Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как да отгледаме здрава и щастлива котка у дома

Сподели:

  Котките са от лесните за гледане домашни животни. Не изискват много грижи, не държат постоянно да им се обръща внимание. И все пак, освен любов и хранене тези създания имат нужда и от още нещо, за да растат здрави и щастливи и да ви радват.

 

Какво може да направите, за да подобрите живота на домашната си котка. Ето няколко съвета:

 

1. Осигурете здравословна диета

Пълноценното хранене на котката е ключът към доброто ѝ здраве. Храната, която приема, пряко влияе върху теглото, функциите на тялото и поведението. Потърсете съвети от ветеринаря си какви храни да включва ежедневното меню, колко често да се храни на ден и т.н.

 

2. Не режете ноктите на котката

Това е много травмиращ процес за животното, след което трябва да мине време докато то се възстанови напълно. Отнемането на ноктите е вид насилие, причиняване на болка, а това няма как да бъде добре за здравето на котето. Има погрешна представа, че котешките нокти са като човешките и трябва да се режат редовно. Нотките са жизненоважни за една котка. Те са част от нейните пръсти и отстраняването им е много болезнено и жестоко. Драскането е напълно естествен навик, присъщ за котките. Ако мебелите в дома са по-важни от котката, просто не си вземайте котка, а друго животно, което няма да издраска интериора.

 

3. Не пускайте котката навън

Котка, която живее в домашни условия, не бива да напуска жилището. Външната среда е много опасна за домашни котки, защото отвсякъде дебнат зарази, паразити и болести. Ако искате котката да живее дълго и да бъде здрава, не я пускайте навън, дори тя да проявява интерес. Общуването с улични котки може веднага да я зарази с някаква болест. В мига, в който излезе навън, се превръща в магнит за бълхи, паразити, опасни насекоми и растения. Може да се намери и някой „доброжелател", който да подхвърли храна, която след това да причини стомашни болки или натравяне. Домашните котки не изпитват нужда да живеят навън. Те са свикнали с уюта на жилището и това ги прави щастливи.

 

4. Водете котето на периодични прегледи при ветеринаря

Ходенето на ветеринар само по себе е доста стресиращ момент за животното, но няма как. Дори да няма признаци, че нещо не е наред, е полезно котката да се преглежда през определени интервали от време. Ветеринарят има по-различен поглед и той веднага би разпознал, ако здравето на котката е нарушено дори когато видът и поведението с нищо не издават това. Правете ваксинации и всички нужни медицински тестове.

 

5. Наблюдавайте за промени

Всяка промяна, дори най-незначителната, трябва да се взема под внимание - тегло, козина, темперамент, активност. Ако нещо не е наред котката не можа да ви го каже, затова я наблюдавайте и в случай че забележите странни промени, се обадете на ветеринар. Не бива да се срамувате да водите котката на чести прегледи. Здравето е с най-висок приоритет.

 

6. Стерилизиране и кастрация

С термините кастрация и стерилизация се означават процедурите по изкуствено премахване на репродуктивните способности. Тези процедури не са евтини, но за сметка на това силно допринасят за по-нататъшното здраве на котката. Стерилизирането и кастрирането в ранна възраст помагат за намаляване риска от опасни заболявания като рак на тестисите, рак на уникалния тракт при мъжките; рак на яйчниците и рак на млечните жлези при женските.

 

7. Поддържайте котката активна

Животните имат нужда от физическа активност, за да бъдат здрави (също както и хората). Ако искате все пак котката да води по-активен начин на живот осигурете ѝ играчки, които да я забавляват, докато ви няма, но не забравяйте, че вашето внимание най-много допринася за доброто психическо здраве на животното, затова колкото и да сте ангажирани, не го лишавайте от него. Намирайте начини, с които да разигравате котката - мишки-играчки, котешки дръвчета, въженца с пухкави топчици. Много котки обожават да гонят слънчеви зайчета. Когато навън времето е мрачно, може да светите по стената с лазерен лъч и котката ще полудее от радост.

 

 

Харесайте страницата ни във Facebook