Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Как да изберем хубаво име за новото си куче

Сподели:

  Имате ново куче - поздравления! След радостта, съпътстваща тази необикновена нова придобивка, идва друг много важен момент: какво име да носи новия обитател на дома. Имената имат значение, затова не се отнасяйте лековерно с тях. Животните заслужават да носят красиви и звучни имена. Понякога обаче изборът на име може да се окаже по-труден, отколкото човек предполага. Въпреки богатото разнообразие на имена, всеки добър стопанин би искал неговото куче да носи най-хубавото и оригинално име на света. Това е постижимо, стига да се подходи с нужното внимание.

 

Съвети за по-добро ориентиране:

 • Изберете име, което кучето може лесно да запомни и разпознава. Животните реагират най-добре на имена, съставени от една или две срички.

 

 • Името трябва да може лесно да се произнася от стопанина и в същото време да звучи приятно. Представете си, че се намирате в парка и викате кучето по име. Изречете името на глас ясно и високо. Как ви се струва?

 

 • Имената на кучета не трябва да бъдат близки по звучене с основните команди "ела", "легни", "седни", "дай лапа", "донеси", "хайде", защото животното може да се обърква и да не може да разбере него ли викате, или му задавате команда.

 

 • В случай че държите кучето да носи дълго име, запазете си възможността то да има и по-кратка версия. Всички дълги имена лесно могат да се съкращават, въпросът е в това на кой вариант кучето ще отговаря.

 

 • Понякога самата порода на кучето може да отведе към подходящото за него име.

 

 • В продължение на няколко дни се опитайте да изучавате поведението на кучето. Това може да помогне в измислянето на име, което идеално да подхожда на неговия темперамент, обноски, привързаност, лични качества.

 

 • Трябва да цари хармония на звуците с името. Кучетата чуват много ясно звуците с висока честота, затова не е лошо да изберете име, което да започва със съгласните "с", "ш", "ч" или "к". Този подход работи ефективно и веднага привлича вниманието на кучето. Кучетата възприемат и бързо и реагират на по-острите звуци. Помислете дали има как името да завършва на гласна като "а" или "е".

 

 • Разгърнете въображението си, проявете повече креативност и авантюристичен дух. Избиране на име за домашния любимец понякога може да се окаже по-трудно отколкото за дете.

 

 • Имената може да избират съобразно цвета на козината и големината на кучето. Примери: Черньо, Бланки, Блеки, Бланш.

 

 • За да бъде името наистина уникално, може да вземете по една сричка от името на всеки член на семейството (или на хората от близкия приятелски кръг) и да изберете възможно най-правилната и благозвучна комбинация. Не се смята за добра идея кучето да носи същото име като на член от семейството, защото ще се обърква, когато се говори за въпросния човек и никой не му обръща внимание.

 

 • Ако имате две нови кучета, нека имената им бъдат сходни, звучни и взаимно да се допълват.

 

 • Все по-популярна става практиката животни да се кръщават на градове, страни или райони.

 

 • Книгите и сериала "Игра на тронове" също дават много добри идеи за имена на кучета - Нимериа, Дух, Лейди, Сив вятър, Лято, Рошльо. Това са имената на вълчищата на децата от дома Старк.

 

Източници на вдъхновение при избиране на име за куче

 

Измислени герои. Кучето може да носи името на някой любим герой от книга, комикс, анимация, филм, сериал или видео игра. Понякога имената на злодеите  се оказват най-харесвани за животно. Пример: Жокера.

 

Известни личности. Кучето може да носи име на известна личност, която носи позитивизъм и вдъхновение на стопанина. Може да бъде историческа личност, а в най-добрия случай да бъде животно, превърнало се в иконичен образ. Например, любителите на породата хъски таят много приятни чувства към името Балто - кучето, което доставя животоспасяващ серум срещу дифтерит. Други любители на историята кръщават кучетата си Леонардо (на Леонардо да Винчи, накратко Лео), Цезар, Брут или Наполеон. Други се вдъхновяват от изобретатели като Едисон. Имената на известни писатели, музиканти, поети, филмови звезди, спортни личности също са винаги актуални.

 

Родината, от която произлизапородата на кучето също може да се вземе под внимание. Различните кучешки породи идват от различи места по света, някои от които са посвоему екзотични и атрактивни. Името на кучето може да съдържа дума която да отвежда към родината или местността, където е завъдена породата.

 

Звезди. Винаги може да кръстите кучето си на някоя звезда – човек или животно, няма значение. Повечето стопани се спират на име на куче от известен филм, например Рекс, като немската овчарка от сериала „Комисар Рекс”.

 

Най-популярните имена за кучета

 

Мъжки имена

Макс, Бъди, Джейк, Чарли, Бари, Бен, Лъки, Купър, Коко, Сами, Руди, Роро, Оскар, Теди, Оли, Роко, Роби, Арти, Тони, Блеки, Боби, Бери, Били, Дон, Дино, Астро, Рекс, Арго, Ринти, Чочо, Мерлин, Стив, Плуто. 

 

Женски имена

Бела, Лейди, Моли, Аби, Ади, Али, Амбър, Ава, Маги, Мони, Джеси, Софи, Лола, Лили, Рокси, Миси, Миа, Пени, Дикси, Трикси, Брита, Бъфи, Каси, Касиди, Челси, Кристи, Фиона, Фокси, Ника, Мери.

 

Препоръчва се избягването на имена, свързвани с храни като Шоколадчо, Шоко, Захарчо, Сладкишчо и др. Не забравяйте, че ще споменавате името на кучето на публични места и не бихте искали да станете за смях.

 

 

Допълнителни съвети:

В началото използвайте новоизбраното име на кучето само в положителен контекст. Викайте го по име само когато се очаква нещо хубаво - лакомство, игра, разходка. Така то по-лесно ще свикне с него. Някои собственици използват името на кучето най-вече когато го наказват. Трябва да се внимава, защото по този начин се създава нагласа в кучето, всеки път като чуе името си и следва нещо лошо. Така то ще бяга и ще се крие. Когато е направило беля и следва да бъде наказано някои стопани не използват името на кучето, а го наричат "лошо куче" или с някакво друго име. По този начин няма опасност животното да възприема името си като предвестник на нещо лошо или на ново наказание.

 

Не бързайте с избора на име. Преди да го кръстите се сближете с кучето, опознайте различните аспекти на неговата индивидуалност:

-        добри страни

-        лоши страни

-        страхове

-        чудатости

-        какво го мотивира

-        любими занимания

-        дейности, които не обича

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Харесайте страницата ни във Facebook