Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Най-често срещаните грешки, които допускат акваристите

Сподели:

  Аквариумите са чудесна декорация, която придава особен чар на дома, внася живот, екзотика и усещане за хармония. Те са красиви и носят отпечатък от живата природа. Самото съзерцаване на рибките, свободно плуващи из аквариума, е много успокояващо и полезно за хората, защото допринася за поддържане на правилния вътрешен баланс. Макар гледането на аквариумни рибки да не се определя като сложно занимание, и при него има някои моменти, на които следва да се обърне повече внимание, за да няма грешки и фатални последици. На аквариума може да се гледа като на сложна мини екосистема, чийто баланс лесно може да бъде нарушен и при най-малката грешка от страна на настоящия или бъдещ акварист.

 

Претупване на предварителната подредба на аквариума

Този процес е важен и изисква време и търпение. Преди да бъдат пуснати рибките в новия им дом, той трябва да бъде правилно подреден, така че по нищо да не се различава от естествената водна среда - да предлага пясък, скалички, дървени клони, достатъчно вода, която е добре филтрирана и настроена с подходяща температура. В някои случаи подредбата на аквариума може да отнеме от една до няколко седмици. Ако искате да украсите аквариума с корали, трябва да проучите по какъв начин различните корали влияят на отделните аквариумни видове. Някои рибки изпитват жизнена нужда от корали, други се хранят с тях, а при трети е по-добре да ги няма.

 

Добавяне на твърде много на брой обитатели

Би било голяма грешка аквариумът да се напълни с много риби и други, населяващи водата организми. Препоръчва се на първо време в аквариума да плува една риба или две най-много. Нека те свикнат с обстановката. След някоя друга седмица може да добавите още рибки. Не бива изведнъж аквариумът да се изпълва с много риби, защото така не им се дава достатъчно място да плуват и растат. Екосистемата ще се претовари още в началото и това може да доведете до неприятни последици.

 

Прехранване на рибите

Всеки, който има опит в гледането на аквариумни риби ще потвърди, че те са вечно гладни и постоянно търсят храна. За тях това е като природен инстинкт - за да оцелеят трябва да приемат повече храна. Честото им хранене обаче не е добра идея. Колкото много им се дава, толкова повече храна ще остава, която те не могат да изядат и ще гние. Освен това прехранените риби отделят повече боклук. Всичко това затруднява филтрирането и би довело до замърсяване на водата в аквариума. Старайте се да не прехранвате рибките. Различните видове имат различни хранителни навици. Изучавайте ги и потърсете допълнителна информация, за да сте сигурни, че постъпвате правилно.

 

Незаинтересованост към възможностите за съвместно съжителство

Гледката на голям, пълен с красиви екзотични рибки аквариум, безспорно радва окото, но е важно да се има предвид, че някои видове трудно съжителстват успешно едни с други. Затова трябва предварително да се проучва темперамента и поведението на отделните риби, които се каните да сложите в аквариума. В противен случай рискувате да създадете вредна комбинация, която мигновено ще наруши баланса на екосистемата и може да причини истинско бедствие. Някои месоядни риби възприемат другите като плячка и не биха се поколебали да ги нападнат и изядат. Други проявяват агресия към всеки, който не е от техния вид. Докато едни рибки имат благ характер, други са агресивни, а трети имат силно изразен териториален инстинкт. В някои случаи размерите имат значение, но в други - не. Има риби, които са доминантни натури, но не проявяват агресия към околните и спокойно могат да съжителстват с миролюбиви видове. Има всевъзможни комбинации, които водят до дълготрайно успешно съвместно съжителство, само трябва да ги откриете.

 

Купуване на риби без предварително проучване

За да бъдете добри акваристи е важно преди да закупите даден вид риба, добре да я проучите - с какво се храни, с какви видове може да съжителства, каква големина достига, какъв темперамент има, коя е най-благоприятната среда за нея, изисквания за водата и т.н.

 

Не забравяйте, че водата в аквариума периодично трябва да се сменя. Самият процес изисква време и търпение. Водата се изпарява и трябва да се поддържа до определено ниво, за да не се нарушава баланса в екосистемата. Ако поддържате голям по размери аквариум, не се учудвайте когато месечната ви сметка за водата започне да се увеличава.

  

Обяви за Кучета
Два женски Мини Йоркширски териери
Два женски Мини Йоркширски териери
Цена: По договаряне
обл.София
Уникални ПОМЕРАНИ - две момичета
Уникални ПОМЕРАНИ - две момичета
Цена: По договаряне
обл.София
Уникални ПОМЕРАНИ - две момичета
Уникални ПОМЕРАНИ - две момичета
Цена: По договаряне
обл.София
Женски ТОЙ Пудел
Женски ТОЙ Пудел
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook