Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Интересни и полезни факти за морските свинчета

Сподели:

  Морските свинчета са малки симпатични гризачи, които са способни да изпитват дълбока привързаност и обич към стопаните си, стига последните да са го заслужили. За изграждането на стабилна духовна връзка с домашното морско свинче е важно стопаните да полагат правилни грижи, балансирано хранене и да даряват малките си питомци с достатъчно внимание.

  Морските свинчета са специални животни, които притежават редица достойнства и винаги има с какво да впечатлят околните.

Знаете ли, че

  Морските свинчета са гризачи, които нямат опашки, но за сметка на това природата ги е дарила с издръжливо тяло. Заради кроткия си нрав са сред най-търсените животни да гледане у дома.

  Съществуват три типа морски свинчета: първият е американо-английски вид. Козината им е късокосместа и много гладка. Вторият вид се наричат етиопски морски свинчета. Те имат гъста дългокосместа козина, която им придава пухкав и рошав вид. Третата разновидност са перуанските морски свинчета. Характерните белези за тях са права дълга и копринено мека козина.

  Макар да ги наричаме морски свинчета (или гвинейски свинчета), тези животни не са произлезли от прасетата. Съществуват много теории, които се опитват да обяснят техния произход. Според една теория те произхождат от държавата Гвиана, разположена в Южна Америка. Заради жилавите си заоблени телца, хората са започнали да ги наричат свинчета от Гвиана, гвинейски свинчета или морски свинчета. Според друга теория, която донякъде се застъпва с първата, дивите морски свинчета са обитавали планинските райони на Андите в Южна Америка.

  Морските свинчета са активни през деня, а нощите прекарват в почивка.

  За здрави се считат морски свинчета, чието тегло попада в интервала 700 - 1200 г.

  Морските свинчета достигат средна дължина между 20-25 см.

  Дивите морски свинчета обитават места с повече зеленина или полупустинни райони в близост до водни ресурси.

  Обожават да чистят себе си и своите съквартиранти. Те са от животните, които държат на високата хигиена.

  Средната продължителност на живота на морските свинчета е 4-7 години, но под правилни грижи животното може да доживее и много по-дълго. В Книгата за рекордите на Гинес е вписано най-дълго живялото в света морско свинче, което радвало стопаните си цели 15 години.

  Те са тревопасни животни и основно се хранят с трева и сено.

  В израз на различни емоции морските свинчета могат да издават най-различни звуци - квичене, цвърчене, боботене, мъркане.

  Сред най-често срещаните заболявания при морските свинчета са диария, скорбут, възпаление на дихателните пътища, гнойни възпаления.

  Морските свинчета са много общителни животни и се препоръчва да се отглеждат по двойки.

  Малките морски свинчета се раждат с козина, нокти и отварят очите си почти веднага. Могат да се научат да тичат само часове след раждането.

  Морските свинчета са диви животни, но понеже са кротки и миролюбиви, хората постепенно са започнали да ги приспособяват към гледане в домашна среда.

  Морските свинчета са много чувствителни към прекалено силен шум.

  Когато морското свинче се разтяга все едно прави гимнастика, това означава, че се чувства доволно и спокойно.

  Организмът на морските свинчета не може да произвежда достатъчно количества витамин С, затова те трябва да си го набавят чрез храната.

  Морските свинчета обожават да хапват плодове и зеленчуци, които са богати на витамини. Любимата им храна обаче си остават сеното и фуража.

  Когато са щастливи морските свинчета скачат напред и нагоре във въздуха. Редовно може да ги виждате в това състояние докато са още малки и изпълнени с енергия.

  Морските свинчета имат по 4 пръста на предните си крака и по 3 пръста на задните.

  Кожухчетата на всички породи морски свинчета са съставени от пет вида косми.

 

 

Харесайте страницата ни във Facebook