Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как да се грижим за възрастно домашно животно

Сподели:

  Изразът "старост-нерадост" понякога много точно описва преминаването в по-напредналата възрастова група. Както при хората, така и при животните стареенето носи тежест и усложнява начина на живот. За зряла възраст при котките се счита периодът между 7 и 10 години. Единадесетата година бележи навлизането им в период на стареене. Котките, които са на възраст над 15 години се приемат не само за стари, но и за дълголетници. Кучетата се намират на прага на старостта след седмата година от живота си. По-големите породи започват да стареят дори по-рано. Представителите на породата немски дог се считат за стари когато навършат 6-7 години, но при други, като кученцата чихуахуа, 7 е число, което означава, че са на средна възраст.

  Средата на живот, храненето и гените са трите фактора, които предопределят продължителността на живота на домашните животни.

 

  Гледането на домашно животно, което отдавна се е сбогувало с младостта си и влиза във финалната фаза на своето съществуване, има някои специфики, които стопаните не бива да пренебрегват. Най-важните от тях са:

Редовни посещения при ветеринар

  Както добре знаем, на възрастните хора често им се налага да посещават личните си лекари с надеждата да получат лек за новопоявили се болежки или вътрешно неразположение. И с животните се случва нещо подобно. Редовните прегледи при ветеринар могат много да допринесат за доброто здраве на котката и кучето. Колкото по-възрастни са те, толкова по-често здравето и поведението им трябва да бъдат наблюдавани. Препоръчително е възрастните животни да бъдат преглеждани на всеки 6 месеца. Някои болести, които се появяват с възрастта, не проявяват явни симптоми и често могат да убягнат на стопаните. На профилактичните прегледи се правят изследвания включително и кръвни тестове и благодарение на тях може да се разпознае заболяване, което тепърва ще се развива. Стопаните от своя страна също трябва да държат под око кучето и котката и в случай че забележат промяна в апетита, поведението и активността на животното, трябва незабавно да се консултират с ветеринар.

Правилно хранене

  С напредването на възрастта активността на животните намалява. Това означава, че организмът ще има нужда да получава по-малко калории отпреди. В диетата на кучето и котката би било по-добре да влизат повече зеленчуци и висококачествени купени храни. Количеството на порциите трябва да се намали, но честота на хранене може да остане същата. Повечето животни в напреднала възраст са склонни към по-ниска активност и повече ядене, което покачва теглото им много над нормата. Това, от своя страна, ги прави предразположени към различни заболявания, които създават допълнително напрежение над ставните връзки и ги отслабват. Кучетата, които имат проблеми със ставите, трябва да приемат хранителни добавки като глюкозамин и рибено масло за засилване на имунната система. Също така може да им се дават специални храни, съдържащи съставки, които стимулират подвижността и заздравяват ставните връзки. Ветеринарният лекар може да състави схема, съгласно която протича приемът на въпросните храни. Домашни животни, страдащи от сърдечни и бъбречни заболявания задължително трябва да се подложат на специална диета, която да отговаря на нужните за организма им полезни съставки.

Малко упражнения

  По малко физическа активност на ден помага на домашния любимец да изгаря калории и да поддържа оптимално тегло за възрастта си. Освен това допринася за забавяне процеса на дегенерация на ставните връзка  и се препоръчва горещо на животните, които имат артрит. Когато кучето е на възраст, кратки разходки за по 10-15 минути на ден са достатъчни за да го поддържат във форма. По време на разходките задължително наблюдавайте кучето. Започне ли да се задъхва, значи е време да се връщате обратно към къщи като преди това направите кратка пауза, в която кучето да си почине. Възрастните животни трябва винаги да имат прясна вода на свое разположение. Не бива да се оставят сами без надзора на стопаните за дълго, особено когато навън времето е прекалено влажно или горещо. Когато кучето се гледа в къща с басейн, много добре би му се отразилo, ако бъде окуражено да плува. Тази активност, разбира се, трябва да става пред очите на стопаните. Плуването действа много тонизиращо, освен това е чудесна форма на физическо натоварване. Важно е обаче стопанинът да е наблизо, в случай че кучето се измори много и трябва някой да го извади от водата.

Поддържане на добра устна хигиена

  Много е важно редовното миене на зъбите на домашния любимец. И понеже това не е приятен момент за животното, специалистите препоръчват то да се свикне от малко на това, защото с напредване на възрастта става изключително трудно почти невъзможно да се изгради такъв навик. Денталните заболявания могат да бъдат много коварни и болезнени. Да не говорим, че някои могат сериозно да попречат на храненето на кучето и котката, които са на възраст. Дори моментът с привикването към миене на зъбите да е отминал отдавна и животното да не позволява да му се бърка в устата, няма причини за тревога. Животните може да се водят на ветеринар, където да им бъде извършено професионално почистване на зъбите. Освен това е полезно да се дават и играчки, които имат специално покритие, което допринася за устната профилактика.

Обезопасена среда

  При някои възрастни котки и кучета слухът и зрението започват да отслабват. Когато подобни съмнения бъдат потвърдени и от лекар, стопаните трябва да полагат повече усилия в отглеждането и да пазят животните от наранявания. Първите стъпки в тази насока са отстраняване на всякакви опасни остри предмети от помещението, в което животното прекарва най-много време. Трябва да се установи възможно най-безопасна среда на живот. Стопаните могат да използват жестове, за да комуникират с кучето и котката, ако те не чуват добре. Някои проблеми с очите могат да се отстранят по оперативен път, така че трябва да се потърси съвет от ветеринаря за рисковете и ползите от подобна намеса.

Леснодостъпност

  По-старите кучета и котки развиват артрит, както и други заболявания, засягащи ставните връзки. Болките при изправяне и ходене намаляват желанието за движение на животните. Някои стопани закупуват или поръчват да се направят помощни колички, към които да се прикрепя животното и по този начин да му помагат да се разхожда по-лесно без да си причинява болка. Отделно може да се прикачат дъски и лостове към леглата, за да може котката и кучето да се качва и слизат безболезнено по тях. Тоалетната също трябва да бъде на лесно достъпно място, за да не се затруднява животното когато иска да стигне до нея. Магазините предлагат ортопедични легла, специално създадени за животни със ставни заболявания. Те създават уют и намаляват напрежението в ставите. За възрастни кучета с артрит горещо се препоръчват хидротерапия и терапевтичен масаж.

Умствени предизвикателства

  Дори в напреднала възраст кучетата и котките са способни да научават нови номера. Отдаването на внимание и игра с тях е много полезно за тяхното умствено здраве. Може да им се дават занимателни играчки, в които има скрита храна. За да стигне до храната животното трябва да прояви известна изобретателност. Интерактивните игри са от голяма полза на кучета и котки. Те поддържат ума им буден и ги стимулират да бъдат физически активни.

Физически контакт

  Колкото по-възрастно става домашното животно, толкова повече започва да изпитва нужда от обич и внимание. Всеки момент, прекаран с любимеца, е безценен и засилва духовната връзка. Предвид напредналата възраст на кучето и котката се препоръчва по-често ресане и почистване на козината им, тъй като те вече не могат да го правят така добре, както преди.

Харесайте страницата ни във Facebook