Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Можем ли да научим котката да не драска мебелите

Сподели:

Животните могат да се научат на почти всичко, стига да бъдат възпитавани по правилния начин, който включва, разбира се, много любов и грижи.

Навикът котките да си точат ноктите е нещо напълно естествено. Неприятният момент настъпва когато отглеждаме котка у дома и тя използва мебелите и мокетите, за да поддържа ноктите си в добра форма. Някои собственици, които не държат толкова на самата котка, моментално я гонят от дома след като видят опустошения си диван. Не е нужно да се стига до такива крайности. Преди всичко отглеждащите котки трябва да осъзнаят, че този навик е нещо съвсем естествено за котките и правейки го те не разбират, че са свършили беля. Драскането на котките означава най-различни неща. Това е начин да си маркират територията, да поддържат нотките си остри. Драскането е вид упражнение за раздвижване на мускулите и поддържането им здрави.

Драскането е първична нужда за всички котки. Те не го правят като израз на злоба или за отмъщение. Правят го защото им е заложено в природата. От друга страна мебелите също са ни ценни и не е приятно да ги виждаме раздрани или раздърпани. За щастие все пак има някои техники, които може да приложите над котката с идеята да я научите да не използва мебелите ви за средство за точене не нокти.

 

  • Осигурете в дома си подходяща хоризонтална повърхност, която котката може да драска на воля. Може да ѝ купите специално котешко дърво. Добра работа ще свърши и ако увиете краката на маси и столове във вълнен плат с мъхчета, които да предразполагат котката да ги дърпа с нокти.

 

  • Добре е да имате вертикални и хоризонтални повърхности за драскане. Някои котки предпочитат само вертикалната или хоризонталната, a други и двете. Препоръчва се вертикалната стойка да бъде висока и с пухкаво, вълнено  покритие.

 

  • Котешкото дърво или стойката за драскане трябва да бъдат солидни, за да издържат силата на котката. За по-сигурно може да прикрепите стойката към стена или друга стабилна повърхност.

 

  • Насочвайте котката да използва местата, отредени за драскане. Накарайте я да ги хареса като ги правите атрактивни за нея. Слагайте играчки, прикрепете пухкава топка на връвчица към дървото или стойката. Може дори да разпръснете малко от любимата ѝ храна около мястото. Полезен трик е в началото да сложите котката на стойката или да стъпи в дървото.

 

  • Ако котката вече си е харесала място за точене на ноктите и това не ви харесва, направете всичко възможно да превърнете това място в колкото може по-непривлекателно за нея. Сложете хлъзгаво покривало или нещо, което да попречи на котката да се задържи на крака или да драска там.

 

  • Първоначално може да сложите дървото или стойката до мястото където котката в настоящ момент има навик да драска. След като привикне да ходи към желания от вас обект на драскане, може да го преместите на по-удобно от интериорна гледна точка местоположение.

 

В домовете, в които се гледат повече котки ще трябва да се слагат отделни стойки или дървета за всяка котка. Тези места са много важни за котката затова тя не обича да ги дели с никого, също както храната си.

 

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook