Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

10 (не) познати факти за кученцата чихуахуа

Сподели:

  Миловидните кученца от породата чихуахуа от десетилетия насам се възприемат като икони на световната поп култура. Виждаме ги в най-различни реклами и то не само на кучешка храна. Прочути звезди от шоу бизнеса като Парис Хилтън, Рийз Уидърспуун, Бритни Спиърс, Деми Мур, Мадона, Хилари Дъф, Мики Рурк и Аштън Къчър  са толкова привързани към тях, че ги носят със себе си където и да отидат. Кученцата чихуахуа са една от най-отдавна развъжданите породи в САЩ, която и до днес се приема за най-популярна. Те са малки, сладки и жизнени и печелят сърцата на своите стoпани за отрицателно време.

 

Запознайте се с 10 интересни факта за тази необикновена порода.

 

Чихуахуа са най-дребната порода кучета в света

Наричат ги "дизайнерски кучета" заради изтънчения им външен вид и маниери. Най-едрите представители на породата достигат до 23 см дължина на тялото и средно около 217 грама. За скромните си размери тези кучета се отличават със забележителна смелост. Те не биха се поколебали да скочат на по-голямо куче за да защитят свой близък.

 

Чихуахуа имат голям мозък

Малките кученца изненадват с голямо по размери сиво вещество. В това отношение те водят всички останали кучешки породи. Този тъй голям мозък се намира  в  черепа, който има мека точка, наречена фонтанела, също както при бебетата. С растежа на кучето тази точка постепенно изчезва. Главите на тези кученца са много уязвимо място заради малките си размери затова трябва да се пазят от удари.

 

Чихуахуа са най-старата порода в Северна Америка

Те са потомци на породата течичи, които са заемали важно място в културата на маите. Течичите обаче са били доста по-едри в сравнение с модерните чихуахуа. Счита се, че в хода на историческото си развитие за сегашния им вид и размери значително влияние е оказал генът на китайския гребенест териер, с който е била обогатена кръвната връзка на тези животни.

Всяко чихуахуа има козина с уникална окраска

Никога няма да срещнете две чихуахуа с една и съща козина като цвят, мекота, дължина. Именно поради това няма точно установен стандарт за тази порода. Кученцата могат да бъдат с по-дълъг или по-къс косъм, по-тънък или по-плътен, а цветът е различен при всяко куче. Дори да погледнете в едно котило, пак няма да видите две еднакви.

 

Чихуахуа в религията

Маите не са единствената древна култура, издигаща култ към кученцата Чихуахуа. Тези животни са заемали важно място в религията на племената на ацтеките и толтеките. Те са вярвали, че кученцата с жълтеникава козина придружават техните починали близки в отвъдния свят. За чухуахуа с червеникави шарки се е смятало, че пречистват мъртвите от греховете им на земята, поради това били пренасяни в жертва на погребалната клада.

 

Чихуахуа може да лекуват астма

За съжаление това твърдение все още не е научно доказано, но има много стопани, отглеждащи тази порода, които вярват, че кученцата са причината да се излекуват от проблемите с дишането. Откъде идва идеята за лечебния ефект? Чихуахуа имат много малки нослета и често кихат или издават хриптящи звуци. Стопаните им вярват, че кучетата са ги излекували, защото когато са покрай тях астмата изчезва. Един вид тя се се пренася на кучето и затова то хрипти и киха.

 

Чихуахуа са дълголетници

Малките кученца обикновено живеят по-дълго в сравнение с големите. Чихуахуа обаче са първенци  в това. Средната продължителност на живота им е 18 години, но някои доживяват и над 20.

 

Чихуахуа са верни само на един човек

Тези кученца са способни силно да се привържат към един-единствен човек и са готови на всичко за него. Обикновено се разбират отлично с всеки член на семейството, което ги гледа, но лоялност и обич могат да отдадат само на един. Има много случаи, в които чухуахуа умират от мъка малко след като техния обект на обич почине.

 

Чихуахуа като музи на изкуството

Кученцата чихуахуа вдъхновяват мексиканското изкуство още от времената преди Христос. Италианският художник Сандро Ботичели използва образи на чихуахуа когато рисува по стените на „Сикстинската капела" фрески с живота на Моисей и на Христос. Ако посетите Капелата и разгледате по-задълбочено фреските ще забележите, че има образ на малко момче, което държи в ръцете си куче, което прилича на чихуахуа. Други бележити артисти като Виторе Карпачио, Пиетро Лонги, сър Едуард Ландзеер също вмъкват образа на малките кученца в произведенията си.

 

Чихуахуа харесват само кучета от същата порода

Прието е, че чухуахуа не се разбират добре с други кучета, освен ако и те не са от същата порода. С тях те са готови да споделят всичко - храна, играчки, дори стопаните си. За сметка на това спрямо представители на чужда порода стават раздразнителни, дори агресивни. Но всяко правило има изключения.  Ключът към решението се крие  в социализацията. Ако чухуахуа от малко бъде научено да съжителства с котка или куче от друга порода, няма да има проблеми, нито агресивно поведение.

 

В заключение може да кажем, че кученцата чихуахуа са образец за дълбока душевност и силно изразена индивидуалност, заключени в малко телце. Те са смели, изпълнени с живот и верни до гроб. В някои случаи може да се нарекат чудати като тази чудатост се изразява по мил и очарователен начин.

 

 

 

 

 

 

 

 

Харесайте страницата ни във Facebook