Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Готови ли сте да отглеждате папагал у дома?

Сподели:

 Папагалите са забележителни птици - красиви, много интелигентни, с ясно изразена индивидуалност. С тях никога няма да се чувствате самотни или да скучаете. Те са добри другари, склонни са да развият дълбока привързаност към стопанина си. Повечето видове са дълголетници, живеят до от 15-20 до над 60 години, което означава, че грижите по оглеждането им е дълготраен ангажимент, затова е редно да бъде внимателно обмислен.

 

Ето над кои аспекти е добре да се обърне внимание преди да се направи решаващият избор.

 

Предишен опит в гледането на папагали

Ако за първи път домът ви отваря врати за папагал, внимателно избирайте породата. Не се препоръчва новаците да си вземат папагали Амазона. Те както и видовете Ара и Какаду се препоръчват за по-опитни гледачи. За начинаещите е добре да изберат папагалче от по-малките породи като неразделки, вълнисто папагалче, белоглава розела.

 

Преценете каква част от времето си може да отделяте на ден на папагала

Папагалите много държат да им се обръща внимание. Когато се почувстват игнорирани някои видове реагират твърде крайно - започват да издават кресливи звуци постоянно, с което тотално нарушават спокойствието в дома. Интересувайте се за особеностите при отделните видове папагали. Преди да решите какъв да си вземете помислете до каква степен той отговаря на вашия начин на живот. Ако живеете сам/а, често пътувате по работа или работите по цял ден, след което се прибирате уморени и искате час по-скоро да си легнете, това никак няма да се хареса на вашия пернат приятел. Папагалите искат внимание. Ако въпреки това държите да имате папагал, вземете си двойка неразделки. Те се разбират чудесно помежду си и са заедно. Оъзнаването, че си имат другар донякъде намалява емоционалната тежест от честите липси на техния стопанин.

 

Определете бюджет

Отглеждането на папагали не излиза евтино. Значение оказва породата, към която се стремите. По-големите разновидности струват скъпо при покупка, а последващото им отглеждане дори още повече. Грижите за папагал включват освен хранене, клетка, почистване, осигуряване на играчки, но и периодични прегледи при ветеринар, минимум веднъж годишно. Папагалите се разболяват и понякога за да се дефинира диагноза се правят кръвни изследвания, които струват пари. Лечението, което се назначава може още повече да натовари месечните разходи.

 

Размерът има значение

С уговорката, че винаги има изключения, най-общо казано, по-големите папагали живеят по-дълго от малките и издръжката им излиза далеч по-скъпа. Малките папагалчета са по-удачен избор за начинаещи неопитни ентусиасти, защото отглеждането им не е много сложно, докато по-големите изискват опитни стопани, които са наясно с какво се залавят. Пернатите представители на големите породи са шумни, особено ако се гледат в малко жилище, докато малките папагалчета в много редки случаи биха нарушили спокойствието на съседите.

 

 

Начален преглед, здравно състояние

След като си купите папагала трябва непременно да го заведете на преглед при ветеринар. В хода на отглеждането трябва да следите за здравето на птицата, дали няма симптоми, издаващи, че нещо не е наред. Здравият папагал е винаги нащрек, любопитства, дори проявява нахалство и е изпълнен с живот. Очите му са ясни, без гурели или оттоци, перата са чисти без сплъстяване около опашките. Ако някой от изброените фактори не е налице, бъдете внимателни и го наблюдавайте.

 

Бъркотия

Това е второто име на папагалите. Макар самите птици да са толкова красиви и величествени, в клетките им цари тотален безпорядък. Важно е клетките ежедневно да се чистят от курешки и изпадали пера. Някои папагали (обикновено по-големите породи) имат навик да си унищожават играчките, което поражда нуждата от честата им подмяна.

 

Шум

Папагалите са много шумни птици, не си правете илюзии. Това е заложено в тяхната природа. Дори когато не си отварят човките, за да произнесат звук, те пак могат създават шум само като ровят из клетката, нападат някоя играчка или удрят с клюн по решетките. Преценете в какви отношение сте със съседите си, защото шумът  на папагалите ви ще достигне и до техните уши рано или късно.

 

Социални нужди

Всички папагали са много социални птици, което означава, че изискват голямо внимание. Някои видове като Африканския сив папагал може да се превърнат в истински дразнител в дома, ако не получава желаното внимание.

 

Раздвижване

Папагалите не бива да се държат заключени в клетки по цял ден. Все пак те са птици и изпитват нужда да се разтъпчат по някое време. Стопаните трябва да ги пускат всеки ден да излизат от клетката. Това е изключително важно за тяхното емоционално и физическо здраве. Ако папагалът може да лети, давайте му тази възможност, не го ограничавайте. Когато обаче го пускате свободно да се разхожда из стаята, го наблюдавайте и пазете да не се нарани по някакъв начин. Преди това скрийте всички опасни предмети и уреди, които биха застрашили живота му.

 

Пространство, размер на клетката

Папагалите имат нужда от пространство, в което да разперят крилете си. За по-едрите видове е задължително да им се осигури голяма клетка, в която да има места, които да изследват и да препърхват с криле от време на време. Клетката се определя в зависимост от вида на папагала, затова е редно ако сте си набелязали вид, предварително да проучите как се гледа и от какво има нужда, за да живее здрав и щастлив.

Хранене

Папагалите трябва да получават добре балансирана и разнообразна храна. Те много обичат семена, но също така се радват и на зрънца, гранули, плодове, зеленчуци и бобови растения. Поддържането на вярна диета за папагала също крие риск да натовари бюджета на домакинството, но това е от голямо значение за правилното му отглеждане.

 

Допълнителни съвети:

Преди да занесете своя пернат любимец у дома си задайте следните въпроси:

Как би го приела вашата половинка?

Ако имате деца, те готови ли са такова предизвикателство?

 

Не забравяйте, че папагалите са шумни птици със силно изразена наклонност да защитават само този, към когото са се привързали.

Ако много държите да имате папагал у дома трябва да сте готови да посрещате с търпение всичките му нужди и капризи. Отглеждането на папагал е отговорна работа. Тези птици живеят дълго и ако на определен етап решите да се откажете, това може да е фатално за самата птица.

Ако считате, че ще се справите, поздравления, защото папагалите са добри другари, склонни са да развият много силна привързаност към своя стопанин. Те остават верни до гроб.

 

Харесайте страницата ни във Facebook