Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Когато кучето има фобия от бури

Сподели:

Макар да е средата на август, лятото сякаш не се усеща толкова истински както предишни години. Климатичните аномалии оказват своето влияние. Дъждовете и градушките, типични за пролетните месеци април и май продължиха активно да се сипят през юни и юли. Лошото време понижава тонуса на настроението, но което е по-тревожно - провокира безпокойство и страх в поведението на кучетата. Има много кучета, които страдат от фобия от бури и това е проблем, който не бива да се игнорира. Колкото повече се знае за него, толкова по-бързо може да се реагира ефективно.

Издайническите симптоми се изразяват в:

 

 • издаване на ревящи или виещи звуци
 • скимтене
 • постоянно крачене напред-назад
 • тежко дишане, задъхване
 • цялото тяло на кучето трепери
 • самонараняване
 • прояви на саморазрушително поведение
 • кучето претърпява дребни инциденти в къщата
 • прекомерно отделяне на слюнка

 

Както се досещате, страничните ефекти от фобията от бури се проявяват само при наличие на буря навън и това може да затрудни ветеринаря в определянето на диагнозата, тъй като симптомите изчезват когато бурята отмине.

 

Кучетата, страдащи от такъв страх, реагират доста крайно на явления, които на пръв поглед са нещо обичайно за хората като например:

 

 • оглушителния шум, който издава гръмотевицата
 • звукът на вятъра или на дъжда, който вали
 • смрачаващото се небе
 • промените в барометричното налягане
 • миризмата, носеща се във въздуха която предвещава идването на буря

 

Вашето куче ще знае кога наближава буря, много преди вие да усетите.

При различните кучета фобията от бури се отразява по различен начин. Кучетата, които  обикновено са кротки и послушни, стават тревожни и раздразнителни, някои дори агресивни. Последното се проявява при по-силни и продължителни бури.

 

Как може да помогнем на кучета с фобия от бури?

 

Всяко куче реагира по различен начин затова терапията трябва да бъде индивидуална. В най-общи линии, ето на какви моменти може да наблегнете в опита си да помогнете на кучето да се справи с този проблем.

 

Защитена стая

Направете в жилището стая или някакво място, където кучето да се чувства защитено от бурята. Там то може да се крие всеки път когато навън властва градушка или ураган. Идеята с тази стая е да се стопи усещането на кучето, че е изложено на опасността на бурята. Желателно е помещението да няма никакви прозорци, или ако има, те трябва да се покрият, за да не се вижда бурята. Сложете в стаята кашон с кучешки лакомства, вода, играчки. Кашонът трябва да има отвор,  през  който кучето да влиза. Някои стопани правят масаж на животното, за да го успокоят. Друг ефективен метод е да се пусне нежна успокояваща музика, която да заглушава шумът от бурята.

 

Лечение с феромони

Феромоните * при кучетата представляват химични съединения, които влияят положително върху емоционалното им състояние и поведение. Успокояващият кучешки феромон (Dog-appeasing pheromone - DAP) е синтетична форма на феромон, който отделят млечните жлези на майката-кърмачка. Според новите научни изследвания наличието на DAP-феромони в тялото на кучето е ефикасен метод  за лечение на кучешки фобии и частично безпокойство.

 

Промени в поведението

Под действието на страха си от бури/урагани кучетата стават много изпълнителни на команди. Стопаните могат да гледат на императивните игри "легни", "стани”, „прави се на умрял", "донеси" като на ефикасен способ,  с който да отвличат вниманието на животното и да го накарат да забрави за бурята.

Управление на сетивата

Това е терапия, която се изразява с пускане на CD със звуци, пресъздаващи буря. Препоръчва се като метод да се прилага в етапи през годината когато няма на често бури и урагани. По този начин се научава кучето полека-лека да свиква с тези звуци и когато те настъпят наистина то да мисли, че чува звуците от CD-то.

 

Естествена медицина

Ветеринарният лекар е този, който може да ви насочи към какви народни лекове да прибегнете, с които да извадите стреса от вашето куче и да му върнете предишното спокойствие.

* хормон на сексуалното привличане у някои животни и насекоми

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook