Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как да изберем най-подходящото семейно куче

Сподели:

  Изборът на семейно домашно куче далеч не е толкова лесен колкото изглежда на пръв поглед. Не е достатъчно да се вземе самото решение семейството да се увеличи с още един член, който да бъде куче. Изборът на куче е колкото личен, така и общ. Вземането на куче у дома носи със себе си промяна, която колкото и да е положителна, е свързана с известни трудности и сложни моменти, за които е редно да се помисли предварително. Кучето трябва да подхожда на живота на семейството, но не само това. Запознайте се с основните и най-важни моменти, свързани с решението за вземане на куче в дома.

Начин на живот

  Всеизвестен факт е, че кучетата са активни животни и обожават да прекарват време в игра и разходки навън. Семейството, което е на път да приеме куче у дома, трябва да ясно да осъзнава, че е важно винаги да има кой да задоволява нуждата от активност и разходка на кучето. Много деца проявяват голям ентусиазъм при идеята да гледат куче и заявяват пълната си готовност да го разхождат, но в последствие се оказва, че ежедневното разхождане иска време, което понякога е трудно да се отдели. Кучетата се нуждаят от минимум един час на ден да бъдат навън. Затова преди да се спрете на конкретна порода куче, имайте предвид дали децата действително ще се отнесат отговорно към задачата с физическите занимания на животното и дали всички членове на семейството ще могат да смогват, ако кучето е от високо активните и иска постоянно да играе и да му се обръща внимание.

Домашната среда

  Кучето, което изберете трябва да се впише колкото може повече в домашната среда. Представителите на по-едрите породи като Лабрадор ретривър, Немска овчарка и Санбербар се определят като по-подходящи за семейства, живеещи в просторни жилища, където има достатъчно място за игра. Препоръчва се по-големите кучета да се гледат в обширни места, предлагащи простор както вътре, така и навън каквито са къщите с двор. За хората, които живеят в малки и средни по размери апартаменти, би било по-добре да се спрат на по-дребните породи като Уелско корги, Бийгъл, Малтийска болонка, Мопс, Чихуахуа, Пекинез, Папийон и др. Изброените породи по-лесно се приспособяват към живот в апартамент и не изискват прекалено дълги разходки и движение. Не забравяйте да отдадете значение и на температурата, към която семейството е свикнало да поддържа у дома си. Някои кучета се чувстват по-добре в по-топла среда, а други в по-студена. Кучетата от породата  Булдог и Мопс са предразположени към дихателни проблеми, които се отключват от високи температури.

  Предварително разберете дали някой член на семейството не страда от астма или алергии. Всяко куче или котка би могло да задейства някаква алергия. Смята се, че кучетата от породите Малтийска болонка, Као ди Агуа (нарича се още Португалско водно куче ) и Шу Тцу са от най-лесните за гледане и особено подходящи за хора с алергии.

Отглеждане

  Всяко куче трябва да получава нужните грижи, които най-общо се изразяват в: правилно хранене с качествена храна, разходки, редовно ресане, миене на зъбите, къпане, профилактични прегледи. Отделно от това всяка порода си има свои специфики в отглеждането, с които бъдещите стопани трябва да бъдат подробно запознати. Кучетата с по-дълга и гъста козина трябва да се сресват по-често (няколко пъти седмично). Ако грижите за животното ще се изпълняват главно от децата, то би било по-удачно да се вземе куче от късокосместа порода, чиято козина не пада много. Малките и възрастните кучета изискват повече грижи и не би било добре отговорността за това да пада изцяло на децата.

Характер

  Кучетата, които са кръстоска между други две породи, носят смесица от гени и особености, характерни за двете породи, от които са произлезли. Кучето трябва има темперамент, сходен на този на членовете на семейството. Ако децата са общителни и обичат да излизат навън, то на тях много биха подхождали приятелски настроени и леснодостъпни по характер кучета. За по-затворен тип деца са подходящи кучета, които имат вътрешна нагласа да закрилят онези, които чувстват близки. Когато се стигне до момента със закупуването на кучето, е добре да може цялото семейство да дойде на място и да види животното преди то окончателно да стане новия обитател на дома.

Разходи по отглеждане

  Издръжката на куче обикновено многократно надхвърля сумата, която стопаните плащат за да се сдобият с него. Преди да се вземе куче е добре да се направи разбор на семейния бюджет и да се изчислят средно новите разходи, които ще възникнат след появата на новия домашен приятел. Издръжката за куче от едра порода е много по-солена в сравнение с по-малките породи. От една страна едрите кучета консумират по-големи количества храна, лечението на болести и здравословни проблеми излиза скъпо. От друга страна, и малките породи могат да създадат големи разходи, които сериозно да натоварят семейния бюджет. Чистокръвните породи не само че са скъпа покупка, но имат гени, които ги предразполагат към определени заболявания. Ако кучето е потомък на смесена порода, рискът да е носител на сериозни болести заложени му по рождение, в твърде висок. Когато правите сметка на средния размер на издръжката за месец, включете разходи за храна, здравни грижи, ресане (някои породи трябва да се водят на специалист по ресане), миене на зъби със специална четка и паста.

Заключение

  Приемането на куче в дома е важно решение, което трябва да бъде предварително добре обмислено в присъствието на всички членове на семейството, включително и децата. Всеки трябва да сподели към кои породи кучета изпитва най-големи симпатии, до каква степен децата са наясно с отговорността, която следва да поемат за кучето. Родителите, от своя страна, трябва да осъзнават, че ще има немалко случаи, в които децата ще прехвърлят задълженията си към кучето на тях, затова е най-добре грижите по отглеждането на кучето да бъдат разпределени между всички членове на фамилията. Факторът „време” е много важен. Каквото и куче да вземете, то иска да му се отделя време – в игри, занимания, дресировка, разходки. Ако никой от семейството няма възможност да отделя нужното за едно куче време, то може би трябва да се обмисли варианта за друг домашен любимец като например морско свинче, хамстер, джербили или аквариумни рибки, които не изискват толкова голямо внимание и най-вече разходки.  

Харесайте страницата ни във Facebook