Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как да научим папагала да говори

Сподели:

  Едно от най-големите удоволствия, които носи отглеждането на папагал у дома, е моментът, в който той започне да говори. По правило всички папагали може да се научат да изговарят най-малкото 4-5 думи на човешки език. Дали изобщо птицата ще иска да се научи да говори и да сглобява цели изречения, това зависи от породата и от самата индивидуалност. Някои папагали са много активни откъм говорене, докато други предпочитат да останат пасивни. Ако искате папагалът ви да се научи да говори, може да предприемете няколко лесни стъпки в тази насока.

 

Изберете правилната порода

Ако решението да имате папагал у дома е мотивирано от факта, че той ще говори и ще ви забавлява, трябва щателно да проучите кои породи се определят като най-разговорливи. Всички папагали са способни да имитират човешки звуци, но малко са тези, които го правят наистина добре. Специалисти посочват африкански сив папагал, папагалите амазона, вълнистото папагалче и папагали корела като най-податливи на уроци по говорене. Папагалите Ара също могат да проговорят, но при тях обучението става по-мъчно и изисква повече усилия и търпение.

 

Започнете обучението с думите, назоваващи храната

Най-лесният и бърз начин, по който птицата може да започне да повтаря думи, е като се използват любимите ѝ храни. Може да започнете с лакомства, които предпочита - ядки или банани. Повтаряте думата веки път когато ѝ давате храната.

 

Говорете с въодушевление

Птиците възприемат по-лесно всичко, което е казано с емоция. Пример за това е как някои папагали бързо научават мръсни думи и псувни - това е защото техните стопани ги използват когато са ядосани и птицата веднага улавя негативната енергия и запомня казаното. Казвайте високо и пламенно думите, които искате папагала да запомни. По този начин има голяма вероятност птицата да научава различни изрази и думи.

 

Давайте награда и за малките успехи и полууспехи

Когато папагалът произнесе нещо, което се доближава до думата, на която искате да го научите, отбележете това като успех и дайте награда на пернатия ученик. Повторете веднага думата ясно и високо, за да може птицата да я каже по-добре следващия път. Наградите (изразени чрез лакомства и играчки) дават най-добрия стимул за учене на папагалите. Сами ще видите как този метод работи ефективно и езиковия речник на птицата постепенно започва да се обогатява.

 

Не спирайте да говорите на птицата си

Първо, папагалите са много общителни птици и държат да им се обръща много внимание. Когато говорите на птицата, вие я удостоявате с вниманието си, дори в същото време да правите нещо друго (миете чиниите, например). Колкото по-често папагалът чува стопаните си да говорят, толкова по-голям е шансът скоро да проговори или покаже, че е научил нова дума или израз. Не е от голямо значение какво точно говорите пред папагала (стига да не издавате тайни, защото той после може несъзнателно да ги разгласи). Важното е птицата да слуша и възприема колкото може по-широк спектър от думи.

 

Запознайте папагала с други говорещи папагали

Папагалите могат много лесно да се учат един от друг. Именно затова е особено полезно от време да време да се събират, за да обменят по някой нов израз. Тук е мястото да се подчертае, че винаги е по-добре когато се гледа повече от един папагал (стига темпераментът му да позволява това).  Отглеждането на повече папагали е полезно и решава въпроса с обръщането на внимание и нуждата от постоянно общуване. Когато са двама папагалите си имат с кого да общуват по цял ден и няма да бъде толкова осезателна за тях липсата на човека.

 

Правете преговор на думите

Възможно е папагалите да забравят думи, които са запомнили и стопаните им са използвали преди, но вече не го правят. За да не се стига до такъв момент, правете нещо като преговор, за да затвърждавате познанията и добавяйте към него по някоя нова дума.

 

Отстранете разсейващите фактори

Колкото по-малко се разсейва папагала по време на учебния час, толкова повече думи може да научи. Разсейващите моменти няма как да бъдат елиминирани изцяло, но поне могат да се намалят. Оставете папагала на Т-образна стойка от която да вижда само вас. Приберете играчките и оставете само тези, които служат за награда при всяка научена дума. Постарайте се да изолирате всички излишни шумове, които биха смущавали учебния процес.

 

Проявете търпение

Папагалът няма да започне да говори веднага. Този процес отнема време, затова се въоръжете с търпение. Редовните упражнения ще помогнат на птицата да влезе в ритъм. Папагалите обичат вниманието, което им се обръща, така че рано или късно обучението дава добри резултати. Не забравяйте, че папагалите имат нужда и да се забавляват, затова е добре да се търсят начин за съчетаване на полезното с приятното.

 

Обучение от ранна възраст

Както хората, така и папагалите и много други животни се учат най-лесно докато са млади. В напредването на възрастта ученето и запомнянето стават по-трудни. Ако започнете да обучавате папагала си от малък, шансовете да  усвои повече думи са много по-големи. Повечето папагали се учат най-добре преди да станат на 2 години, но други, като африканския сив папагал, могат да възприемат много след 2-та си година.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook