Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Австралийско келпи

Сподели:

Австралийско келпи / Australian Kelpie (293)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на австралийското келпи е Австралия. Предполага се, че породата се е появила след кръстосването на късокосместо шотландско коли и австралийско динго. Австралийското келпи е интелигентно, смело, лоялно, отговорно, бързо и много издръжливо куче. Представителите на тази порода кипят от енергия и са много трудолюбиви. Келпитата имат много добри защитнически инстинкти и изключителни умения в стадната работа, като внимават да не изплашат овцете, събират ги и ги водят при стопанина си. Отговарят на сигнали с ръка, изсвирвания и команди, но когато се наложи могат да вземат решения сами. Говори се, че келпито може да измине до 60 км., изложено на палеща жега, а освен това породата издържа и дълго време без вода.
Във Финландия, Холандия и Швеция се използват като търсачи и спасители, а в Австралия се използват успешно за пет-терапия. Биха били и чудесни наблюдателни кучета след подобаващо обучение.

Външен вид

Височина: от 43 до 51 см.
Тегло: от 11 до 20 кг.
Тяло: компактно, мускулесто, стройно, по-дълго, отколкото високо, с дълбок гръден кош и прав гръб, с прибран корем
Шия: здрава и с добре развита мускулатура
Глава: тясна и дълга, с леко заоблени скули, с малко издължена муцуна
Очи: кафяви, средно големи, с бадемовидна форма и изразителен и мил поглед
Уши: широки, изправени, високопоставени
Челюсти и зъби: силни и здрави, сключват ножицовидна захапка
Опашка: със средна дължина и сравнително високопоставена, носи се ниско, повече окосмена в долната си част
Крайници: прави, мускулести, а лапите са с овална форма, като задните са по-продълговати в сравнение с предните
Козина: къса, права, твърда и прилепнала по тялото, с гъст и къс подкосъм; водоустойчива
Окраска: черна; червена; синя; опушеносиня; светлокафява; шоколадовокафява; бежова; червена със светлокафяви подплащници; черна с кафяви подплащници; кафяво-червеникава

Характер и поведение

Австралийското келпи е будно, игриво, послушно, очарователно и добронамерено куче, което силно се привързва към всички от семейството, но има склонността да се подчинява най-много на един човек от него. Подходящ любимец е за по-големи деца и хора с проблеми от най-различен характер. Келпи е бдителен към непознати, което е продиктувано от желанието му да защити семейството и дома, но определено не е от агресивните кучета. Трябва обаче да се има предвид, че самотата е способна да го направи разрушителен.

Отглеждане

Перфектното куче за обичащите спорта хора, които нямат нищо против да прекарват свободното си време със своя четириног любимец. Келпитата се нуждаят от движение, което не можете да им осигурите дори и в просторен апартамент, затова се препоръчва да се отглеждат в големи и обширни дворове. Разходките и игрите са много важни за тази порода, което предполага много внимание и време от ваша страна, за да бъде домашният ви любимец доволен. В противен случай рискувате да го отегчите. Препоръчва се да се отглеждат от опитни стопани, а не от прохождащите в това начинание хора. Тези кучета се нуждаят от ранно възпитание, но учат бързо и не забравят лесно уроците, на които сте ги научили. Щастливи са, когато им се даде задача, но не приемат заповеди от всеки човек, първо трябва да заслужите обичта и доверието им. Козината им не изисква сложна поддръжка, а да бъде сресвана поне два пъти седмично. Веднъж месечно трябва да се третира срещу външни паразити, да се почистват ушите и малко да се подрязват ноктите.  Къпете ги с мек шампоан, но само ако е наистина наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Породата се отличава с добро здравословно състояние, но е предразположена към очни проблеми и дисплазия на колянната става. Средната продължителност на живота на тези кучета е около 14 години.

Уикипедия

Развъдници

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook