Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Не разглезвайте домашния любимец – как да стане това?

Сподели:

  Всички изпитваме дълбока привързаност и обич към домашното животно. Той е наш другар, носи ни радост и утеха. Тази обич към тях понякога може да ни заслепи дотолкова, че несъзнателно да ги разглезим и да оставим в тях да се развиват разрушителни навици и поведение. Животните въздействат положително по свой уникален начин. Те умеят да лекуват без думи, което е възхитително. Водени от идеята да им доставяме удоволствие сме склонни да ги глезим, а това създава предпоставки за бъдещи проблеми. Глезените от малки животни порастват зли, нахални, дебели и неконтролируеми. Превръщат се в дразнители за околните и това създава излишно напрежение в дома. За да не се стига до крайности старайте се колкото и да обичате своето куче или котка, да не го разглезвате.

 

Това не е толкова трудна задача, особено ако направите няколко лесни стъпки към изпълнението ѝ.

 

Не се оставяйте милата физиономия и чар да ви обезоръжат

Всеки, който има опит с гледане на животни, а и да няма, малко след като поживее с тях осъзнава, че те са доста по-умни отколкото си е представял. Кучетата и котките знаят когато са направили беля и се крият, а когато бъдат намерени си придават една невероятно разнежваща физиономия, уголемени влажни очи, от които веднага може да ти омекнат краката. Животните могат да манипулират, затова човекът трябва покаже твърдост и да се докаже в очите им като лидер, иначе няма да го слушат.

 

Контрол над ежедневните хранителни дажби

Колкото и да обичате домашния си приятел и да искате да му доставяте удоволствие купувайки му луксозни храни, внимавайте! Кучетата имат вид на постоянно гладни, те не осъзнават кога са се нахранили и са готови винаги за още. Стопаните обаче трябва да проявяват разум и да не изпълняват всичките им прищевки. За самите животни не е полезно да им се дава прекалено много храна, защото има опасност да станат тромави и с наднормено тегло, а това води до здравословни проблеми. Котките лесно свикват с висококачесвена скъпа храна и после искат само от нея. Хранете ги разнообразно, като залагате на качествената, но не е задължително и най-скъпата храна. В диетата на животното трябва да присъстват нужните за доброто му здраве витамини и минерали, които се намират именно в добре балансираната храна. Полезни съвети за храненето може да ви даде ветеринаря, който познава домашния любимец.

 

Метод на наказанието и награждаването

Не се страхувайте да наказвате кучето си колкото и жестоко да ви изглежда. Наказанието е важна част от възпитанието. Важно е кучето да получи наказание веднага след като е направило белята, а не  след като е минало време, защото то ще забрави и ще се чуди защо му се карате. Същевременно в хода на възпитанието не забравяйте да давате награда на кучето всеки път когато направи нещо правилно, за предпочитане е наградата да бъде лакомство. Наказанията и наградите трябва да се правят на момента и без колебание.

 

Нека животното има свои играчки

Ако искате да научите животното да не посяга към мебели или други ценни части в дома и вие не трябва да пипате неговите играчки. Ако хванете кучето да ви дъвче обувката веднага я извадете от устата и му  дайте да захапе играчка, мека топка или кокал. Отделяйте време за игра с него и играчите му, но само ако и то е в настроение за игра.

 

Не давайте пълна свобода

Колкото и сладки муцунки да ви прави кучето това не бива да смекчава вината му. Ако от малко не го научите, че не всичко, което достигне може да се лигави, дъвче и драска, с напредването на годините ще става по-трудно, почти невъзможно.

 

Противодействайте на навика с дъвченето на обувки в зародиш

Ако сте забелязали, че кучето не прави разлика между обикновени домашни чехли и изисканите обувки, с които ходите на делови срещи и събития, значи имате проблем. За да се избегнат бъдещи неприятности, отучете кучето от навика да дъвче каквито и да било обувки. Вземете обувката от устата му и го накажете. След това скрийте всички обувки на място недостъпно за животни. Купете му специални играчки, които стават за дъвчене и ще обсебят вниманието му дотолкова, че да забрави съвсем за обувките.

 

За кучешките памперси

Памперсите за кучета са много полезни особено при отглеждане на малко кученце у дома. Но и тяхната употреба е до време. Ако твърде дълго оставите кученцето да използва памперси то няма никога да се научи да си върши работата, където трябва или да се стиска докато бъде изведено навън. Кучешките памперси са ефикасни особено ако предстои пътуване, но прекалено честата им употреба може да причини стомашни проблеми на кучето. Не се препоръчва ежедневното им ползване. Може да улесняват живота ви на първо време, но така се разглезва кучето и по-нататък няма да ви е добре на вас.

 

На разстояние от кабелите в жилището

В ерата на дигиталните технологии и интернет във всяка къща има компютърна техника, както и други техно уреди и джаджи, от които влизат и излизат множество кабели. Някои животни виждат в тях способи за игра. Те са гумени и това ги привлича, защото могат да се дъвчат. Много е важно да научите кучето и котката от малки да стоят далеч от кабелите и да не се заиграват с тях. Никак не е приятно да ви спрат компютъра докато работите над важен проект или попълвате документация. От друга страна, по кабелите тече ток, който е опасен за хора и животни. Кучетата могат да дъвчат и оголят кабели, по които тече ток, а това може да има фатални последици. Опасност от късо съединение никога не е изключена. Животните трябва да се държат далеч от кабели за тяхна и всеобща безопасност.

 

В заключение: Кучетата и котките трябва да се възпитават правилно. Това е важен момент от тяхното отглеждане. Гледайте на това като на тренировъчен курс,  който по-късно ще ви даде насоки как да възпитаване собствените си деца.

Харесайте страницата ни във Facebook