Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как да се погрижим за стресирана котка

Сподели:

 

  Котките са известни с това, че притежават био поле, което влияе благоприятно и успокояващо на околните. Също като хората и те са живи същества със свои чувства и настроения,  нужди, вкусове и проблеми. Макар котките да не се тревожат за състоянието на финансите, за работата или междуличностните отношения, при тях също се случват неща, които могат да ги изкарат извън нерви. В повечето случаи сред основните причини, създаващи стрес на котката са: продължителна самота, липса на внимание, дълги периоди на скука, лошо отношение от член на семейството, мъртвородени бебета или отнемане на децата. Недостатъчно добрите условия на средата също могат да изнервят, стресират или озлобят животното. В такива моменти трябва да се реагира своевременно, защото стресирана котка е индикатор за проблем в дома ви.

 

стресирана котка
виж в пълен размер

 

 

 

 

По какъв начин стресът влияе върху тялото на котката?

 

Колкото по-дълго една котка е изложена на стрес, толкова по-скоро нейното здраве започва да се влошава. Страхът, безпокойството и дискомфорта, които преживява постепенно започват да рушат имунната система, причиняват вътрешен дисбаланс, които отнемат от спокойствието. Напрежението може да засегне надбъбречните жлези, които са известни като органи на стреса. Когато те се претоварят, имунната система е отслабена, а котката по начало трудно понася стресови ситуации и всичко това отключва агресия, психическа нестабилност и висока степен на нервност в нейното поведение. Освен необичайно държание, могат да се появяват и проблеми с кожата, както и ред други психически аномалии, които рано или късно ще засегнат средата на котката и семейството, което я отглежда.

 

Най-често срещани признаци, които сигнализират, че котката е стресирана:

 

  • кожни проблеми, които не отшумяват

  • мъжките котки уринират навсякъде, за да маркират територията си

  • агресия

  • склонност към усамотение

  • промени във вкуса, склонност към ядене на неща, които не са храна - вестници, списания и др

  • преяждане или заболяване от анорексия

  • проблеми с уриналния тракт  

 

Натурални лекове, които могат да успокоят котката

 

виж в пълен размер

Стопаните трябва да дават качествена храна на котката. В менюто ѝ трябва да влизат храни с повече сосове и течности, ситносмлени храни като котешки пастет и вискокачествени животински протеини. Хранене с нискокачествена храна също може да причини стрес на животното и да го направи силно податливо на болести. Стресът при котките може да бъде редуциран като им се дават храни с богато съдържание на витамин В12 и фолиева киселина. Желателно е диетата да бъде одобрена от ветеринар.

Давайте възможност на котката да изразходва енергия като играете с нея. Осигурете ѝ играчки и помещение с много пространство, където тя може да бяга и играе. Отделяйте известно време всеки ден на домашния любимец.

Средатана живот трябва да създава уют за котката. Осигурете котешко дърво, по което котката да се катери или използва за скривалище. Животното трябва да има свое специално място в дома, където да се усамотява и никой да не може да я намира и руши спокойствието ѝ.

Хомеопатията и билките са също добри начини да се помогне на стресирана котка, но употребата им трябва да бъде обсъдена с ветеринар, а не да се прилага наизуст.

Тихата приятна музика действа успокояващо за хората. Така е и с котките. Ефектът е още по-голям, когато под нежните звуци правите масаж на животното.

 

Котките имат своя индивидуалност, която трябва да бъде уважавана. Те усещат, когато са пренебрегвани и отговорът им не закъснява.

 

Харесайте страницата ни във Facebook