Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

5 много опасни храни за кучета

Сподели:

  Мнозина стопани смятат, че след като кучето се възприема като член на семейството, то може да опитва от общата храна. Това е напълно грешно, освен това в определени случаи може дори да застраши живота на кучето. Не само остатъците от масата не бива да отиват в купата на кучето, но то изобщо не трябва да приема в организма си храни, пържени и подправени според вкуса на хората. Суровото месо също може да нанесе сериозни вреди на здравето на животното.

Запомнете добре следващите пет храни и никога не ги давайте на кучето колкото и умолително да ви гледа:

 

1/Шоколад

  Докато котките осъзнават кога са се нахранили, кучетата нямат бутон за насищане и са постоянно гладни. Шоколадовите изделия трябва да стоят скрити на места недостъпни за кучето, защото, ако ги намери няма да се поколебае дори за миг преди да ги погълне. Шоколадът е много токсичен за животните и може да предизвика появата на симптоми на отравяне, които включват повръщане, диария, учестено дишане, ускорен сърдечен ритъм, ниско кръвно и припадъци. Според д-р Тина Уизмър, медицински директор  в Американската асоциация за защита на животните, черният шоколад е по-опасен, защото се прави от шоколад, какао на прах и различни изкуствени оцветители.

2/Ксилитол

  Ксилитоплът е особено популярен изкуствен подсладител, който се използва като заместител на захарта. Консумиран в големи количества се смята за силно токсичен за хора, да не говорим за животни. Ксилитолът се среща най-вече в дъвките без захар, бонбони и сладкиши. Научни изследвания са установили, че консумация до 50 г ксилитол на ден не вреди на човешкия организъм, но същото не се отнася за кучетата. Ксилитолът може да увреди черния дроб и да наруши трайно баланса на кръвната захар при кучетата. 

За едно куче с тегло около 4.5 кг му е достатъчно да приеме само парченце дъвка с ксилитол, за да се натрови. След 10-15 минути нивата на кръвната захар в организма стават критично ниски. В следствие на това настъпват повръщане и загуба на ориентация.

3/Грозде и стафиди

  Стафидите и гроздето, приети в голямо количество, могат да увредят бъбреците при кучетата. Това води до появата на симптоми на отравяне - повръщане, прекомерно уриниране, жажда. За да се избягват такива проблеми, е най-добре гроздето и стафидите да се държат в места, недостъпни за кучета.

4/Лук и чесън

  Консумиране на малки парченца в редки случаи не е опасно, но когато кучето ги приема в големи количества, те мога да увредят червените кръвни телца и да причинят анемия. Колкото по-голяма е дозата от консумиран лук и/или чесън, толкова по-висока е степента на натравянето. По-леките симптоми на токсична реакция на организма се изразяват в липса на апетит, отпадналост, апатия. Колкото по-скоро се разпознаят признаците, че кучето е изяло нещо отровно, толкова по-бързо ще му се окаже медицинска помощ.

5/Алкохол

  Бира, коктейли, вина, водки, ликьори - не трябва да се дават на кучета. Да не забравяме, че някои десерти също съдържат известно количество алкохол. Алкохолът може сериозно да увреди стомаха и застраши живота на кучето, дори когато е приет в много малко количество. Обикновено след като е опитало алкохол, кучето проявява неадекватно поведение, придружено с признаци, издаващи натравяне. В някои случаи може дори да припадне.

 

Макар кучетата да има толкова добре развито обоняние, когато подушат нещо, което може да се яде, сякаш мозъкът им представа да работи рационално. Затова стопанинът трябва да е наблизо и да бди над здравето на своя домашен приятел. Желателно и децата в семейството да бъдат запознати с храните и напитките, които биха увредили здравето на кучето, за да не ги оставят на места, където животното да ги намери.

 

Харесайте страницата ни във Facebook