Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Могат ли кучетата да са алергични към хората

Сподели:

Бързият отговор е: да, кучетата могат да са алергични към хората. Всъщност много видове алергии са често срещани при кучетата. Те обикновено се проявяват под формата на кожни проблеми.

Стопаните невинаги откриват към какво всъщност са алергичните кучетата им. Ветеринарите обикновено ги третират симптоматично, когато кожният проблем все още не е хроничен (или когато собственикът не иска да прави тестове за алергия). Някои кучета бързо се повлияват от лечението на симптомите и алергиите им остават неидентифицирани.

Когато човек е алергичен към кучета, той кашля, киха или се изприщва. Когато кучето е алергично към хората, при него се появяват кожни проблеми, които постепенно се влошават. Реакцията обикновено не е внезапна (както когато човек киха в присъствието на куче). Вместо това, обикновено започва с леко раздразнение на кожата и сърбеж. С течение на времето, кожният проблем се влошава, сърбежът става непоносим, а постоянното чесане допълнително раздразва кожата. В последствие може да се появяват възпаление или бактериални и гъбични инфекции.

Как да разберете дали вашето куче е алергично към вас?

Първо, ако кучето ви се чеше често или има очевиден кожен проблем, заведете го на ветеринар. Щом проблемът бъде диагностициран и лекуван, може да говорите с ветеринаря си за това какви възможности имате. Ако той подозира алергия, кучето ви може да има повече от една.

Единственият начин да разберете към какво точно е алергично кучето ви е чрез тест за алергии. Кръвният тест обаче е неточен. Най-добрият вариант е кожният тест, при който се наблюдават малки, контролирани, кожни алергични реакции .

Могат ли алергиите на кучето да бъдат излекувани?

Положението не е безнадеждно и алергичните кучета не са обречени да живеят в изолация от хората. Щом се постави категорична диагноза, ветеринарят може да създаде персонален противоалергичен серум. Той се дава на кучето под формата на инжекции за определен период от време (предписан от ветеринаря). Може да се необходими и други лекарства, като овладяването на алергии често е доживотен процес. Много кучета обаче могат да водят напълно нормален, комфортен и щастлив живот, въпреки алергиите си.

Харесайте страницата ни във Facebook