Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Инструкции при почистване ушите на котката

Сподели:

  Добрите стопани винаги следят за здравето на своя домашен любимец. Ушната хигиена е много важна за котките и когато тя не се поддържа достатъчно, има опасност от поява на възпаления, които биха довели до неприятни последици. Полезно е ушите да се преглеждат веднъж седмично за мръсотии, мъртви тъкани, ранички в зародиш. Когато котката от малка бъде привикната към тази стандартна процедура, нещата стават сравнително лесни.

 

Често срещани ушни болести и възпаления при котките

- Ушни червеи - представляват паразити подобни на червеи, които намират благоприятна среда на живеене в ухото и се настаняват трайно там. Те стават причина за възпаления и дискомфорт. Паразитите в ушите са често срещан проблем при котки. Най-явните симптоми на заболяването са често чесане, тръскане на главата, образуване на петна, приличащи на утайка от кафе.

- Ушна инфекция - тя може да бъде бактериална или гъбична. Симптомите са чесане, неприятна миризма, оттоци.

- Ушен хематом - на ушната раковина (най-изпъкналата част на външното ухо, която се състои предимно от еластичен хрущял) се образува кожен джоб, в който се събира кръв

- Слънчево изгаряне (соларен дерматит) - кожата на ушите е зачервена и раздразнена в резултат от излагане на действието на силни UV лъчи.

- Рак на ухото - причинява се в следствие на продължително и безразборно излагане на слънце. Среща се по-често при бели котки.

Ушите трябва редовно да се преглеждат, но почистването трябва да става само когато има нужда. Някои породи котки отделят повече ушна кал, което изисква честа проверка и почистване. За целта са необходими:

·        памук

·        разтвор за почистване на уши - може да се приготви в домашни условия или да

се вземе готов от ветеринаря

 

Някои стопани използват разтвор с вода и оцет в съотношение 50:50. Препоръчва се вида на почистващото средство да бъде предварително обсъден с ветеринаря.

 

Почистване

1/ Обърнете ухото на котката назад и капнете няколко капки от разтвора в ухото, след което нежно и внимателно масажирайте в продължение на 30 секунди.

2/ Избършете ухото внимателно с памучно топче, отстранявайки ушната кал и мъртва кожа. Почиствайте дотам докъдето стигате без да натискате и да отивате много надълбоко, защото така рискувате да увредите тъпанчето.

3/ След края на почистването не забравяйте да възнаградите котката с любимото ѝ лакомство.

Допълнителни съвети

1. Никога не използвайте клечки за уши!

2. В случай че забележите следи от възпаление или инфекция, прекратете почистването и заведете котката на преглед. Тя може да се нуждае от лечение, а подобно почистване може най-много да раздразни раната и засили възпалението.

Винаги обръщайте внимание на състоянието на ушите на котката. Веднага я заведете на лекар щом забележите следните симптоми:

  •          натрупана мръсотия и ушна кал
  •          следи от кръв
  •          лоша миризма
  •          бучка, твърдо образувание
  •          зачервявания по кожата и възпаления
  •          прекомерно чесане и клатене на главата
Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook