Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Какво да изберем: котка или котарак

Сподели:

  Отглеждането на коте не е тежка задача. Базисните изисквания се свеждат до тоалетна, храна, профилактични прегледи при ветеринар и по-редовно чистене, особено в периодите, когато животното си сменя козината.

  Решението в един дом да има котка се взема лесно. Въпросът, който изисква известен размисъл е от какъв пол да бъде животното. Обърнете внимание на предимствата и недостатъците при отглеждане на мъжка и женска котка. Животните имат характер също като хората и го проявяват в различните ситуации. Проучете какви са разликите в поведението на котките според пола. Женските котки са по-добри ловци на мишки. Мъжките обичат да прекарват повече време навън, докато

котка
виж в пълен размер

женските лесно свикват да стоят затворени. Това означава, че ако имате къща, може да си позволите да гледате котарак, а ако живеете в апартамент - е по-добре да си вземете женско коте. Мъжките котки повече държат на територията си отколкото женските. В същото време разгонената женска е предразположена да демонстрира изнервящо околните поведение, влачи се по пода, виейки в търсене на мъжкар. За мъжките котки е характерно да имат моменти, когато дивото ги зове. Тогава изчезват на някъде и може да ги няма с дни.

Женското коте достига сексуална зрелост след седмия си месец. Имайте го в предвид ако ще го пускате да играе с други котки. Стерилизирането на котката трябва да се извърши преди тя да влезе в седмия месец. След това става късно. Процедурата по стерилизиране на женска котка е по-скъпа, отколкото при мъжката. Стерилизирането при женските намалява риска с времето да развият рак на млечните жлези, а при мъжките - рак на тестисите. Хирургическата операция се препоръчва когато животното е на не по-малко от осем седмици и не по-голямо от шест месеца.

 

Разгонено поведение при мъжките

Когато котаракът е разгонен, той проявява агресия към други мъжкари, за да спечели женската или за територия. Мъжките, които се отглеждат вътре, могат да изпаднат в състояние на лудост, особено когато усетят миризмата на женска котка, която се намира някъде наблизо. В това си състояние котаракът може да нанесе значителни материални щети във вашия дом, затова бъдете внимателни.

 

Разгонено поведение при женските

В зависимост от породата, женската навлиза в зрелост между 5 и 10 месеца. В период на разгонване котката издава стенещи звуци, с които се опитва да привлече мъжкия. Тогава тя е много гальовна и търси постоянно вниманието на стопаните си. Не е изключено да се опита да избяга навън. Ако не искате това да се случва, дръжте вратите заключени и прозорците затворени.

 

Здраве

Важно е на котката да се осигурява качествена храна. За мъжките се препоръчва да консумират храна, която намалява риска от запушване на пикочния тракт. Заболяването се среща и при женските, но засяга по-често мъжките котки.  Обикновено този вид храни са по-скъпи, но ако се появи такъв здравословен проблем, лечението за него също няма да излезе евтино. Причините, които водят до това, обикновено са бактериална инфекция, генетична аномалия или недостатъчен прием на вода. Женските котки страдат най-често от рак на млечните жлези. Това е третият най-разпространен вид котешки рак. Шансовете за успешно лечение зависят от стадия, в който е идентифицирано заболяването. Прави се операция, на която се изрязват раковите клетки с надеждата да няма разсейки.

 

Котките, без значение дали са мъжки, или женски, са много добри другари. Технически погледнато, никой пол не е по-добър от другия. Наслаждавайте се на радостите, които котето ви носи и се грижете добре за него като го обграждате с внимание и обич. Следете и здравето - водете го редовно на ветеринар, дръжте го вкъщи и по-рядко го пускайте навън. Така ще го предпазите от опасността да се сдобие с бълхи, ужилване от насекоми, да яде вредна храна или да хване някаква зараза.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook