Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как НЕ ТРЯБВА да третираме кучето

Сподели:

  Понякога е по-лесно да сме добри в дадено начинание, когато знаем какви са грешките, които не бива да се допускат. Гледането на куче и какъвто и да е друг домашен любимец е отговорна задача, но това не я прави неизпълнима.

  Кучетата подобно на хората също изпитват тъга, изпадат в депресия и емоционален дисбаланс когато се намират под действието на вредни фактори. В някои случаи доста често подобен вреден фактор се оказва именно човекът. С неправилен подход и грешно третиране на кучето, стопанинът може несъзнателно да му докара емоционален срив.

  Кои са най-често срещаните грешки, които хората допускат спрямо домашното куче? Научете ги добре и никога не ги допускайте!

 

Истерично крещене и търкане на носа на кучето в мястото където се е облекчило. Практиката да се натърква носа на кучета на място, забранено за облекчаване, е отживелица. Ако карането започне дълго след като кучето си е свършило работата няма да помогне с нищо за възпитанието, защото животното вече е забравило каква беля е направило и ще се чуди за какво му се карат. При някои кучета търкането на муцуната на мястото където е извършена белята може да причини твърде голям стрес, който да прерасне в емоционална травма.

 

Бой за наказание. Боят като възпитателен метод отдавна не се толерира както при деца, така и при животни. Единственото, което кучето ще научи от побоя е да се страхува. Ако толкова сте ядосани и искате да ударите нещо, изкарайте си яда на възглавница, на стена или на боксова круша, стига да ви се намира под ръка.

 

Лишаване от храна за наказание. Когато кучето не се подчинява на дресировка и не се учи бързо, това е защото е още малко и трябва да се прояви търпение. Може би кучето още не е готово за задачите, които го карат да прави или нещо го разсейва. Каквото и да (не) прави кучето, не бива да се наказва с лишаване от храна. Това е твърде жестоко и причинява излишен стрес, който няма да доведе до нищо добро.

 

Липса на внимание и отлагане на разходките. Няма по-лошо наказание за едно куче от пълното игнориране. Който няма достатъчно свободно време и често отсъства от дома си, не трябва да си взема куче, защото тези животни жадуват за внимание, те са родени да бъдат спътници на хората. Освен това от голямо значение за тяхното психично здраве е да получават умствени предизвикателства, свързани с физическо симулиране. Системното лишаване на кучето от внимание може да го подтикне към депресия, апатия и постепенно духовно погиване. Не позволявайте това да се случва. В наши дни много животни са пренебрегвани заради компютри, телефони и други мобилни устройства. Оставяйте електронните джаджи за малко настрана и излизайте с кучето навън без значение какво е времето. Кучетата имат нужда от това време независимо на каква възраст са. Освен това разходките навън оказват благоприятен ефект и над човека.

 

Кучето стои само за дълги периоди от време. Кучетата имат нужда от компания. Емоционалната нишка би се прекъснала много бързо ако кучето системно седи само и никой не идва да го види. Много често липсата на внимание подтиква кучето да започне да прави бели, първата от които е да се изходи в нечия обувка или на забранено място. По този начин ще вбеси стопанина си, но и ще му привлече вниманието. Усещането за празнота и самота е най-опасният враг, който разяжда духа и отнема искрата на живота.

 

Животните имат деликатна душа, която трябва да се пази. Правилните грижи за куче включват не само да се храни с качествена храна (което все пак е много важно), но да се разхожда редовно, да се социализира, да се възпитава правилно (без насилие и стрес) и да получава внимание и обич в задоволителни количества. Когато човек няма възможност - финансова или физическа - да задоволи всички тези нужди на кучето, по-добре да помисли за друг вид социален ангажимент.

 

Допълнителни съвети

·      Редовно хранене кучето със свежа и богата на витамини храна.

·      Грижете се за козината на кучето. Сресвайте го редовно, къпете го когато се налага, мийте му зъбите.

·      Ако кучето изглежда самотно, помислете дали може да си позволите да му вземете другарче.

 

Внимание:

  •    Насилието над куче може да предизвика обратен ефект и вместо да възпита да превърне кучето в агресивно и злобно същество, опасно за околните.

  •    Не прехранвайте кучето, защото това води до затлъстяване, а то предизвиква други здравословни проблеми.

  •    Не се карайте на кучето за дреболии.

  •    Не прекалявайте с прегръдките. Кучетата не ги обичат толкова, а някои гледат на тях като на заплаха.

Харесайте страницата ни във Facebook