Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Алергии при кучетата

Сподели:

  Животните също както и хората проявят алергична реакция при определени обстоятелства. Алергията се получава когато имунната система разпознава определени субстанции наречени алергени като опасни и вредни за организма. Най-често срещаните алергии при кучетата са от цветен прашец, пърхот, от други животни, прашец от растения и насекоми. Когато тялото на кучето е изложено на някое от тези вредни влияния, имунната система моментално дава своя отговор и животното изпада в състояние на свръхчувствителност.

 

Кои са най-известните симптоми за алергии при кучетата?

 

-прекомерен сърбеж, който предизвиква чесане

-поява на обриви или екземи по кожата на корема

-зачервени, подути или воднисти очи

-сърбеж и зачервяване по ушите

-сърбеж и парене на очите

-кихане

-подуване и дъвчене на лапите

-падане на козината

-поява на много розови и парещи участъци по кожата
 

Най-честите причинители на кучешки алергии са

 

-алергия към бълхи

-към инхалатори

-към определени храни или хранителни съставки 

-пърхут - от хора или животни

-към определени лекарства

-допир до материи или повърхности

-пера

-цигарен дим

-парфюми

-почистващи препарати

-шампоани

 

Диагноза за алергия и последващо лечение се дава от ветеринар след като е направено изследване.

 

Ветеринарят назначава тест за кожна алергия на кучето когато то често страда от кожни раздразнения. Преди да се подложи на този тест кучето трябва да се намира в много спокойно състояние.

 

Как протича тестът

 

Изрязва се малък участък от козина, за да се открие кожата и се поставят няколко инжекции с  най-често срещаните алергени. След това ветеринарят сравнява резултатите и установява към какво кучето е склонно да прави алергична реакция.

 

Кръвен тест за IgG - наличието на имуноглобулин Е в кръвта е причина за повечето алергични реакции. Този тест измерва кръвта на кучето и показва дали в нея се намира  количества от това вещество. Повишените му стойности означават основания за алергия.

 

Изследване на храната - резултатите от него показват дали кучето е алергично към определени храни, или хранителни съставки.

Лечение

Лечението се определя в зависимост от състоянието, в което се намира кучето към момента на правене на изследването. Възможностите варират от периодичен прием на дози лекарства, за които няма нужда от рецепта, до дългосрочно лекуване с инжекции по специално изготвена схема.  Стандартното лечение включва външен прием на антихистамин и стероиди, промени в диетата, къпане със специални медицински шампоани и инжекции за засилване издръжливостта на тялото на кучето към алергии.

Лечението може да включи и лекарства срещу алергия към бълхи с превантивна цел, в случай че изследванията покажат, че кучето е склонно да прояви реакция и към тях. 

Дългосрочното лечение срещу алергии не се изчерпва само с лекарства. То изисква и промени в средата, в която живее кучето.

Ако кучето ви е склонно да прояви алергия към бълхи, най-добрият начин да го предпазите е като ежемесечно му давате съответните лекарства с цел профилактика и го къпете с шампоан против бълхи.

При алергия към хранителни съставки е най-добре да се наложи промяна и контрол над менюто.

При кучешки алергии, проявяващи се със сезонни и климатични изменения, най-ефективното решение са инжекции за засилване на имунната система. Те намаляват високата чувствителност на кучето към промените в околната му среда и олекотяват тежестта на алергията, ако тя настъпи.

 

Независимо от всичко спазвайте тези важни правила:

 

Давайте лекарствата на кучето ТОЧНО както е казал ветеринарният лекар!

 

Съобщавайте на ветеринаря веднага след като забележите промяна в хранителните навици на кучета, особено ако повръща или има диария!

 

Обяви за Кучета
4ay 4ay
4ay 4ay
Цена: 100 лв.
обл.Враца
Кученца лабрадор ретривър
Кученца лабрадор ретривър
Цена: 500 лв.
гр.Оряхово

Харесайте страницата ни във Facebook