Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как да се погрижим за изоставено котенце

Сподели:

  Тъжно, но факт е, че не всички малки котенца получават нужните грижи от майките си. Много от тях биват пренебрегвани или изоставяни. Отглеждането на новородено котенце, което е било изоставено от майка си или тя е починала, е голямо предизвикателство, но освен някои трудни и тревожни моменти, това е един приятен и полезен процес, в който накрая положените усилия се възнаграждават.

  Ако майката е неспособна да се грижи за котенцето и имате желание да го осиновите, не се колебайте, а действате.

  Грижите за малко котенце са отговорна задача. Първото, което трябва да се направи, е да се определи на каква възраст горе-долу се намира котенцето, за да се реши как и с какво да се храни. Новородените котенца проглеждат някъде между седмия и четиринадесетия ден от раждането. Ако котенцето е още сляпо, това означава, че е още много малко и ви чака много работа.

  Най-логичната първа стъпка е да заведете котето на ветеринар, който да го прегледа, да определи възрастта, здравното състояние и да даде начални насоки в отглеждането.

 

Домашни грижи

  Ако искате да помогнете на новороденото котенце да оцелее, трябва да му дадете сигурност и топло място за живеене. Първоначално ще ви трябва немного голям кашон или щайга, които да са покрити с чисти, меки и топли постелки, на които котенцето да спи. Постелките трябва да се сменят редовно, защото се замърсяват и може да навредят на новороденото. Кашонът може да бъде сложен на топло и тихо място, в помещение със спуснати щори, като трябва да се внимава да не става твърде топло. Не е добре да бъде в близост до климатик или отоплителен уред. Новороденото коте може да се топли и с електрическа възглавничка като тя не бива да се настройва на много висока температура. Много е важно да се следи температурата в кашона да е оптимална. Когато котенцето навърши две седмици ще бъде достатъчно пораснало за да балансира само телесна температура и тогава заобикалящата го среда ще стане по-малко опасна.

 

Хранене

  При хранене на съвсем малките котенца е нужно да се следват няколко съвета. Осигурява се адаптирано сухо мляко за котенца (продава се в аптеки и ветеринарни клиники). Някои ветеринари съветват да се използва обикновен капкомер или спринцовка като биберон и така да се дава мляко на котето. Позволено е, разбира се, използването на биберон за деца, но имайте предвид, че не всички котенца могат да изсмукват съдържанието на бутилката през него. В този случай се налага леко да се изстисква млякото в устата им. Преди да се дава мляко се препоръчва бутилката малко да се стопли под течаща вода (но не в микровълнова печка).

 

  Малките котенца трябва да се хранят на всеки два часа, като постепенно ще започват да приемат и друга храна в малко по-големи количества. Храненето трябва да започне с по-малки дажби, които постепенно ще се увеличават. Ако котенцето не иска да суче от биберон, опитайте с капкомер или спринцовка. Капнете малко в устата му, след това добавете още. Млякото трябва да отговаря на температурата в стаята.

  Ако са минали 24 часа и котенцето не иска да яде и се чувства слабо, тогава се свържете с ветеринаря. В началото някои котенца не могат да свикнат с адаптираното мляко, но когато това стане, храненето протича съвсем нормално. Когато котенцето поотрасне (след третата седмица) и спре да търси млякото или вече не му харесва вкуса, може да започнете да му давате котешка храна с крехко месо специално предназначена за малки котенца. Давайте му прясна храна и да не е в големи количества в началото. Когато котето се научи да се храни от купа, може да започнете да му давате суха храна, която да дъвче. Препоръчва се сухата храна да бъде богата на протеини и мазнини.

 

Хигиена

  Важен момент в отглеждането на изоставено котенце е поддържането на добра хигиена. Обикновено майката е тази, която се грижи малките ѝ да бъдат добре почистени и спретнати, но след като тя не е наблизо тази задача се пада на стопаните. С помощта на топла и влажна кърпа нежно масажирайте козинката на котето. Избършете внимателно областите, от които се изхожда. Почиствайте тези места всеки път когато котето е ходило по нужда. Бъдете нежни, за да не причините раздразнение на кожата.

 

Здравни грижи

  Има няколко неща, които трябва да се следят  през първите няколко седмици от гледане на малко котенце – апетит, активност, растеж. Ако котето не иска да се храни, това може да е сигнал за проблем, затова незабавно се обадете на ветеринар.  Следете за промени в активността, ходенето до тоалетна, редовно оглеждайте очите - да няма слуз около тях, секрет от носа, кихане. Всичко това може да е симптом за заболяване.

  Често очите на малките котенца се пълнят със секрет и клепачите залепват. Вземете топче памук, потопен в топла вода и внимателно отстранете секрецията докато очите се отворят. Ако това не помага, отидете на ветеринар.

  Докато котето е малко все още няма изградена добре функционираща имунна система. Това означава, че е податливо на вредното действие на инфекции, причинени от разни паразити. Именно те причиняват отпадналост и унило поведение. Пазете котенцето да не ходи по места където може да има бълхи, кърлежи, глисти. Не лекувайте котето по лична преценка, защото не се знае дали няма да се окаже, че организмът му не понася някои съставки на лекарствата.

 

  След навършване на шест седмици котенцето би трябвало да е свикнало само да се храни, да пие вода, да ходи до тоалетна и да възприема средата, в която живее. Заведете го тогава на ветеринар и обсъдете въпроса с ваксинирането.

  Успех на всички, които се заемат с нелеката задача да гледат новородено котенце. В началото няма да е лесно, но след това бъдете сигурни, че котето ще се отблагодарява всеки ден за грижите и вниманието.

Харесайте страницата ни във Facebook