Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Може ли кучетата да ядат мед?

Сподели:

            Пчелите може и да жилят, но те създават един от най-ценните и разностранно използвани продукти на света – мед, пчелен прашец, пчелен восък, прополис. Дори отровата от жилото на пчелата влияе благоприятно на човешкото здраве. Експертите твърдят, че пчелните продукти са също толкова полезни и за кучетата. Храненето на кучетата с мед не е нещо ново.

Жулиет Леви[1], чиято философия за природосъобразен начин е пряко свързана с търсенето на алтернативи на стандартните методи на лечение вече повече от 60 години, препоръчва меда във всичките си книги за грижа за животните.

виж в пълен размер

            "Аз мисля, че не бих могла да отгледам успешно домашно куче без тази забележителна анитсептична храна," казва тя в своята Пълна книга за билките за кучета и котки. Тя добавя, че докато медът не е включен в нормалната диета на домашните любимци, лъвовете в дивата природа го обичат и е считан за основна храна за всеядните мечки.

            Леви препоръчва животни, които са болни, да оставят храносмилателните си органи да починат, за да може тялото да се излекува по-бързо. В допълнение на водата, единствената храна, която тя съветва да се използва, е медът. За постигане на най-добри резултати, медът трябва да е суров, за да е запазил всичките си качества. Разбира се, както с всичко останало, и с него не трябва да се прекалява.

            Клинични тестове на изгаряния и наранявания показват, че прилагането на мед в превръзките на раните бързо изчиства инфекциите, възпаленията, отоците и ускорява изчистването на мъртвата кожа и растежа на нови кожни клетки. Предпазва раните от излагането им на въздух, изтегля гнойта, намалява оставащите белези и предпазва раните от залепване за превръзките. За разлика от другите локални антисептици, медът предотвратява развитието на микробите без да причинява щети на тъканта.

            Процедурата, която се препоръчва, е да се измие изгорената област с оцет и да се прилага мед на дебел слой на всеки десетина минути, докато болката отшуми, след това да се приложи лека превръзка над раната. Козината в района трябва да бъде премахната и ако кучето иска да махне превръзката, трябва да се използва медицински нашийник. При по-леки рани може да се нанесе мед, без използването на превръзки. Ако кучето иска да го изближе, най-добре го разсейте в продължение на двайсетина минути, за да може медът да попие в кожата. Може да прилагате този метод три-четири пъти на ден.

 

 

[1] Жулиет Леви (Juliette de Baïracli Levy 1912-2009) е английска билкарка и авторка, известна със своите откривателски изследвания в областта на холистичната ветеринарна медицина. След като изучава ветеринарна медицина в университетите на Манчестър и Ливърпул в продължение на две години, тя напуска Англия за да усвои билколечението в Европа, Турция, Северна Африка, Израел и Гърция. Живее с роми, фермери и животновъди, за да придобие задълбочени познания за билките от тях. Пише книги за билкарството и номадския начин на живот. Издава също така книги с проза и поезия. Основната тема, която я вълнува, е хармонизираното с природата човешко съществуване.

 

Харесайте страницата ни във Facebook