Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как да предпазим домашния любимец през летните горещини

Сподели:

  Лятото носи приятно топло време, подходящо за почивка на море или планина, но в разгара си този сезон може да бъде ужасно горещ. Жегите, силното слънчево лъчение оказват вредно влияние както над човешкото здраве, така и над здравето на животните. Лятото означава повече прекарано време в игри навън за кучетата и техните стопани. Винаги обаче трябва да се има едно наум, защото с горещото време шега не бива. Добре е да се спазва някои основни правила и така животните и хората ще могат да извлекат най-доброто от лятната почивка.

 

  Дерматолозите съветват през лятото да се ползват слънцезащитни кремове и лосиони. Не пренебрегвайте тези съвети. Те съдържат съставки, които предпазват кожата от вредните UV лъчи и така се намалява риска от рак на кожата. Когато излизате да разхождате кучето, сложете му малко слънцезащитен крем на носа и ушите. Някои обличат в тънка риза кучето си, което е също ефективен метод за предпазване. Кучетата, които имат светла, къса или тънка козина са по-предразположени към рак на кожата. Ветеринарят може да ви насочи в избора на слънцезащитен лосион, подходящ за вашето куче. Ако слънцето е много силно, старайте се да държите кучето на сянка и някъде където не е толкова горещо. По този начин може да се избегне слънчево изгаряне или топлинен удар. Всъщност животните са достатъчно умни и сами си търсят сенчести и прохладни места, на които да се скрият от горещината. Домашните котки и кучета неслучайно търсят да лягат по плочки, теракот и други повърхности, на които се задържа хладина.

 

  През лятото домашните любимци са застрашени от дехидратиране. По-игривите изразходват повече енергия и имат нужда да консумират по-често прясна вода. Следователно достъпът до студена вода трябва да бъде неограничен. Симптомите, които издават дехидратация са загуба на еластичност и мекота на козината, повишено слюноотделяне, сухи венци, учестено дишане, ускорено сърцебиене, необичайно кротко поведение. Не оставяйте да се стига до това положение. Когато сте навън с кучето го насочвайте да играе на сянка и му давайте вода през кратки интервали. За по-сигурно избягвайте да го извеждате в малките часове след обяд, когато слънцето е най-силно и безмилостно. Проверявайте и сменяйте редовно купата с вода на котката.

 

  Не оставяйте животното затворено в колата! По време на летните горещини подобно нехайство може да има фатални последици. Изложена на силно слънце колата ви се превръща в пещ. Температурата в нея става по-висока от тази навън, дори тя да е паркирана на сянка и климатикът да работи. Прекалено много на брой са случите, в които стопани, уж за малко, са оставяли кучето или котката си в кола при затворени прозорци и в резултат животното получава топлинен удар.

 

  Кучетата и котките много обичат да тичат, играят и изследват разни непознати територии. Не е добра идея да ги оставяте на произвола да тичат по всякакви ливади и градинки. Имайте предвид, че някои от тези зелени площи може да се окажат пръскани с пестициди, а това са отровни химикали, които щом могат да убиват вредителите по растенията, значи могат да навредят и на вашето куче и коте. Затова разхождайте пухкавия приятел само по познати зелени пространства, за предпочитане около вашия квартал или някой парк с ограждения за кучета.

 

  Пазете животното от антифриз. През лятото колите отделят тази охлаждаща течност. Тя привлича животните, защото я намират за вкусна, а всъщност приета в малки количества, тя действа като отрова за кучетата. Затова не оставяйте кучето без надзор да тича около квартала. Гледайте какво души, какво задържа вниманието му.

 

  Две основни са състоянията, които могат да настъпят при домашните животни заради топлинен или слънчев удар - хипертермия и повишена дихателна активност. Хипертермията е състояние, при което се наблюдава драстично покачване на телесната температура. Това се случва когато кучето или котката попаднат като в капан в среда с покачваща се температура - например оставите кучето в затворена кола или котката на открита пейка в горещ ден. В такива условия животните загубват способността си да се самоохлаждат. Повишена дихателна активност е признак за топлинен удар. Ако забележите, че такова състояние е налице, трябва незабавно да настаните животното на проветриво и прохладно място. Може да го сложите във вана и да го обливате с прохладна вода в продължение на няколко минути. Ако не разполагате с вана, достатъчно е да завиете кучето/котето с кърпа напоена със студена вода. След тази оказана първа помощ, ако състоянието не се подобри трябва незабавно да заведете животното на ветеринар.

 

  Някои породи котки и кучета са особено чувствителни към високите температури през лятото и те изискват специални грижи. Кучетата от порода мопс, пекинез, бостънски териер, също и персийските котки и декоративните прасенца са силно податливи на слънчеви и топлинни удари, затова третирайте ги с особено внимание и грижи.

  Специалисти препоръчват домашните любимци, които са възрастни, с повишено тегло, страдат от сърдечно или белодробно заболяване, много да се пазят през лятото и по възможност да се настаняват в стаи с климатик или хладни помещения.

 

 

 

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook