Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Бултериер

Сподели:

Бултериер / Bull Terrier (11) 

Порода от Трета група - Секция 3 - Бултериери

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Тази порода се появява през 19 век, благодарение на английски селекционери и е резултат от кръстосването на териер с булдог. Първоначалната идея била да се създаде порода, която да бъде достоен противник на булдозите в битка, но вместо това представителите й получили названието „белите кавалери“ и не участвали в боевете. Днес освен едни от най-модерните домашни любимци сред кучетата, бултериерите са добри пазачи и ловни кучета, като особено се отличават с уменията си в лова на плъхове.

Външен вид

Височина: 51-61 см.
Тегло: 20-36 кг.
Тяло: здраво, с добре развита мускулатура, с дълбок гръден кош
Глава: с яйцевидна форма
Очи: малки, тъмни
Уши: изправени
Опашка: къса
Козина: къса, лъскава, груба на допир
Окраска: бяла; бяла с кафяви или черни петна; кафява с тъмни петна; светлокафява с тъмни шарки.

Характер и поведение

Красиво, забавно, лоялно и много социално куче. Привързва се много към своите стопани и се нуждае от тяхното внимание, самотата не му се отразява добре. Ако се възпита правилно и от ранна възраст би живял добре дори и в компанията на други кучета.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае се от ежедневни разходки и разнообразни упражнения. За предпочитане е да се отглежда от активни семейство с по-големи и внимателни деца, които освен това да имат известен опит в отглеждането на кучета. Лесно се поддава на обучение. Козината им не изисква специфични грижи, само разресване от време на време, като може да се забърсва понякога с влажна кърпа, за да изглежда по-лъскава.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Бултериерът е предразположен към сърдечни проблеми, затлъстяване, припадъци, глухота и кожни алергии. Продължителността на живота му е около 10 - 12 години.

Цена: 1000$ - 1200$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook