесън в храната му няма да реши проблема. Що се отнася до глистите чесънът не оказва никакъв ефект. Подправянето на кучешката храна с чесън все пак има добра страна - прави кучето ви по-малко привлекателно за мухи, комари и други хапещи гадинки, които излизат през лятото.

 

Кучето яде трева, значи е болно

 

  Тревата кара кучето да повръща (същото е и с котките). Ветеринарните лекари и специалисти по кучешко поведение все още не могат да дадат ясен отговор на въпроса защо кучетата ядат трева, която по-късно повръщат. Предположенията са, че това е ритуал на вътрешно пречистване. Тревата оказва полезен ефект за здравето и затова кучетата я търсят. Имайте им доверие, те знаят от коя трева да хапнат. Не е препоръчително да се противопоставяте на този навик. Ако кучето ви посяга към тревата от време на време, това не бива да ви тревожи, но ако го прави всеки ден, след което всеки път повръща, това може да е сигнал, че нещо със здравето му не е наред и трябва да се заведе на лекар.

 

Ближенето на раните ускорява оздравяването

 

Популярната фраза "Ближа си раните" се свързва именно с навика на кучетата и котките когато имат рана или нещо счупено да го ближат с идеята да се успокоят и да ускорят възстановителния процес. Минималното близане на повърхностна рана не е проблем, тъй като в кучешката слюнка се съдържат полезни ензими. В случай че кучето има по-сериозна рана и я ближе настървено, може да раздразни повече раненото място и да попречи на оздравяването. Именно затова след претърпяна операция ветеринарите слагат на кучетата специален нашийник, който да не им позволява да се ближат.

 

Сухото носле означава влошено здраве

 

Влажният нос е сигурен индикатор, че кучето е здраво. Точно затова някои биха решили, че когато носа на кучето им е сух, значи има проблем. Истината е, че влажен или сух, носът не е показател дали кучето е болно или здраво. Носовете на кучетата изсъхват докато те спят, затова не бива да ви притеснява, че кучето ви е със сух нос минути след като се е събудило. Това е напълно нормално.

 

 

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook