Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Грижи за кучето през есента

Сподели:

  Есента е онова време от годината, когато трябва да се сбогуваме с топлите летни дни и пренастроим сетивата си за дъждовните, носещи студ периоди, предшестващи зимата. У някои есента поражда тъга, тиха меланхолия и дори апатия. Копнежът по приятните летни емоции води до някои промени в поведението на хората и най-често те са продиктувани от тягостни временни настроения. Животните също изживяват по свой начин прехода от топло и слънчево към студено и дъждовно време. И при тях също се наблюдава преобразяване в настроението и общото здраве. Най-често това се изрязва в намалена активност, поява на алергии, ставни болки, по-честа нужда от къпане. Затова стопаните трябва да бъдат нащрек.

  Есента събужда заспали сезонни алергии при кучетата. Най-често срещани са кожни алергии и ринит (възпаление на носната лигавица), придружен с кихане, подсмърчане, хъркане. Когато симптомите за тях са налице, трябва да се потърси съвет от ветеринар, който да назначи подходящо лечение.

  С напредване на есента температурите падат, затова е важно грижите и вниманието към кучето да се увеличат. Желателно е по-малките породи късокосмести кученца по време на разходка да се обличат в топла дрешка, която да ги пази от вятър, а когато навън валежите зачестят може да се слага и дъждобран на кучето, за да не се мокри изцяло.

 

Допълнителни съвети:

 

  •   Кучетата трябва да се държат далече от отоплителни уреди и климатици, защото може да се наранят.
  •   Да не се дават лекарства като парацетамол или ибупрофен на кучето. Някои стопани ги дават за облекчаване на болките при влошаващ се артрит, но така рискуват да причинят увреждане на черния дроб на кучето. Освен това ибупрофенът е силно токсичен и може да отрови животното.
  •   През хладните есенни дни кучетата имат нужда да приемат повече калории. Количеството дневен прием на калории и храна трябва да се определи в зависимост от размерите, теглото и активността на животното.
  •   Тъй като есента е сезонът, в който децата тръгват на училище, това може да причини тревожност у някои кучета, затова стопаните трябва да следят за проблеми в поведението и да се стремят да отделят колкото може повече време на домашния любимец. Разходките на кучето не трябва да намаляват, само защото времето навън не е топло и слънчево както през лятото.
  •   По време на разходките из тревисти и гористи местности стопаните трябва да проявяват предпазливост спрямо кучето. През есента  дърветата губят гъстите си зелени корони и земята се покрива с пъстро одеяло от есенни листа. Макар отстрани такава гледка да изглежда, много красива, под пъстрите килими от паднали листа се крият потенциални опасности за домашните кучета - вредни пълзящи гадини, отровни растения, а из въздуха се носят вещества, предизвикващи алергии. При всякакви видими признаци на дискомфорт след разходка в гората или парка, кучето трябва да бъде заведено на ветеринар.
  •   През есента дните стават постепенно по-къси. Ранното свечеряване налага разходката на кучето да започне по-рано докато слънцето все още се вижда на хоризонта. Извеждането на кучето късно вечер не е много добра идея, защото в тъмното е по-трудно стопанина да следи за неговата безопасност. И все пак за тези, които работят до късно и  няма друго подходящо време, когато да разходят домашния си приятел навън, винаги могат да излизат въоръжени с фенерче. На пазара има и специални кучешки каишки, които светят в тъмното. Те са създадени специално за да спомагат за безопасността на кучето. С такава каишка то винаги ще бъде пред очите на стопаните си.
  •   И понеже през есента може да се наредят дълги мрачни дни, в които не спира да вали,  това се явява пречка за ежедневната разходка. Когато при лоши метеорологични условия кучето не може да излезе навън, стопаните могат да поддържат активността му и в домашна среда. Необходимо е само да го дарят с повече внимание и участват заедно в някаква игра. Така кучето едновременно ще бъде физически и умствено активно, радвайки се на човешко внимание и обич.

 

Харесайте страницата ни във Facebook