Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

7 факта за черните котки

Сподели:

Черните котки са енигма за хората, които никога не са били близо до тях. Онези, които са делили дома си с една или повече черни котки, ги обичат безкрайно много. Други пък изпитват нерационален страх от тях.

1. Страхът от черните котки

Хората се страхуват от черни котки още от Средновековието, когато ги смятали за помощници на вещиците. Фразата "лов на вещици" идва от фанатичното преследване на вещици и техните котки, които след това измъчвали и убивали, често изгаряйки ги на клада.

Днес, собствениците на черни котки нямат нищо общо с вещиците, а просто обожават животинките и техните характери.

2. Някои черни котки всъщност не са съвсем черни

Черното е един от трите основни цвята при породистите котки. Другите два са червено и бяло. Всички останали цветове и шарки са комбинация от тези трите.

Цветът на козината зависи от гените, които се предават от котка на котка. Онези с доминиращ ген за черно често (но не винаги) изглеждат чисто черни. Котка, чиито двама родители носят доминиращ черен ген, почти винаги е чисто черна. Ако обаче един от родителите й носи рецесивен червен ген, тя може също да го наследи. Това е причината някои черни котки да изглеждат ръждиво червени на силна светлина.

3. В някои култури черните котки са на късмет

Схващането, че черната котка носи нещастие е популярно най-вече в западното полукълбо. В Азия например това суеверие не важи и черната котка там всъщност е на късмет. У нас пък, както във Великобритания и някои други страни, за зла поличба се смята черна котка да ти пресече пътя. Макар да не разбираме как бихте могли да избегнете това, ако притежавате такава. Суеверията, също като генетиката, са доста сложна тема.

4. Бомбайската котка е единствената официално призната порода черни котки

Съществуват много породи котки, някои резултат от естествени мутации, но бомбайската котка е създаден чрез внимателен изкуствен отбор с цел да се получи "домашна черна пантера". Тя е единствената официално призната порода, чиито единствен цвят е черен.

Забележително лъскавата бомбайска котка с пленителни кафяви очи е перфектен домашен любимец. Тя с удоволствие ще играе с вас, ще пази къщата и дори ще излезе на каишка с вас.

5. Котешката асоциация позволява черен цвят при 22 породи

Освен при бомбайската котка, асоциацията CFA позволява черен цвят при още 21 породи. Въпросният цвят е описван като плътно, въглено черно, от основата до върха на косъма. Носът също трябва да е черен, а лапите – черни или кафяви.

6. Черното е един от най-популярните цветове при котките

Чисто черните котки са предпочитан избор пред червените, белите и сините. Хората, които живеят с черни котки, направо си умират за тях.

7. Черните котки са меланисти

Меланизмът, представляващ черна или почти черна пигментация (и е обраното на албинизма) се среща не само при домашните котки, но и при 11 от 36-те вида диви котки. Тази черта се среща по-често при мъжките, отколкото при женски. Освен това меланизмът води до жълти ириси заради високите нива на меланин.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook