Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Най-честите здравословни проблеми при възрастните кучета

Сподели:

Възрастните кучета могат да водят щастлив, здравословен живот. С напредването на възрастта обаче, при тях се забелязват някои промени. На стопаните често им прави впечатление, че кучетата им стават по-бавни, изморяват се по-лесно, стават по-малко подвижни, а понякога се променя и характерът им. Някои кучета губят интерес към играчките, игрите и храната. Понякога изглеждат объркани, дезориентирани и не толкова жизнени. Може дори да започнат да се изхождат вкъщи.

Тези признаци незадължително са в резултат на възрастта. Може също така да са симптоми за заболяване. Научете сега за свързаните с възрастта заболявания и симптоми, за да можете да се грижите по-добре за вашето куче.

Артрит

Също като хората, много кучета развиват артрит като остареят. Най-честата форма на артрит при тях е остеоартрит, известна още като дегенеративна ставна болест.

Това заболяване засяга носещите стави (таз, колене, лакти, рамена), причинявайки загуба на смазващи течности. Така хрущялите се износват и започва абнормален растеж на костта. Тези промени водят до болка, изтръпване и ограничаване на подвижността.

Остеоартритът е прогресивен, което означава, че заболяването става по-тежко с времето. Макар да няма лек, има начини то да се забави и да се облекчи болката.

Хронично бъбречно заболяване

Остаряването се отразява значително върху бъбреците, затова не е необичайно по-старите кучета да страдат от заболявания на бъбреците.

Хроничното бъбречно заболяване обикновено е постепенен процес, който започва с бъбречна недостатъчност и прогресира до пълно отказване на бъбреците. Болестта е нелечима, но за щастие има много начини за третирането й, които подобряват качеството и продължителността на живота на кучето.

Колкото по-рано се открие бъбречното заболяване, толкова повече може да се направи за забавянето му. Ранните промени в бъбреците могат да се открият при рутинни кръвни изследвания, затова е важно възрастните кучета да ходят на ветеринар веднъж на всеки шест месеца.

Симптомите на хронично бъбречно заболяване включват повишено уриниране, загуба на апетит, гадене и летаргия.

Загуба на слух

Нормално е за по-старите кучета постепенно да губят слуха си. Дегенерацията на нерви при тях обикновено води до оглушаване, също като при хората. Нищо не може да бъде направено, за да се спре този процес, но може да се помогне на кучето да се адаптира.

Много стопани първоначално бъркат оглушаването с деменция, тъй като кучетата изглеждат объркани. За щастие, загубата на слуха при кучетата е нещо, което може да се овладее лесно. Понеже не се случва за един ден, имате време да реагирате. Опитайте по-специална дресировка, като например използването на сигнали с ръце, вместо думи. Скоро ще откриете, че оглушаването съвсем не се отразява толкова лошо на живота на кучето ви, колкото си мислите.

Загуба на зрение

Също като със слуха, много възрастни кучета постепенно губят зрението си. Това обикновено се дължи на дегенеративни промени в очите, но може също да е в резултат на очни заболявания като катаракт.

Ако подозирате, че кучето ви ослепява, не се колебайте да го заведете на ветеринар. Ако се окаже, че проблемът се дължи просто на остаряването, нищо не може да се направи по въпроса. За щастие, кучето ви разчита малко на зрението си. Просто бъдете търпеливи с него, дръжте го на каишка, когато сте навън, и не местете често мебелите вкъщи. Щом кучето научи разположението им, то ще се ориентира с останалите си сетива.

Деменция

С напредване на възрастта, кучетата може да страдат от ментални промени, наподобяващи деменция и Алцхаймер. Първите признаци са едва доловими, но могат да станат много сериозни и значително да влошат качеството на живот.

Симптомите на деменция при кучетата включват дезориентация, объркване, безцелно обикаляне, стоене в ъгъла, блъскане във врати, изолация, инциденти с изхождането, промяна в съня, безпокойство и др. Много от тези симптоми отговарят и на други заболявания, затова е важно да се консултирате с ветеринар.

Няма лек за деменция, но има много лекарства и добавки, които значително улесняват живота на кучето.

Рак

За съжаление, ракът е твърде често срещан при кучетата. Макар и малките кутрета да са изложени на риск, заболяването засяга предимно по-възрастните.

Различните видове рак имат различни симптоми, затова човек лесно може да отдаде някои важни признаци за заболяването на възрастта. Рутинните прегледи при ветеринар са от съществено значение за откриването на рака на време. Изследванията могат лесно да засекат неща, които са невидими за окото.

Лечението на рака зависи от вида и стадия му. Колкото по-рано бъде открит, толкова по-големи са шансовете на кучето.

Тумори

По-възрастните кучета често развиват тумори. Те трябва да бъдат преглеждани от ветеринар, за да бъде изключена вероятността за рак. Повечето тумори са доброкачествени и не налагат оперативна намеса, освен ако ветеринарят не прецени, че представляват проблем за кучето.

Инконтиненция

С възрастта се случват промени в органите, мускулите и нервите, които могат да направят трудно за кучето ви да "стиска" продължително време, както по-рано. Инконтиненцията може да е признак на много заболявания, затова ветеринар трябва първо да отхвърли тази вероятност. Ако не открие други заболявания, ще ви посъветва просто да извеждате кучето си по-често.

Наднормено тегло

Кучето може да напълнее във всяка възраст, но с годините килограмите се трупат по-лесно. Наднорменото тегло може да предизвика или усложни много здравословни проблеми като артрит, сърдечносъдови заболявания и диабет.

За да предпазите кучето си, сипвайте му по-малко храна, тъй като то вече не изразходва същото количество енергия, както някога. Освен това го карайте да се упражнява. Ако издръжливостта е проблем, извеждайте го често на кратки разходки, вместо два пъти на много дълги.

Харесайте страницата ни във Facebook