Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Любопитни факти за кучетата

Сподели:

  Макар да има хиляди породи кучета по света, всяко едно от тях се отличава със своя индивидуалност и характерни черти. Тези любвеобилни и умни приятели са забележителни създания и това си остава безспорен факт. Приятелството между кучетата и хората датира от много дълги години и това отчасти обуславя неразривната връзка между тях. Кучешкото поведение обаче не се изчерпва само с игра на "донеси това", "седни", „легни” или "престори се на умрял”.

Запознайте се с няколко (не) известни факта за кучетата, които може да ви се сторят интересни.

 

 • Кучетата могат да изпитват различни видове човешки чувства като оптимизъм, песимизъм, депресия, ревност.

 

виж в пълен размер
 • Популярно проучване гласи, че най-често срещаните имена на кучета са Макс, Маги, Зак, Лъки и Сам.

 

 • Кучетата са ревниви. Тяхната ревност не се различава много от човешката. Кучетата не завиждат за това, че други животни получават като храна вкусна  наденичка, докато на тях им се дава хляб. Тях не ги интересува ако друго куче получава храна без да трябва да прави разни забавни номера. Ревността се обажда, когато вниманието е насочено към друг, а не към тях самите, особено в случаите, когато те са свикнали да го получават безусловно. Липсата на внимание е най-жестокото наказание, което може да получи едно куче.

 

 • Кучетата са изключително интелигенти животни. Изследване от 2009 г. на Американската асоциация по психология поставя кучетата порода коли на първо място в класация по интелигентност. Доказано е, че някои представители на породата са способни да запомнят над 200 думи от човешката реч. Пуделите, немските овчарки, голдън ретривърите и доберманите попадат в Топ 5 на най-умните породи кучета. Представителите на порода хрътка, булдог и бийгъл са определени като по-слаби ученици, но за сметка на това са много добри в лова, надушват отдалече плячката, общителни са и от тях излизат чудесни другари.

 

 • Кучетата не са само най-добрите приятели на човека. Те влизат в ролята на терапевти и мотиватори. На тях може да се гледа като на един нестихващ извор на любов.

 

 • Новородените кученца са слепи, глухи и нямат зъби. През първите две седмици от живота си те само спят, ядат и издават звуци, които могат да се нарекат кучешки вариант на бебешкото гукане.

 

 • Послушните кучета, които лесно се поддават на обучение, живеят по-дълго. Това гласи изследване от 2010 г. на The American Naturalist, в което учени изучават поведението на 56 породи кучета и правят сравнения по различни показатели - енергичност, нива на растеж, размер на тялото, продължителност на живота и др. Учените са установили, че породите, които са по-дръзки и агресивни, живеят по-шеметен живот, но умират рано. Те растат бързо и имат по-големи енергийни нужди.

 

 • Кучетата са животните, за които е характерно голямо видово разнообразие. Майката природа е дарила света с толкова много породи кучета, всяка от които се откроява с интересни специфични черти. Това многообразие дава широко поле за изследване на учените.

 

виж в пълен размер
 • Малките кученца могат да бъдат осиновени не по-рано от 8-мата седмица след раждането им. Дотогава е желателно те да бъдат при майките си, стига те да се намират в добро здраве и да разполагат с достатъчно кърма. Майчината кърма е храната, от която новородените най-силно се нуждаят. Тя ги снабдява с полезни вещества, витамини, изгражда имунната им система и засилва вродената им резистентност срещу инфекции.

 

 • Всички кучета без значение към каква порода принадлежат, са далечни потомци на сивите вълци и технически погледнато са от техния вид.

 

 • Кучетата също могат да различават цветове, но не ги виждат толкова ясно както хората.

 

 • Кучетата боледуват от същите болести както и хората. Ежегодно над милиони кучета по света биват диагностицирани с ракови заболявания. Кучетата страдат и от други рядко срещани при хората болести като невродегенеративно разстройство. Това заболяване се характеризира с прогресивна загуба на неврони в мозъка (или гръбначния мозък) и впоследствие се развива неспособност за движение и контрол над мускулите. Лечението при кучетата е почти аналогично с това при хората.

 

 • Кучетата могат да реагират чрез лая си на различни неща - миризми, поведение, стойка на тялото, изражение на лицето, движения, гласова интонация. Именно тези неща предизвикват у тях различен вид лай и други кучешки звуци - виене, ръмжене, скимтене и др.

 

 • Кучетата могат да разпознаят кога стопанинът им има диабет, рак или епилепсия. Според множество проучвания е доказано че кучетата могат да бъдат обучени да разпознават различни видове рак. Учените обясняват тази феноменална способност на кучетата с тяхното вродено умение да надушват вредните миризми, отделяни от болните клетки на човешкия организъм. Много научни изследвания са доказали, че кучетата могат да предусетят епилептичен припадък до 45 минути преди да се случи. Общоприета теория обяснява това с миризмата на тялото на човека и промени в поведението му.

 

 • Учените вярват, че кучетата са способни да изпитват искрено и дълбоко състрадание към онези, които обичат.

 

Харесайте страницата ни във Facebook