Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как кучетата оказват благоприятен ефект над човешкото здраве

Сподели:

 


"Моята цел в живота е да стана толкова добър човек, колкото моето куче мисли, че съм. " - неизвестен автор


 

   Отглеждането на куче не е лесна работа. Изискват се грижи, отдаване, отговорност и не на последно място - стабилни финанси. Храната трябва да бъде качествена, необходими за периодични прегледи при ветеринар, евентуално лечение също струва немалко пари. Въпреки това ползите, които собствениците на кучета получават, също не са никак малко. Научно доказано е, че грижата за домашния любимец има положително влияние над човека. Статистиката в световен мащаб сочи, че собствениците на кучета се намират в по-добро здраве от останалите хора, които не се грижат за кучета или за каквото и да е животно.

   Ето няколко причини, които ще ви накарат да се замислите и да повярвате, че да имаш куче у дома, освен че носи радост, може да подобри здравето ви.

 

Кучетата усещат развиване на ракови заболявания

 

куче и човек
виж в пълен размер

   Има регистрирани много случаи, в които домашни кучета са доловили, че стопаните им страдат от някакъв вид рак. През 1989 г. в едно проучване на журнала по медицина The Lancet (http://www.thelancet.com/)  се споменава за история, в която пациентка споделя как нейното куче не спирало да души бенка, намираща на крака ѝ. Веднъж дори се опитало да изгризе бенката, което накарало жената да отиде на преглед и така ѝ откриват злокачествена меланома.

   Кучетата са способни да разпознават различни видове рак - на кожата, на белите дробове, на яйчниците, на дебелото черво, на гърдата, на пикочния мехур. Няма обяснение как точно успяват да надушат коварната болест. Предполага се, че някои признаци на човека ги издават - дъхът, миризмата на тялото и флуидите, които отделя. Много са случаите, в които кучетата разбират когато стопаните им страдат от висок холестерол, високо кръвно налягане, проблеми с щитовидната жлеза.

 

Кучетата поддържат човека в добра физическа форма

 

   Ежедневните разходки, които стопаните предприемат, им помагат да се раздвижват и да се посветят на малко физическо натоварване. Дишат чист въздух, откъсват се за малко от рутината на работата и домашните задължения. Имат възможност да потичат малко с кучето и да поиграят на "донеси пръчката". Освен че така се поддържа една добра активност, времето, прекарано с кучето навън, е и много разтоварващо.

 

Кучетата намаляват риска от екзема

лабрадор
виж в пълен размер

   Един от големите страхове на повечето родители преди да разрешат на децата си да имат куче, е дали няма опасност да развиват някакви алергии или екземи. Децата до 4-годишна възраст имат вграден имунитет и рискът да развият екзема заради домашно куче е минимален. Изследване от 2011 г., публикувано в Журнала на педиатрите, доказва, че опасността от екзема при децата, които имат куче у дома, е много по-нищожна в сравнение с другите.

 

Кучетата помагат на хора, предразположени към сърдечен удар и страдащи от епилепсия

 

   Подобно на кучетата-водачи за слепи хора, има и кучета, които придружават хората в ежедневните им активности и ги пазят от опасни ситуации. В много страни по света има организации, които се занимават с обучаване на кучета специално за да помагат на хора със здравословни проблеми. Такива кучета са тренирани да разпознават по поведението и езика на тялото на човека когато е му предстои да получи сърдечен удар или припадък. Някои вярват, че кучетата могат да предупреждават собствениците си за наближаващ епилептичен припадък. По този начин те пазят човека и го карат  да се чувства в безопасност.

 

Кучетата разпознават храни, към които хората са алергични

 

   Кучетата имат много изострени сетива, благодарение на които са в състояние да усетят когато някои храни биха навредили на стопаните им, предизвиквайки алергия, а както знаем има случаи, в които алергията може да има не само неприятни, но и фатални последици.

 

Кучетата като източник на мотивация

 

   Кучетата носят радост на хората, които ги обичат, но освен това могат да вдъхновяват и засилват желанието им за живот, което е от изключително значение, ако стопанинът се намира в период на възстановяване от тежко заболяване. Кучетата са източник на позитивизъм, предани са и винаги демонстрират любовта си, което от своя страна подобрява душевния баланс на човека, прави го по-спокоен и уравновесен. В компанията на кучето сякаш стресът и усещането за самота изчезват неусетно. Особено полезно е за хората интроверти да имат вкъщи куче, тъй като това може значително да подобри тяхната социална среда и да ги направи малко по-общителни.

 

   Ако трябва накратко да обобщим ползите от отглеждане на куче се свеждат от три основни категории: психически, емоционални и социални. Помислете си дали не искате да подарите куче за рождения ден на баща си, майка си, детето си или някой друг от близкото ви обкръжение. Кучетата остават верни приятели за цял живот. 

Обяви за Кучета
Legit manfacturer SG-T151 ad-018  4mm.c  a.p.vp 3mm.c 5cladba  adbb
Legit manfacturer SG-T151 ad-018 4mm.c a.p.vp 3mm.c 5cladba adbb
Цена: По договаряне
гр.Килифарево
Best quality 3cmc 3mmc with best price for customers
Best quality 3cmc 3mmc with best price for customers
Цена: 1500 лв.
обл.Габрово

Харесайте страницата ни във Facebook