Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Какво да правим, когато котката има бълхи

Сподели:

Бълхите са истинска напаст за хора и животни. Те носят зарази и причиняват дискомфорт. Колкото повече знаем за тях, толкова по-голям е шансът да можем да предпазваме себе и домашните си животни.

 

Как котките се сдобиват с бълхи?

Домашните котки не са застраховани, че някой ден особено по време на летните горещи месеци, няма да осъмнат с "неканени гости", трайно загнездили се в козината им без никакво намерение да си ходят. През лятото животните най-много са изложени на риска да хванат бълхи, понеже дребните гадини търсят топли и влажни места, каквито намират в животинската козина. Котките могат да хванат бълхи след контакт с други животни, които изобилстват с въпросните паразити или след посещаване или спане в незащитена и изложена на паразити среда.

 

Защо бълхите са вредни за котките?

Бълхите пренасят най-различни болести, най-разпространени от които са:

- Котешка анемия. Бълхите се хранят, пиейки от кръвта на котката и когато те са много като количество и изпиват много кръв, а това може да доведе до състояние на недостатъчно количество червени кръвни телца в организма на котката. Ако не се вземат мерки навреме, положението може да се влоши дотолкова, че да постави пред явна опасност живота.

 

- Тения. Бълхите играят важна роля за разпространението на различни видове тении. Към групата на тениите се отнасят плоски паразити, наподобяващи червеи, които имат начленено тяло. Паразитите снасят яйца, които излизат с изпражненията на котката. Бълхите ги поглъщат, но не ги унищожават, а им помагат да заемат нова форма. Докато се мие котката поглъща някои бълхи, а с тях и недоразвитата форма на паразитите влиза в нейния организъм. Когато стигне до червата, паразитът вече се е развил и започва да оказва вредното си влияние.

 

- Алергичен дерматит. Бълхите могат да предизвикат обрив на кожата като екзема, придружен с парене, сърбежи и болки.

 

Сигналите, които показват че котката има бълхи

Честото и продължително чесане е най-явният и сигурен сигнал, че котката нападната от бълхи. Всъщност бълхите не предизвикват сърбеж. Котката се чеше, когато има алергия към ухапвания от бълхи.

 

Как може да се провери дали котката има бълхи

Прекарайте метален гребен по козината на котката и не може да не забележите бълхите като малки черни точици, които пълзят наоколо, най-вече в областта на корема. Ако гребенът отсее черни и кафеникави неподвижни частици, най-вероятно това са яйцата на бълхите.

 

Освен с гребен, може да подложите котката на изследване за бълхи:

Сложете котката да легне върху бял къс хартия и тръскайте козината по гърба за около минута. Обърнете внимание дали по хартията падат малки черни и кафяви частици. Отместете котката от хартията, отстранете нападалите косми от козината и сложете частиците върху влажен памучен плат. Оставете ги да постоят така за момент. Ако започнат да се разтварят и изсветляват до нюанси на червено, това означава, че сте открили яйца и ларви от бълхи, следователно котката веднага трябва да се заведе на ветеринар, където да получи навременно лечение.

 

Ако в дома се гледат и други животни, те също трябва да се заведат на ветеринар или да се третират с подходящ препарат против бълхи.

 

Препоръчва се старателно почистване на килимите и всякакви други покривки, където котката има навик да ляга. Леглото на котката трябва да се изпере с много гореща вода, същото се отнася  и за одеялата и завивките, които се постилат отгоре. Желателно е цялата къща да се почисти с прахосмукачка, която предлага почистване с пара, която пред;ага антибактериално и антимикробно действие. Тази процедура трябва да се прави всеки ден за определен период от време докато проблемът с бълхите бъде напълно овладян.

 

Начини за предпазване на котката от бълхи

 

Къпане с шампоани против бълхи

Препоръчва се през летния сезон котката да се къпе по-често с такъв шампоан, поне веднъж на всеки две седмици, понеже ефектът на шампоана не е траен.

 

Каишка против бълхи

Много ефикасен метод, до който прибягват повечето собственици на котки е каишката, която предпазва котката от бълхи. Когато я закопчавате около врата на котката, внимавайте да не я стегнете твърде много. Трябва да има място за още два пръста да се поберат. Махнете всякакви стърчащи краища, защото иначе котката може да започне да си дъвче каишката и да се натрови. Следете точно инструкциите за употреба и слагане на каишката.

 

Капки срещу бълхи

Капките представляват концентрат от химикали, който се разтваря във вода и се разнася по гърба на котката с помощта на гъба. Това средство не се отмива, а се оставя да стои. Трябва много да се внимава, когато се прилагат химични превенции, защото при неправилно третиране, може да се стигне до натравяне или токсична реакция за животното и хората. Такива капки не бива да се прилагат над много малки котенца (под 4 месеца) или бременни животни.

 

Лекарства през устата

Употребата на орални медикаменти е добър начин за превенция на бълхи. Лекарството унищожава бълхите, които са попаднали в организма.

 

Прахове и спрейове

Праховете и спрейовете срещу бълхи са още едно сравнително евтино средство в борбата с тях. Прилагането на тези продукти върху котката трябва да става много внимателно като се следи да не попадат частици или капчици в очите, носа или устата. Ако подобен прах попадне в дробовете след вдишване от човека и животното може да причини дискомфорт.

 

Баня

Къпането на котката в хладка вода е добра превенция за бълхи. Използването на сапун и вода също може да бъде достатъчно за да отърве котката от бълхите. Препоръчва се след това разресване с гребен за бълхи.

 

Поддържането на добра хигиена силно допринася за предпазването от бълхи и други опасни паразити. Жилището трябва да се почиства редовно с препарати и прахосмукачка. Доказано е, че ежеседмичното прахосмучене е в състояние да отсрани до 50% от яйцата и ларвите на бълхите. След почистване филтрите на прахосмукачката, където се събира боклукът, трябва внимателно да се изваждат и да се запечатат добре в друг плик преди да се изхвърлят. Леглото на котката трябва да се пере всяка седмица, както и всички завивки и покривки, където котката има навик да ляга. Тоалетната също трябва да се сменя редовно. Не бива да се чака да се препълни и започне да издава неприятна миризма. Смяна и дезинфекция на тоалетната веднъж в седмицата е достатъчно.

 

Най доброто, което може да се направи за да се предпази домашната котка от зарази и бълхи, е да не се пуска навън. Разбира се, това не дава 100% гаранция, че никога няма да хване бълхи, но шансовете да се запази здрава са много високи, ако не излиза навън.

 

 

 

Харесайте страницата ни във Facebook