Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Насоки и препоръки при осиновяване на улична котка

Сподели:

  Котките също както и кучетата са много добри другари, умеят да забавляват и разтоварват хората, които чувстват свои близки. Те са игриви, забавни, но освен това са предани и любвеобилни. Породата на котката не играе толкова важна роля що се отнася до темперамента и поведението. Уличните котки обикновени не притежават кой знае колко впечатляващ външен вид, какъвто предлагат някои по-луксозни  представители на котешката общност, но те също имат редица достойнства, с които лесно биха конкурирали породистите си събратя. И те могат да  бъдат лоялни към стопаните си и всеки ден да ги даряват с обич. 

  В България много хора предпочитат да приютят в дома си за постоянно улична котка, която не блести с впечатляващи външни характеристики, но все пак си остава котка - игрива и общителна, с мека козина и ясни очи, излъчващи живот.

  Истината е, че основаването на улична котка не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Има някои важни моменти, които е полезно да се знаят предварително. Все пак не може просто ей така да се хване котка от улицата и да се заведе у дома (всъщност може, но не е препоръчително).

 

Заведете котката на ветеринар

  Котките, живеещи на улицата, са изложени на най-различни вредни влияния. По всяка вероятност котката, която сте си харесали за у дома, е пълна с бълхи, затова прегледът е повече от задължителен. Освен за бълхи котката ще бъде изследвана и за други болести и ваксинирана. Тази процедура е важна, защото гарантира както здравето на котката, така и това на нейните бъдещи стопани.

Създайте подходяща среда

  Новият пухкав член на семейството ще има нужда освен от добра храна и прясна вода, но и от място където да ходи до тоалетна. Ако не сте наясно каква храна обичат котките може да купите суха такава за гризане и консервирана. Докато котката все още е в процес на изучаване на новия си дом, може да ѝ направите легло с помощта на чаршаф, одеяло или друга мека и удобна постелка.

Тиха стая

  Не може да очаквате котката да се почувства уютно още на първия ден след като е постъпила в новия си дом. За това се изисква време и осигуряване на подходяща атмосфера. Първоначално може да оставите котката в помещение, което да бъде само на нейно разположение и така докато полека-лека започне да свиква и приема новата си среда. Оставете я да обходи помещението, да го подуши и маркира със собствената си миризма. Ако в жилището има и други домашни животни отначало избягвайте да ги срещате с котката.

  Някои ветеринари дават следния съвет: вземете кърпа или чорап и го оставете за известно край котката за да може да попие от нейната миризма. След това вземете кърпата и натъркайте с нея мебелите наоколо и части от другите помещения. Това ще помогне на котката по-лесно да се почувства добре разпознавайки своята миризма наоколо. По същия начин може да натъркате с кърпата и другите животни в къщата. Така запознанството с тях ще мине много по-леко.

Играчки

  Времето, прекарано в игри с котката е най-сигурният начин за сближаване. Ако животното е обградено с играчки и има кой да му обръща внимание, то веднага ще се почувства комфортно. От всичко най-много котките се радват на играчки-мишки, връвчици, хартиени топчета и лазерно фенерче. Важно е да се отбележи, че редовната игра с котката свежда до минимум риска тя да развие бъдещи поведенчески проблеми, освен това е вид физическо натоварване, което предпазва котката от затлъстяване.

Нека котката сама дойде при стопанина си

  Приобщаването на котката се случва постепенно. Колкото много да ви се иска да я галите и носите на ръце в началото, старайте се да се сдържате. Вместо да я преследвате и притеснявате, я оставете тя сама да дойде при вас. Котките са чувствителни същества и се нуждаят от време за да свикнат  с атмосферата в новия дом и хората, живеещи в него. Грижете се за нея и я третирайте с обич и уважение.

 

Решението да се осинови улична котка е много благородно. В началото е нужно повече търпение,  но от един момент насетне нещата започват да се подреждат сами.

Харесайте страницата ни във Facebook