Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Храни, които са вредни за котките

Сподели:

  Макар котките да се възприемат като видни членове на семейството, има някои граници и правила в отглеждането им, което е редно да не се прекрачват в името на общото благо. Храненето е такъв специален момент,  който събира хората на едно място. Разбира се, домашните животни няма как да не поискат да бъдат част от това събиране, било то за да бъдат там, където са всички, или, може би, защото се чувстват непреодолимо привлечени от миризмата на топла храна. Колкото и изкушаващо миловидни и молещи изражения да си придава котката, за да получи някое друго парченце пържола или кюфте, стопаните трябва да бъдат много внимателни. Трапезната храна изобщо не е полезна за котешкия организъм. Мнозина се заблуждават като дават остатъците от обяда и вечерята на котката, мислейки че ѝ угаждат и я правят щастлива. По този начин подлагат нейното здраве на риск.

 

  Не всички храни, които са неизменна част от трапезата, са опасни за котките. Някои, които се водят вредни, дадени в малки количества, не биха имали сериозен ефект над здравето, но все пак е важно гледащите на котки да имат ясна представа кои храни трябва да се изключват от ежедневното меню.

 

Сурови яйца

  Те са вредни не само за животните, но и за хората. Приемът на сурови яйца може да доведе до развиване на заболяването салмонела. То се причинява от бактерии, които се разпространяват в организма чрез храни с животински произход. Салмонелата уврежда червата, причинява стомашни болки, повръщане, диария, апатия, отпуснатост, температура. Салмонелата може да се придаде на човека от животни, което означава, че трябва сериозно да се внимава за здравето на домашната котка. Белите яйца съдържат авидин, който възпрепятства усвояването на витамин В от организма. Дръжте котката далеч от яйца. Препоръчително е домакините да си мият ръцете след като са готвили ястия с яйца и чак тогава да пипат котката.

Шоколад, кафе, чай

  Шоколадът съдържа химичните вещества металксантини: кофеин и теобромин, които са силно токсични и опасни за котки и кучета. Теомброминът съдържа много високи нива на токсичност от кофеина. Тези съставки действат като диуретик и дехидратират организма, действат също и като сърдечен стимулант - ускоряват сърдечния ритъм и могат да засегнат централната нервна система. Всички видове шоколад са опасни за котките - черен, млечен бял, какаов.

Сурова риба

  Суровата необработена храна е вредна за здравето на котката. Суровите яйца, риба, месо могат да причинят хранителни натравяне. В суровата риба се съдържа съставка, която понижава нивата на тиамин (витамин B1) в организма, а той е жизненоважен витамин за котките. Понижените му стойности, както и липсата му в организма, може да доведе до сериозни неврологични проблеми.

Парчета мазно месо

  Мазните храни не са изключени от котешкото меню, но трябва да са в малки количества. Ако всеки ден се режат парчета от мазни пържени пържоли и се дават на котката, това неминуемо ще ѝ причини стомашни проблеми, придружени с гадене, повръщане и диария.

Кокали

  Може би от всички храни, поместени в този списък, с които стопаните на котки трябва много да внимават, кокалите са най-опасни. Те не са токсични, но по време на готвене може да се отделят от тях малки незабележими частици, които остават в месото. Ако котката ги погълне това може да ѝ причини вътрешни наранявания или запушване на червата, затова никога не ѝ давайте кокали. Стопаните на кучета също може да вземат предвид тази информация и с оглед предпазване на кучето си, е добре да го лишат от удоволствието да гризе кокали. Дори в сурово състояние кокалите са вредни, защото от тях животното може да се задави. Желателно да не се дават кокали от домашни птици на котки и кучета. Кокалите са покрити с мазнини и жилаво месо, които вредят на храносмилането и могат да доведат до диария и повръщане.

Риба тон

  Котките много обичат риба и полудяват при миризмата на току-що отворена консерва риба тон, но това не бива да ви заблуждава. Прекаленото хранене на котката с консервирана риба тон може да доведе до натравяне, заради високото съдържание на живак. Това се отнася и за хората, но при котките е по-опасно. Освен това храненето с риба тон може да остави животното полугладно, защото не може да осигури на организма му жизненоважни витамини и минерали. Няколко лъжици риба тон  не биха навредили на котката, стига това да става рядко във времето и не в големи количества. При продължително хранене на котката с консервирана риба тон, както и с храна с богато съдържание на рибено масло, тя може да развие хранителен стеатит или т.нар „болест на жълтите мазнини”.

Мляко и сметана

  Някои котки по рождение имат непоносимост към лактоза и млечни продукти. С напредването на възрастта организмът на почти всички котки развива непоносимост към краве млякото, затова стопаните трябва да избягват да дават на котката си мляко или сметана, в противен случай може да ѝ докарат диария.

Лук и чесън

  Лукът по начало е вреден за животните, в т.ч. котките. В него се съдържат серните съединения дисулфоксиди и сулфоксиди, които убиват червени кръвни телца и могат да причинят сериозни проблеми с кръвта, включително и анемия. Чесънът принадлежи към семейството на лука, следователно той също се определя като вреден за котки. Нещо повече, чесънът е много по-токсичен от лука и може да причини по-големи здравословни проблеми, затова котката не трябва никога да има достъп до него.

Други храни, които биха навредили  на котката:

-        кайсии, череши, праскови, семена на ябълки, авокадо

-        цитрусови плодове

-        грозде и стафиди

-        гъби

-        черен дроб (няма да навреди ако се дава в малки количества)

-        картофи и домати

-        сол

-        алкохол

-        тесто и тестени изделия

-        соя, хмел

Харесайте страницата ни във Facebook