Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Най-разпространените болести на храносмилателната система при птиците

Сподели:

  Птиците са невероятни създания и присъствието им в дома придава повече живот и колорит на атмосферата. Някои птици изискват по-големи грижи, докато други изобщо не са претенциозни и им трябва съвсем малко за да се чувстват здрави и щастливи. За съжаление всички те са застрашени от различни болести. Сред най-често срещаните са тези, засягащи храносмилателната система на птиците. Често храносмилателните проблеми се проявяват като симптом или последица от по-сериозно заболяване, затова колкото по-бързо се разпознават признаците, че нещо не е наред със здравето на домашната птица, толкова по-навреме може да се вземат мерки за нейното оздравяване.

 

Това е списък, който не претендира за изчерпателност. В него са включени най-често срещаните болести на стомашно-чревния тракт при птиците.

 

Мегабактериоза

  Това заболяване представлява инфекция на стомашно-чревния тракт на птиците, предизвикана от гъбички, които живеят в храносмилателния тракт. Болестта причинява отслабване на имунната система. Симптомите се изразяват в:

-продължителна загуба на тегло

-повръщане на храна

-прекомерно поглъщане на храна последвано от загуба на апетит

-наличие на несмлени семена или птичи пелети в изпражненията

-депресия

 

  Процентът на смъртност се определя от степента на развитие на болестта и варира от 10 до 80%. Ако заболяването се открие в късен стадий, има голяма вероятност птицата да умре, но фаталните случаи не са толкова много, погледнато средно статистически. Лечението обикновено включва приемане на антибиотици, които имат за цел да засилят здравето и имунната система на птицата. Заразените птици трябва да бъдат поставени под карантина, защото тази инфекция е заразна и може да се разпространи и сред други птици и животни.

Кандидоза (Candida albicans)

  Кандидозата е възпаление на кожата, причинено от гъбички, намиращи се в човката, гушката и хранопровода на птичката. Това са същите гъбички, които причиняват инфекция по устната лигавица на бебетата. Кандидозата се отнася към често срещаните птичи заболявания. Гъбичните бактерии, които попадат в хранопровода могат да засегнат важни органи. Гушката, стомаха и червата са от най-често поразяваните органи. Освен тях, ако заболяването прогресира, може да бъдат увредени кожата, дихателните пътища, устата, носа и централната нервна система.

Симптоми на заболяването:

-загуба на апетит

-повръщане

-бавно слизане на приетата храна от гушката към хранопровода и стомаха

-отпадналост

-хлътнала гушка със следи от слуз

-бели петна около устата

 

  Някои възрастни птици, които имат кротък нрав, не показват почти никакви признаци на заболяването. Ако болната птица е млада и не се вземат бързо мерки за оздравяване, болестта може да инфектира кръвта, костния мозък и жизненоважни органи.

  Кандидозата се причинява от гъбична инфекция, причина за която може да бъде външната среда на птицата или от бактерии, попаднали в стомашно-чревния тракт. Когато имунната система на птицата е твърде слаба, гъбичната инфекция прераства в кандидоза.

 

Причини, които отслабват имунната система на птиците:

-предишно боледуване, от което птицата не се е излекувала напълно

-птицата е твърде малка

-прием на антибиотици

-прием на недостатъчно полезна и питателна храна

 

  Ветеринарят трябва да назначи изследване на птицата, на база на което поставя диагноза и подходящо лечение. Твърде малките птичета трябва да се хранят начесто с малки дажби, за да могат по-лесно да преглъщат храната и да се освобождават гушките им. Клетката на болното птиче заедно с всички принадлежности в нея трябва често да се почиства и дезинфекцира за да се предотврати появата на нова инфекция в бъдеще.

 

Разширяване на предстомаха

  Храносмилателните проблеми при птиците се дължат на най-различни причини. Могат да се отключват след инфекция, слаба имунна система или нараняване. Разширяването на предстомаха е пример за заболяване на храносмилателната система, което се среща най-вече при папагалите. Може да се развие като усложнение след вирусна инфекция и в по-голямата част от случаите има фатални последици.

  Тази болест може да порази и други видове птици, не само папагали. Породите, при които най-много се среща заболяването, са папагал какаду, Африкански, Азиатски папагал и папагал Еклетус.

  Разширяването на предстомаха засяга нервите на стомаха, вследствие на което той се разширява и губи способност да усвоява правилно приетата храна.

Видимите знаци, алармиращи за това заболяване, са:

-засилен апетит, придружен с продължителна загуба на тегло

-наличие на несмляна храна в изпражненията

-повръщане

  Какви могат да бъдат последиците от това заболяване зависи от диагнозата и последващото лечение. Ако заболяването е уловено в ранен етап от развитието, шансовете за оцеляване са големи.

  Факторите, които причиняват разширяване на предстомаха се свързват със средата на живот на птицата. Ако тя е заразена по някакъв начин или е контактувала с други болни птици, средата за развитие на това заболяване е вече формирана.

  Антивирусни медикаменти не биха помогнали в този случай. Храненето на птицата с течна храна може да удължи живота ѝ. Клетката трябва старателно да се почиства и да не се допуска контакт с други птици.

  В случай че заболяването прогресира и птицата видимо не показва признаци на подобрение, някои ветеринари съветват стопаните да я приспят, за да не се мъчи.

Трихомониаза (стоматит)

  Заболяването се причинява от паразити, които живеят в стомаха и червата и при определени обстоятелства могат да причинят стомашно неразположение на домашното птиче. Тези паразити водят до инфекция, която поразява функциите на жизненоважни органи. 

  Трихомониазата се нарича още стоматит и се причинява от т.нар. микроби Trichomonas gallinae. Заболяването е силно разпространено сред птиците, гледани в домашна среда и най-вече породата австралийско зелено папагалче. Трихомониазата е възпаление на устната лигавица, което в някои случаи се съпровожда с фарингит. Обичайните признаци на заболяването са появата на бледо жълти или жълто-бели ранички по устата, човката, гърлото, гушката и хранопровода. Други симптоми, които издават болестта, са прекомерното отделяне на слюнка и повръщане на храна, която стомахът не е успял да разгради.

  Вредните паразити нахлуват в организма на птицата след контакт със заразени птици и животни. Паразитите могат да бъдат предадени от майката докато храни малките. Консумирането на некачествена храна и нечиста вода също може да помогне за навлизането на вредните паразити в организма.

  Ветеринарят назначава кръвен тест на птицата, за да установи кои точно паразити причиняват възпалението, след което започва лечение. Медикаменти се дават на болната птица чрез храната и водата.

  Трихомониазата се причинява най-често от неправилни грижи и лоша хигиена. Препоръчва се домашната птица да се води редовно на ветеринар където да се проверява здравното ѝ състояние и дали има наличие на паразити в организма ѝ.

  Ако птицата-майка е болна, тя трябва веднага да бъде отделена от малките, за да не ги зарази. В този случай собствениците трябва да поемат грижите свързани с храненето на малките птичета.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook